Popov: Dejton nije doneo stabilan mir u BiH

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da su protesti u Bosni i Hercegovini posledica i socijalne krize, ali i problema u funkcionisanju te države, za koje je optužio međunarodnu zajednicu, lokalne političare u BiH, ali i “neke susede”. On je u emisiji “Jedan na jedan” RTV-a ocenio da ove demonstracije neće prerasti u “balkansko proleće”, iako, kako je naveo ima mnog sličnih problema kad je reč o ekonomskim prilikama. BiH je, kako je navoe, ipak u mnogome specifična.

A zbog te specifičnosit, kako kaže, očekivao je da će se ovakvi protesti u BiH i ranije desiti. “Očekivao sam da će se to i ranije desiti, jer već više od 18 godina, od Dejtonskog sporazuma, ta zemlja samo i dalje truli, i to naočigled međunarodne zajednice, naočigled tamošnjih političara, naočigled suseda, naočigled svih”, istakao je.

Popov smatra i da Beograd i Zagreb u celoj situaciji ipak nisu pokazali interes da očuvaju Dejtonski sporazum, kao njegovi garanti, već su, kako kaže, aktulne nerede u BiH iskoristili da celu stvar sa socijalnog prevedu na etnički teren.

mc.rs

“Ako se pojavlju kao garanti Dejtona, onda moraju da vode računa o BiH kao celini. A mi smo videli da hrvatski premijer ide u Mostar, dok se Beograd interesuje samo za Republiku Srpsku”, ukazao je on.

Popov kaže i da je Dejtonski sporazum omogućio da prestane rat, ali ne i stabilan mir, “zbog čega sad imamo takvu zemlju – ‘frankeštajn’, sa dva entiteta, kantonima, neefikasnom centralnom vlašću…”. “I onda je normalno da imate politaačare koji se osile, bahato se ponašaju, ne vode računa o ekonomiji, i u takvu zemlju je rizično ulagati..”, naveo je on.

Smatra da zbog toga ni vanredni izbori koje zahtevaju okupljeni demonstranti u bosanskim gradovima ne bi doprineli kvalitetnom rešenju u postojećoj organizaciji BiH, gde se “već četvrt veka ista lica smenjuju na vlasti”.

On je istakao da posebnu odgovornost za stanje u BiH snosi međunarodna zajednica.

“Aktuelno stanje u BiH je udruženi zločinački poduhvat međunarodne zajednice i lokalnih politčara i po nekog suseda…, pa tamo sedi visoki predstavnik međunarodne zajednice koji ima apsolutistička ovlašćenja, što znači da je onda sve ovo i velika krivica međunarodne zajednice”, naglasio je Popov.

On smatra da je očigledno da ni međunarodna zajednica, ni njeni najveći autoriteti nemaju viziju rešenja za BiH, te da “nekom odgovara da postoji neko trulo mesto u scru Evrope”, jer, kako kaže, za takvu situaciju nema racionalnog objašnjenja.

“Međutim, anarhična situacija unutar sistema dovodi i do anarhije na ulici”, upozorio je Popov.

Advertisements
  1. #1 od Gazija, 13. Februara 2014. - 17:13

    Reblogged this on Gazijanet.ba.

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s