Srpska neće unitarnu BiH

Iz Banjaluke poruka da su opasni zahtevi demonstranata za rušenje „Dejtona“. Sarajevo želi da socijalnim buntom sruši dejtonski poredak i ukine Srpsku

Socijalni bunt, koji je i u sredu nastavljen protestnim okupljanjem nezadovoljnih građana širom Federacije BiH, sarajevski političari upotrebili su za ostvarivanje ratnog bošnjačkog cilja – ukidanje Srpske i stvaranja unitarne BiH, tvrde srpski političari i zvaničnici.

Vodeći sarajevski političari, pojedini predstavnici međunarodne zajednice, strani analitičari, evropski parlamentarci, bošnjačka dijaspora – svi tvrde da je uzrok „bosanskog proleća“, „nedemokratski, netoleranti i nakaradni dejtonski ustav koji odmah mora biti poništen!“.

Svi su saglasni da je pobuna obespravljenih radnika, nezaposlenih i siromašnih opravdana, jer narod već dve decenije živi na rubu egzistencije, ali i da je politizacija demonstracija koja vodi rušenju dejtonskog ustavnog poretka – opasna.

U Srpskoj najoštruje osuđuju pokušaje da se nemiri prošire i na njenu teritoriju, a sve više demonstranata u FBiH traži „ukidanje kantona i entiteta“. Srbi u zemlji nerado gledaju i na transparente demonstranata na kojima piše: „Jedna država, jedan predsednik, jedan jezik!“. Takva BiH, kažu srpski političari, nije moguća. Podsećaju na bošnjački referendum kojim je bez pristanka RS izglasano odvajanje tadašnje RBiH od SFRJ. Usledio je krvavi građanski rat.

DAVUTOGLU: TURSKA UVEK UZ BRAĆU
Zbog nereda u FBiH, u kojima je kulminirao i međubošnjački politički obračun, šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu doputavao je u Sarajevo, gde je u sredu razgovarao sa bošnjačkim liderima i sa članovima Predsedništva BiH. Davutoglu je poručio da je Turska uvek u kriznim situacijama bila uz „braću u BiH“, te da Ankara i dalje snažno podržava suverenitet i stabilnost zemlje. Naredne sedmice očekuje se dolazak u BiH i evropskih zvaničnika Ketrin Ešton i Štefana Filea, ali još nema zvanične potvrde.

Od rušenja kantonalnih vlada, sada se traži pad kompletne federalne vlade i tročlanog Predsedništva BiH, što se u RS tumači odlučnim i postepenim bošnjačkim razbijanjem dejtonskog uređenja.

Predsednik RS Milorad Dodik je poručio da Srpska neće dozvoliti rušenje „Dejtona“.

– Srpska neće biti talac situacije u FBiH, koja je destabilizovala celu zemlju. Nemamo ništa protiv rekonstrukcije Federacije ako postoji dogovor u tom entitetu, ali u ustavne nadležnosti i teritoriju RS ne smeju da diraju – poručio je Dodik.

Potpredsednik Srpske Emil Vlajki smatra da su u ovom trenutku „ubistveni napad na Srpsku“ i njena odbrana od „međunarodne zajednice“ nešto što ima apsolutni prioritet nad ostalim problemima.

Vlajki tvrdi da sada otpadaju sve tvrdnje da u Srpskoj spoljna opasnost više ne postoji i da je glavni problem za nju loša ekonomska i socijalna situacija.

On smatra da je „narandžasta revolucija“, na koju je njegov kabinet više puta upozoravao, u punom zamahu i da su Miloševićeva Srbija i sadašnja Ukrajina modeli prema kojima se proizvode isprovocirani neredi u BiH.

Vlajki ističe da je cilj – suštinski i formalno, ukinuti Srpsku, jer je protivljenje ovog entiteta ulasku u NATO i njegova orijentacija prema Rusiji glavna optužnica Zapada zbog koje se ova „revolucija“ i sprovodi.

I borci u Srpskoj su protiv političkih zahteva, nasilja i rušenja kakvo se desilo u Federaciji.

– Borci i porodice poginulih u Srpskoj su suočene sa borbom za golu egzistenciju, ali smatramo da rušenje i nasilje nisu rešenje. Mi nastojimo da naša prava ostvarimo u institucijama, ali vlasti bi morale da pokažu više odgovornosti kako bi se izbegao scenario u FBiH – poručuju borci.

PREVREMENI IZBORI U RS?

OPOZICIONE partije u RS zatražile su prevremene izbore. Lider SDS Mladen Bosić je pozvao predsednika Milorada Dodika i vlast RS na ostavke, što bi dalo povod za izlazak na birališta. Kao mogućnost, naveo je i izmenu izbornog zakona, čime bi rezultati glasanja važili ceo mandat, a ne samo do oktobra, kad se održavaju redovni izbori u BiH. Dodik je odgovorio da nije protiv prevremenih, ali da vanredni izbori ne dolaze u obzir, jer je RS stabilna. Njegov stav je da takva odluka treba da bude doneta u Parlamentu RS, a pošto većinu čine Dodikova SNSD, SP i DNS, po svemu sudeći, izbori i u RS i na nivou BiH biće održani u oktobru, po redovnoj proceduri.

Advertisements
  1. #1 od Gazija, 13. Februara 2014. - 17:12

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s