Protesti i plenumi građana širom BiH

Nakon što su, unatoč neodobravanju policijskih snaga Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), blokirali saobraćaj u dijelu Titove ulice u blizini Predsjedništva BiH, demonstranti su uputili građanski proglas, prenosi Agencija Anadolija* Plenumi i protesti građana nastavljeni širom BiH

Jedan od demonstranata podijelio je papir na kojem piše: “Građanski proglas”, a u potpisu je naveden “Akademik”, građani BiH. U proglasu, između ostalog, stoji: “Uvođenje protektora u BiH, usvajanje kodeksa o političkim strankama u Evropi, rotacija kadrova, kao i traženje  evropskih zakona o porijeklu imovine”.

Također, proglasom se traži i oduzimanje imovine kupljene za dva posto od normalne vrijednosti certifikata i vaučera, raspuštanje političkih stranaka, ali se zahtjeva i odgovornost za kriminal i korupciju.

Policajci koji osiguravaju proteste zasad nisu reagovali na izlazak demonstranata na kolovoz.

Demonstrantima se priključila i neformalna grupa građana “Srebrenik je naš” iz Srebrenika, njih oko 50-tak. Oni nose transparente na kojima stoji “Podrška iz Srebrenika” i “Vratio se Valter”.

U Sarajevu je u srijedu održan prvi Plenum građana, a plenumi se održavaju i u drugim gradovima BiH. Tako je u Bugojnu u četvrtak održan već drugi sastanak plenuma, na kojem su usvojeni zahtjevi vlastima, prenosi Tanjug.

Između ostalog, traži se da eksperti prate reviziju rada javnih preduzeća, potpuno ukidanje raznih naknada i dnevnica opštinskim odbornicima, da bi se sredstva preusmjerila u socijalne svrhe, kao i da se u nove nadzorne i upravne odbore javnih preduzeća imenuju kadrovi sa biroa za zapošljavanje. Traži se i da se od 1. marta otvori javna kuhinja.

I građani Fojnice izabrali su u četvrtak grupu građana koja je načelniku opštine prenijela zahtjeve, a tako je bilo i u Zavidovićima, gdje se traži ostavka opštinskog načelnika i odbornika, otkaz za sve njegove pomoćnike, kao i da se na te funkcije imenuju oni koje narod predloži.

U Tuzli je plenum građana svoje zahtjeve uputio kantonalnoj Skupštini, od koje traže da u roku od 72 sata obustavi isplatu plate premijeru i ministrima za period nakon prestanka vršenja dužnosti. Traži se imenovanja ekspertske vlade, u saradnji s plenumom, koja treba da bude sastavljena od stručnih, nestranačkih i nekompromitovanih članova. Ako zahtjevi ne budu ispunjeni, demonstracije će biti nastavljene.

U srijedu se i u Mostaru sastao građanski plenum, gdje su učesnici istakli nezadovoljstvo socijalnim stanjem i tražili ostavku kantonalne Vlade, kao i reviziju privatizacije. Konkretni zahtjevi nisu usvojeni, pa će se protesti i sednice plenuma nastaviti.

Na prvom plenumu građana u Orašju su za vladu Posavskog kantona formulisani zahtjevi, među kojima su i suzbijanje mita, korupcije i nepotizma u organima vlasti, revizija privatizacije, te zapošljavanje stručnih i obrazovanih ljudi. Zahtjevi će biti predati na protestima zakazanim za petak, a ako ne budu usvojeni, tražiće se da kantonalna vlada da ostavku.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s