Demonstracije širom Bosne

 

Oko 1.000 Sarajlija je protestovalo i danas pred zgradom Vlade Federacije BiH tražeći ispunjenje njihovih zahteva. Protesti i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

sarajevo.jpg

Demonstranti u Sarajevu počeli su da se razilaze, mada jedna grupa i dalje drži u blokadi saobraćajnice u centru grada.

Manja grupa demonstranata odvojila se i blokirala saobraćajnicu na Skenderiji tako da sad saobraćaj ne funkcioniše ni u jednom pravcu.

U Sarajevu su se demonstrantima koji traže ostavke federalne vlade, ali i predsednika federacije Živka Budimira i člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, pridružili popodne i radnici Gradskog saobraćaja.

Oko hiljadu demonstranta se premeštalo od federalne Vlade do Predsedništva BiH, uz povike “lopovi, lopovi” i sa transparentima na kojima piše “Bolje grob, nego rob”.

Okupljeni demonstranti primarno traže ostavku federalnog premijera Nermina Nikšića i formiranje prelazne vlade eksperata do izbora.

Sutra plenum SarajlijaUčesnicima protesta u Sarajevu danas je podeljen poziv za prvi sastanak Plenuma građana i građanki Sarajeva, koji će formuliati zahteve, a među njima je hitna ostavka vlade Federacije BiH sa premijerom na čelu. Plenum je sazvan za sredu u 17:30 sati u Centru za kulturnu i medijsku dekontaminaciju, koji se nalazi u sklopu Kampusa Univerziteta u Sarajevu, na adresi Zmaja od Bosne bb. Na sastanak su pozvani svi koji žele u otvorenoj javnoj diskusiji ravnopravnih učesnika formulisati zahteve I odluke koje će zaustaviti pljačku društva i postaviti temelje pravednijeg poretka.

Nikšić je sinoć rekao da neće dati ostavku i da neće dozvoliti da zavlada bezvlašće.

SDP BiH, čiji je Nikšić član, uputio je danas u parlamentarnu proceduru izmene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine kojima bi se omogućilo održavanje vanrednih izbora.

Izbori bi bili održani 60 dana od dana donošenja odluke u parlamentu BiH.

Građani takođe traže ukidanje 10 kantona u Federaciji BiH, reviziju privatizacije i oduzimanje nelegalno stečene imovine, zdravstveno i socijalno osiguranje za sve građane, smanjenje primanja ministrima na dve prosečne plate bez paušala i dnevnica.

Istovremeno, počelo je saniranje štete napravljene tokom demonstracija. Od jutros su radnici počeli da popravljaju krov na zgradi Vlade Kantona Sarajevo koja je udaljena oko 200 metara od zgrade federalne vlade gde se danas održavaju protesti građana.

Protesti se i danas odvijaju širom BiH.

U Mostaru se na Španskom trgu okupilo nekoliko stotina ljudi, a broj se povećava, pojačano je prisustvo policije, a situacija je mirna.

Radnici Javnog preduzeća “Parkovi” celo jutro skupljali su kamenice iz žardinjera da one ne bi bile iskorišćene za eventualne vandalske napade.

Juče su demonstracije u tom gradu bile održane uprkos zabrani policije, a gradonačelnik Ljubo Bešlić najavio je uvođenje vanrednog stanja ako se ponove događaji od petka, kada su izbili neredi i zapaljena zgrada kantonalne vlade.

Uz socijalne zahteve, građani traže i smenu čelnika Hercegovačko-neretvanske županije i gradonačelnika.

U Zenici su, takođe, nastavljeni protesti, ispred Vlade, gde traže ostavku načelnika Husejina Smajlovića, ali im je odgovoreno da Opštinsko veće i načelnik u narednom periodu “nastave sa intenziviranjem svojih aktivnosti na rešavanju pitanja iz svoje nadležnosti”, a da “u dosadašnjem radu, nisu ispunjene pretpostavke za pokretanje procedure opoziva načelnika, kao ni raspuštanje opštinskog Veća”.

Protest nekoliko stotina građana ispred Vlade Zeničko-dobojskog kantona je završen oko 15  časova.

Predstavnici demonstranata predali su predsjdavajućem Skupštine kantona Sretku Radišiću zahteve za koje očekuju da ih realizuju Skupština i buduća Vlada ovog kantona.

Oni zahtevaju obezbeđenje sigurnosti protesta i organizatora protesta, formiranje ekspertskog tima do formiranja nove nestranačke i nekorumirane vlade za šta je rok 1. mart, smanjenje administracije i usklađivanje plata u radnom i administrativnom sektoru.

Zahteva se i revizija privatizacije, revizija stečene imovine za vreme trajanja mandata, nezavisno sudstvo, zdravstvo, školstvo i tužilaštvo – na osnovu javnih konkursa, bodovanjem diploma i nepripadanju političkim partijama i definisanje socijalne politike koja će raditi na zapošljavanju mladih i ugroženih populacija.

Demonstranti traže izbor nove vlade sa nestranačkim kadrovima do 1. marta.

U Tuzli i Lukavcu demonstranti su se razišli, kazao je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić, dok je u Kalesiji oko 60 građana blokiralo magistralni put M-4 koji prolazi kroz grad.

U Tuzli, gde je sve počelo prošle nedelje, plenum građana već funkcioniše, i njihovi predstavnici su danas Kantonalnoj skupštini predali zahteve, koji se tiču preostalih smena i ekonomsko-socijalne situacije, a mirni protesti će trajati do njihovog ispunjenja.

Osim zahteva da se formira ekspertska nestranačka vlada, traže se i smene u MUP-u.

Protestanti su u Velikoj Kladuši predali zahteve opštini i razišli se, a traže, između ostalog, smanjenje plata funkcionera i direktora, kao i da se nastale uštede preusmere u grantove za socijalna davanja.

u Živinicama je zakazan protest zbog čega su zaposleni Opštine poslati kućama, zahtevi su isti – smanjenje funkcionerskih plata, zapošljavanje mladih…I u Kalesiji se traži smena opštinskog načelnika i svih poslanika, u Orašju je zakazan protest pred zgradom Posavskog kantona, čija se ostavka traži zbog niza ekonomskih problema.

U Brčkom se okupilo više hiljada građana, upućen je zahtev za održavanje vanredne skupštinske sednice.

Protesti su održani i u nizu drugih gradova u Federaciji BiH, a manja okupljanja u Prijedoru i Srebrenici (RS) gde se okupilo pedesetak nezadovoljnih građana, kojima je opštinski načelnik Ćamil Duraković za sledeću nedelju obećao sastanak.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s