Opozicija u RS za vanredne izbore

Lider SDS-a Mladen Bosić pozvao je predsednika RS Milorada Dodika i druge institucije “da razmisle o mogućnosti da podnesu ostavke i da na taj način otvore proces prevremenih izbora kako bi onemogućili nemile događaje po RS”. Dodik: Može prevremeni ali da važe do redovnih u BiH.

Opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS) predložila je da se sprovedu prevremeni izbori u Republici Srpskoj (RS).

Mladen-Bosic.jpg
Može prevremeni, ali do redovnih u BiH

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prihvata predlog opozicionih stranaka u Republici Srpskoj da se održe prevremeni izbori na svim nivoima vlasti u RS, ali bi rezultati izbora u tom slučaju važili do oktobra, kada se održavaju opšti izbori u BiH.

Kako je rekao predsednik stranke i RS Milorad Dodik, posle sednice Izvršnog odbora, SNSD izričito odbija predlog bošnjačke Socijaldemokratske partije (SDP), koji ocenjuje kao još jedan u nizu pokušaja centralizacije BiH.

“SDP pokušava u ovoj situaciji da spase svoju političku kožu i nudi novu centralizaciju, a takva podvala ne može biti prihvaćena. Ako bude prevremenih izbora u RS oni nikako nisu vanredni, jer situacija u RS nije vanredna”, rekao je Dodik posle zasedanja IO SNSD-a.

Lider SDS-a Mladen Bosić pozvao je predsednika RS Milorada Dodika i druge institucije “da razmisle o mogućnosti da podnesu ostavke i da na taj način otvore proces prevremenih izbora da bi onemogućili nemile događaje po RS”.

Bosić kaže da su i građani u RS opravdano nezadovoljni, da se deo njih solidariše s demonstrantima u Federaciji BiH, ali, da ne bi napravili štetu, nisu izlazili na proteste.

Istovremeno, on je naglasio da njegova stranka ne podržava izmene Izbornog zakona BiH, koje je predložila Socijaldemokratska partija iz Federacije, jer bi se time nadležnosti s RS prenele na nivo BiH.

Bosić smatra i da se vlast RS zavarava time što građani ne izlaze na proteste i kaže da su građani u RS nezadovoljniji što se tiče socijalnog i ekonomskog položaja od onih u Federaciji, a da “Milorad Dodik i vlast RS zabadaju glavu u pesak i ponašaju se kao nojevi, ne želeći da prihvate tu činjenicu”.

Po njemu, osam meseci do redovnih izbora, suviše je dug rok da bi se mogla obezbediti socijalna i ekonomska stabilnost u RS, prenela je Fena.

Takođe, i predsednici drugih opozicionih stranaka – Srpske radikalne stranke, Nove socijalističke partije i Srpske napredne stranke pozvali su danas Vladu RS da, zbog teške ekonomske situacije, podnese ostavku, a da se na svim nivoima u BiH raspišu prevremeni izbori, objavio je Dnevni avaz.

Dodik je danas ocenio da su protesti u FBiH politički motivisani i da je zahtev za raspisivanje vanrednih izbora na teritoriji cele BiH neprihvatljiv.

Vlada FBiH pozvala je juče sve političke subjekte na usvajanje izmena propisa i donošenje odluke o održavanju vanrednih izbora u BiH.

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine pripremila je i u parlamentarnu proceduru uputila izmene i dopune Izbornog zakona BiH, kojima bi bilo omogućeno održavanje vanrednih izbora, zbog nereda koji već danima traju u jednom od entiteta – Federaciji BiH.

Predloženim izmenama i dopunama predviđeno je da u izuzetnim okolnostima u BiH, Parlamentarna skupština može da donese odluku o održavanju vanrednih neposrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim nivoima.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s