Kusturica obara presudu Principu

Principov pucanj u tiranina nije izvršen u Austrougarskoj! Zato mladobosancima nije moglo da se sudi za veleizdaju Austrougarske monarhije.

Peticiju će predati sudu u Sarajevu

Ovo je juče u Andrićgradu ustvrdio Emir Kusturica, gde je sa saradnicima iz Andrićevog instituta predstavio drugo izdanje Istorijskih svezaka, u kojima je obelodanjen stenogramski zapis sa suđenja akterima sarajevskog atentata.

Potpisivanje peticije
Potpisi za peticiju biće prikupljani širom RS, ali i širom Federacije.
– U Federaciji, vidim, ima puno revolucionarnog, čak bih rekao i zapaljivog duha! Zašto se onda i tamo ne bi prikupljali potpisi za ovu peticiju? NIje slučajno da ovih dana gore zgrade koje čine zajedničke institucije. Sve manje verujem da se išta slučajno dešava – kaže Kusturica.

Istovremeno, Kusturica je najavio da će od danas širom BiH početi prikupljanje potpisa peticije za reviziju sudskog postupka protiv osuđenih za ubistvo Franca Ferdinanda.

Cilj peticije je moralna satisfakcija Principa i drugova

– Potpise ćemo predati sudu u Sarajevu, biće to dug i nimalo lak proces. Cilj je moralna satisfakcija Principa i drugova, jer, kako reče Dedijer, u istoriji nije bilo amaterskije izvedenog atentata. Sarajevo je bilo multietnički grad, mada sada nije, a Mlada Bosna bila je jedina multietnička revolucija na ovim nikada milovanim prostorima – naveo je Kusturica.
Drugi broj Istorijskih svezaka, predstavljen juče u Andrićgradu, doneo je, kako je rekao direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić, zaboravljeni dokument – završnu reč advokata Rudolfa Cistlera na suđenju Mladobosancima u Sarajevu posle atentata.

– Po svojoj pravnoj zasnovanosti, ovaj dokument može da uđe u anale pravne misli. Objavljen je 1954. godine u izdanju Arhiva BiH i nikada više posle toga – rekao je Perišić.

Zapisi, zapravo, prenose Cistlerovu odbranu zasnovanu na činjenici da Bosna u vreme atentata nije, formalno gledano, bila deo Austrougarske monarhije, već je suverenitet i dalje bio na strani sultana.

– Aneksiju nisu ratifikovali parlamenti ni Austrije ni Ugarske, samim tim ona nije bila pravno potvrđena. Zato se Principu i mladobosancima nije moglo suditi za veleizdaju, nego samo za ubistvo – objasnio je direktor Arhiva Srbije, inače član UO Andrićevog instituta.

– Zašto je mladobosancima suđeno za veleizdaju? Zato što je kazna za ovo delo bila – smrtna! Da im je suđeno za ubistvo, prošli bi sa 10 do 20 godina robije. Cilj je bio revolucionare osuditi na smrt – kazao je istoričar mr Ivan Obradović.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s