Padaju kantonske vlade

Demonstranti, petog dana „Bosanskog proleća“, tražili ostavku federalne vlade. Pale vlade pet kantona, sad se traži i odlazak federalnog premijera

 Protest u Sarajevu

Protest u Sarajevu

 „Bosanska revolucija“ u ponedeljak je nastavljena okupljanjem više hiljada demonstranta širom Federacije BiH. Protesti su, petog dana „bosanskog proleća“, održani u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Mostaru, Brčkom, Goraždu, Cazinu, Livnu… Nezadovoljni građani uspeli su da „obore“ pet kantonalnih vlada (ostavke su podneli premijeri Sarajevskog, Tuzlanskog, Bosanskog, Zeničkog i Unsko-sanskog kantona), a novi ultimatum je ostavka federalnog premijera Nermina Nikšića i njegovog kabineta i ukidanje kantona u ovom entitetu! Nikšić nije odgovorio na zahtev demonstranata, a bošnjački člani Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je odbio da podnese ostavku.

Zahtevi demonstranata u svim gradovima FBiH su gotovo identični: smanjiti birokratiju i javnu potrošnju, povećati plate i penzije, bivšim radnicima povezati radni staž, uvećati izdvajanja za boračke i invalidske kategorije, poništiti ugovore „pljačkaše privatizacije“.

Pre okupljanja oko hiljadu građana Sarajeva, koji su ponovo blokirali glavnu saobraćajnicu u gradu, evakuisani su svi službenici iz zgrada institucija BiH, kantonalne vlade i Predsedništva, u pratnji specijalne policije. Poneli su važnu dokumentaciju. Neizvestan je dalji rad Parlamenta BiH.

Analitičari kažu da su socijalni protesti opravdani, jer je nezaposleno pola miliona ljudi, ali da je problem politička pozadina i pokušaj da se radničkim buntom sruši dejtonski Ustav.

Fejsbuk-grupe građana „Udar“ i „Revolt“, koje su pokrenule talas protesta, u manifestu „Nova BiH“ zahtevaju rušenje dejtonskog ustava.

– Stanje u državi je katastrofalno. Narod živi na rubu egzistencije, a poredak države uspostavljen Dejtonskim sporazumom je neodrživ – navedeno je.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić izjavio je da od kolega u FBiH očekuje adekvatan odgovor i sankcionisanje govora mržnje i pretnji koje javno iznose članovi grupe „Udar“.

– Ti ljudi, koji još žive u zlim vremenima ratnog doba, pozivaju na ubistvo bošnjačkih političara koji su prihvatili Dejtonski sporazum, promovišu ratni ustav iz 1993. godine i javno pozivaju da se ukine Srpska i njen MUP – rekao je Jovičić. U Srpskoj je i u ponedeljak bilo mirno.

I politikolog Nenad Kecmanović upozorava da organizatori protesta u FBiH žele da na ulici sruše vlast koja ima izborni legitimitet.

– Ono što je u Beogradu 2000. godine bio „Otpor“, kasnije u Ukrajini – „Pora“, to je sada u FBiH – „Udar“ – pojašnjava Kecmanović.

On je rekao da je zasad ovaj scenario ostao u granicama bošnjačkog dela FBiH.

IZBORIPredstavnici demonstranata u Sarajevu koji su u ponedeljak pregovarali s federalnim premijerom Nikšićem saopštili su da je jedan od zaključaka da treba pristupiti izmenama Izbornog zakona BiH da bi se mogli organizovati prevremeni izbori. Taj predlog će u utorak biti poslat u Parlament na usvajanje po hitnom postupku.

– Nagli, istovremeni prekid u svim žarištima ukazuje samo na to da je sve koordinisano – precizira Kecmanović. – Sve dok se Srpskoj iz Sarajeva, Vašingtona i Brisela bude pretilo ukidanjem, ništa se iz FBiH neće „preliti“ na njenu teritoriju – zaključio je Kecmanović.

PROTEST SOLIDARNOSTI

Grupa od oko pedesetak, uglavnom mladih ljudi, održala je u ponedeljak u centru Beograda protest solidarnosti sa demonstrantima u BiH, sa koga je poručeno da su problemi isti u svim državama na Balkanu. „Krajnje je vreme da se ujedinimo u zajedničku borbu protiv zajedničkih neprijatelja i za rešavanje zajedničkih problema. Dole EU i njeni tajkunski režimi. Dole kapitalizam, privatizacija i gazde. Živela borba naroda Balkana“, poručili su oni.

Jake policijske snage su kordonom opkolile učesnike protesta, kako bi sprečini da do njih dođu protivnici tog skupa, kojih je isto bilo pedesetak, a skandirali su „Republika Srpska“, „Ratko Mladić“ i „Radovan Karadžić.

Osim razmene psovki i uvreda, incidenata nije bilo.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s