Protesti u BiH: Rok za ostavku vlade 19 sati

Protesti građana, nezadovljnih životnim standardom i ponašanjem političkih elita, u gradovima Federacije BiH nastavljeni su danas u više gradova, 

Protesti građana, nezadovljnih životnim standardom i ponašanjem političkih elita, u gradovima Federacije BiH nastavljeni su danas u više gradova, ostavke su dosad podnela četiri kantonalna premijera, načelnik policije u Mostaru i Direktor direkcije za koordinaciju policijskih tela. Svi zaposleni u Predsedništvu BiH oko podneva su napustili zgradu u centru prestonice. Policija u Mostaru zabranila protest.

15.40 – U Sarajevu se danas na protestima okupilo više hiljada demonstranata, koji pred zgradom federalne vlade traže da premijer Nermin Nikšić i svi ministri podnesu ostavke do 19 sati. Nikšić je odbio da da ostavku, pa su demonstranti blokirali Skenderiju i zaustavili saobraćaj.

15.39 – Predsedavajući Saveta ministara Vjekoslav Bevanda tvrdi da su rušilački protesti u više gradova Federacije BiH deo “kuhinje bošnjačkih političkih stranaka” koje su pokušale da to stanje prebace i na hrvatska područja. Najvažnijim smatra to šsto nije “potpaljeno bure baruta” u Mostaru između Hrvata i Bošnjaka.

15.13 – Vlada Federacije BiH pozvala je sve političke subjekte na donošenje odluke o održavanju vanrednih izbora na kojima će građani izabrati vlast u demokratskoj proceduri. Vlada FBiH, koja je u stalnom zasedanju, danas je još jednom potvrdila stav da nijedna politička funkcija nije vredna gubitka ijednog života i pozvala na održavanje vanrednih izbora u cilju očuvanja ustavno-pravnog poretka FBiH i BiH.

15.06 – Šefovi diplomatija zemalja EU ocenili su da bi Brisel trebalo više da se angažuje u rešavanju problema u BiH, a ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec predložio je da se rešenje potraži po uzoru na dijalog Beograda i Prištine. “Ključ za stabilnost regiona je stabilna Bosna i Hercegovina”, izjavio je Erjavec u Briselu pred početak ministarskog sastanka i dodao da je situacija u toj zemlji veoma ozbiljna i da je potrebno veće angažovanje EU.

14.21 U Sarajevu se stalno povećava broj demonstranata, koji uz povike “ostavke, ostavke”, idu prema Federalnoj vladi, a saobraćaj je blokiran ispred zgrade Predsedništva BiH.

Nekoliko stotina Zeničana okupilo se na ulici ispred Vlade Zeničko-dobojskog kantona, a kantonalni premijer Munib Husejnagić podneo je i pisanu ostavku, a to su učinili i ostali članovi vlade.

Oko 1000 demonstranata okupilo su u podne ispred zgrade vlade Brčko distrikta tražeći ostavku gradonačelnika i članova vlade, koji su pozvali okupljene na razgovor, što deo demonstranata ne želi. Kako agencija Fena nezvanično saznaje, policija Brčko distrikta sprečila je ulazak u Brčko autobusima s demonstrantima koji nisu građani Distrikta.

I građani Tuzle ponovo su počeli da se okupljaju ispred zgrade kantonalne Vlade, a uglavnom je reč o mlađim osobama. Kako je objavio Dnevni avaz, nose transparente među kojima i sa natpisom “Jedna država, jedna ljubav”. Kolegijum Skupštine Tuzlanskog kantona saopštio je da permanentno zaseda radi nalaženja rešenja za novonastalu situaciju a sastao se i sa predstavnicima Koordinacije boračkih saveza i organizacija, koja je podržala opravdane zahteve demonstranata ali je apelovala na suzdržavanje od rušilačkih akcija.

U Mostaru se, uprkos zabrani policije, okupilo više stotina ljudi na Španskom trgu, na, za sada, mirnom protestu. Traže, osim smene kantonalne vlade, i rešavanje statusa radnika uništenih firmi, ujednačavanje socijalnih davanja na području Federacije BiH, linearno povećanje penzija, ukidanje dodatnih primanja poslanika…

U Livnu su protestanti saopštili da traže ostavku livanjskog načelnika i kompletne Vlade Kantona 10, a istakli su i socijalne i ekonomske zahteve. Protesti se održavaju i u Goraždu, Cazinu, Bugojnu…

13.05 – Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je da bi lideri u BiH trebalo da razmotre razloge za zabrinutost građana, kao i sveukupnu ekonomsku situaciju, i pokušaju da pronađu rešenje.

09.00 Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Bakir Izetbegović su u jutarnjih satima došli u svoje kancelarije u zgradi koja je teško oštećena vatrom i rušenjem prošlog petka, ali su na preporuku Direktorata za koordinaciju policijskih tela napustili zdanje uoči najavljenog okupljanja demonstranata.

Evakuisani su i predsednik Federacije BiH Živko Budimir, dok se srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović nije pojavio na poslu, prenosi Hina.

Sa svoje pozicije sinoć je odstupio Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona, za koga se ovih dana spekulisalo da je sa porodicom pobegao u Hrvatsku. Prethodno ostavke su podneli premijeri Tuzlansko kantona Sead Čaušević, Zeničko-dobojskog Muniba Husejnagić i Kantona Sarajevo Suad Zeljković.

Bošnjački član Predsedništva BIH i zamenik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović nije spreman da podnese ostavku, dok njegov kolega koji zastupa Hrvate u tročlanom predsedništvu Željko Komšić tvrdi da bi ostavku podneo i da bi za njega to bilo veliko olakšanje, prenela je Federalna TV.

Gradovi, u kojima su ovih dana organizovani žestoki protesti građana pripadaju Federaciji BiH, koja se prema Dejtonskom sporazumu prostire na 51 odsto teritorije BiH i u kojoj živi većinsko bošnjačko i hrvatsko stanovništvo.

Federacija BiH nastala je Vašingtonskim sporazumom koji su 18. marta 1994. Godine, koji su potpisali predstavnici Bosne i Hercegovine i Hrvatske, i njime je okončan rat između bošnjačkog i hrvatskog naroda koji žive na tom delu teritorije. Tim sporazumom Federacija je podeljena na 10 kantona, oni se smatraju federalnim jedinicama u ovkiru tog entiteta i imaju visok stepen autonomije.

Kantoni, naime, imaju svoje skupštine i vlade, koje, pak, imaju nadležnosti nad obrazovanjem, zdravstvom, kulturom, policijom i drugim oblastima vezanim za civilnu upravu. Poslednji nivo političke i administrativne podele u Bosni i Hercegovini, odnonso Federaciji BiH i Reupublici Srpskoj su opštine i gradovi, koji opet imaju svoje lokalne samouprave, a ponegde su to i mesne zajednice.

Republika Srpska je jedinstvena, zauzima 49 odsto teritorije sa preko 60 gradova I opština.

BiH čini i Brčko distrikt koji od 2000. godine ne pripada nijednom od dva entieta.
Federacija BiH i Republika Srpska imaju visok stepen autonomsnosti. Imaju svoje predsednike, skupštine, vlade i policiju.Imaju potpunu nadležnost nad svojim teritorijama i ovlašćenja nad državnom imovinom.

Nadležnosti države BiH su u oblasti spoljne politike, odbrane zemlje, nadizranje granica, spoljna trgovina. Najviši državni organi su tročlano Predsedništvo BiH, Savet ministara I dva doma Parlamentarne skupštine. Na čelu tih institucija su predsedavajući, koji se u određenom vremenskom peridu i u skladu sa zakonom rotiraju, a biraju se iz redova bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s