Davutoglu dolazi večeras u Sarajevo

Ministar vanjskih poslova Turske će se u srijedu sastati sa najvišim državnim bosanskohercegovačkim zvaničnicima.

Ahmet Davutoglu, Turska, BiH, Posjete
Davutoglu će se sastati i sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom 

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu doputovat će kasno večeras u Sarajevo, gdje će se sutra sastati sa najvišim državnim bosanskohercegovačkim zvaničnicima, javlja agencija Anadolija.

Davutoglu će u srijedu, u odvojenim sastancima, razgovarati sa predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem, članovima Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem i Nebojšom Radmanovićem, potvrđeno je iz Turske ambasade u Sarajevu.

Šef turske diplomatije će potom održati sastanak sa ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom, a potom i sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom Kavazovićem.

Davutoglu će se sastati i sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentinom Inzkom, nakon čega će okončati posjetu Sarajevu.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske u utorak je saopćilo kako Vlada i narod Turske “izbliza i s tugom prate dešavanja u Bosni i Hercegovini“.

“Uvažavajući pravo naše bh. braće i sestara da mirnim protestima artikulišu probleme i zahtjeve te izraze nezadovoljstvo zbog neriješenih pitanja, vjerujemo da protesti trebaju ostati u zakonskim okvirima, daleko od nasilja. Paljenje društvenih zgrada, oštećivanje zgrade Predsjedništva koju bi svi građani Bosne i Hercegovine trebali brižljivo čuvati i povređivanje velikog broja pripadnika snaga sigurnosti – šteti atmosferi mira, sigurnosti i stabilnosti koja je potrebna Bosni i Hercegovini”, navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske pozvalo je građane Bosne i Hercegovine da ne pribjegavaju nasilju i suzdrže se od korištenja rječnika koji potiče na nasilje kada koriste pravo na slobodu izražavanja i protestovanja. Svim građanima te zemlje i pripadnicima snaga sigurnosti koji su povrijeđeni tokom proteklih događaja upućene su želje za brzi oporavak.

“Rješenje problema Bosne i Hercegovine, nastalih dijelom zbog dejtonskog sistema a dijelom zbog grešaka vlasti, građani te zemlje mogu naći u zakonskim okvirima”, poručuju iz tog ministarstva.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s