Bakir Izetbegović negira da je bilo pritisaka iz EU

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović negira da je bilo ko iz EU na njega vršio pritisak da prihvati rešenja koja vode uspostavljanju trećeg, hrvatskog entiteta u BiH. Naprotiv, Izetbegović kaže da će braniti jedinstvo države kako bi BiH ostala celovita.

Reagujući na poruku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je, u nedelju u Beogradu nakon sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da će kada se međunarodna zajednica zamori situacijom u BiH, biti bitno samo ono što funkcioniše.

– U ovom trenutku to je RS. Neće odavde izneti pedalj ove zemlje u kojoj su patrioti prošli takve patnje –  rekao je Izetbegović  za agenciju Anadolija”.

– Imamo 500 masovnih jama, Srebrenica, Tomašica… Može poneti ono što mu, odlazeći iz zemlje, bude na đonovima. Toliko može izneti. Znaju to stranci, znaju to svi u ovoj zemlji” – rekao je Izetbegović u intervjuu za agenciju Anadolija, koji prenosi banjalučki portal “Nezavisnih novina”.

Izetbegović je uveren da iza poslednjih događaja u BiH, pre svega, stoji opravdano nezadovoljstvo naroda, ali i da je naknadno “taj socijalni bunt zloupotrijebljen”.

U svemu tome najčudnije mu je, kaže, ponašanje ministra bezbednosti Fahrudina Radončiha za koga je rekao da je “bogataš koji priča protiv bogataša”. Spočitao je Radončiću da “potpiruje sukobe”.

Prema rečima Izetbegovića, Radončić govori da demonstranti imaju pravo i da policija ne treba da koristi silu.

– Dakle, on je čovek koji je imao neke veze s kriminalcima, a u isto vreme priča protiv kriminalaca!”, smatra Izetbegović i dodaje da ne može da se dokuči šta je on – ”predsednik je stranke čiji članovi potpiruje ove demonstracije, vlasnik je ‘Dnevnog avaza’, jedan bogataš koji ima tornjeve…”.

Smatra da je Radočić bio dužan da koordinira rad policijskih tela. Ovo stanje je bilo kao da je neko ispustio poluge zaključio je on.

– Jedna ćutnja, pasivnost policije. Osećali su se pasivizirano, destimulisano, obeshrabreno ljudi u policiji… Jer, ona nema glavu ili ta glava daje impulse koji su kontradiktorni i negativni – kaže Izetbegović.

Za vreme sukoba bio je, kaže, na vezi sa ministrom spoljnih poslova Turiske Ahmetom Davutogluom. “Mi  očekujemo od prijatelja i braće u Turskoj da pomažu jedinstvu BiH”, rekao je Izetbegović dodavši da je Turska jaka i da, kako je rekao, ima dobre veze i u Zagrebu i u Beogradu.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s