Zukorlić: Gej grupa ne ruši islam

Muftija Muamer Zukorlić odgovorio na prozivke zbog koalicije sa Čedomirom Jovanovićem: Nismo se odrekli tradicionalnih vrednosti vere i morala

 U Novom Pazaru mnogi su zamerili muftiji na koaliciji sa LDP

U Novom Pazaru mnogi su zamerili muftiji na koaliciji sa LDP

 Mnogo komentara na društvenim mrežama u Sandžaku, pa i uvredljivih, izazvalo je potpisivanje koalicije između Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića i Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS) čiji je osnivač muftija sandžački Muamer Zukorlić.

Deo Bošnjaka kritikuje Zukorlića što je napravio ovu koaliciju najviše zato što Jovanović i njegova stranka imaju vrlo liberalne stavove prema LGBT populaciji, koji su u potpunoj suprotnosti sa tvrdim i tradicionalnim stavovima koje po ovom pitanju ima većina muslimana Bošnjaka i Islamska zajednica. Mnogi zameraju muftiji i BDZ da su na ovaj način indirektno podržali gej populaciju i da su izdali tradicionalne vrednosti Bošnjaka i islama.

– Koalicija sa LDP je dobra, jer u koalicionom sporazumu nema ničega spornog sa aspekta vere, nacije i morala. Bošnjačka demokratska zajednica našla je saveznika za ostvarivanje ciljeva za koje se borimo, a to su: jedinstvena islamska zajednica, vraćanje vakufske imovine i slobodne veronauke, normalan rad Bošnjačkog nacionalnog veća i Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru. Razloga za brigu nema ni zbog liberalne ideologije LDP prema LGBT populaciji, niti je bilo ikakvih ustupaka po ovom pitanju – izjavio je Zukorlić gostujući na lokalnoj televiziji „Sandžak“.

Ovo pitanje su razni forumi i portali pokušavali da stave u prvi plan. Zukorlić tvrdi da BDZ kroz koalicioni sporazum sa LDP nije napravila nijedan ideološki, metodološki ili metodički ustupak na ovu temu.

– U sporazumu ne postoji nijedno slovo kojim bi BDZ, kao organizacija koja baštini verske i tradicionalne vrednosti islama i Bošnjaka, odustala od svojih principa. Ona ima svoje jasne stavove u duhu islama i u duhu bošnjačkih gledišta kulture i tradicije – rekao je Zukorlić naglasivši da kritike lansiraju politički konkurenti koji su na razne načine odavno podržali ili podržavaju LGBT populaciju.

POSLANIČKA LISTA

AKO lista LDP i BDZS na kojoj je još i Žarko Korać pređe cenzus, dvojica Bošnjaka, visokih funkcionera BDZ: Sead Šaćirović i Samir Tandir, koji su sedmi, odnosno trinaesti na listi, sigurno će postati poslanici, a ako osvoji koji procenat više, u poslaničke klupe sešće i Amela Zoranić koja je na 18. mestu.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s