Dva mitinga u Beogradu: Jedni vikali “Ljubav za Bosnu”, drugi uzvikivali ime Ratka Mladića

 Obračun i nadvikivanje onih koji podržavaju proteste u BiH i njihovih protivnika, obeležili su današnji skup podrške građanskim protestima u Bosni i Hercegovini. Okupljanje je održano u centru Beograda kod bivšeg restorana “Ruski car”.

 “Stop represiji”, “Jedna ljubav za radničku BiH”, “Podrška narodu BiH”, “Dole kapitalizam i privatizacija”, “Danas Tuzla, sutra Beograd”, “Kapitalizam je u krizi,
policijska represija ga neće spasiti”, “Nacionalisti u službi krupnog kapitala, pozdrav za antifašiste Tuzle, “Hrabra Bosno, uz tebe smo”… neke su od parola na skupu.

 

S druge strane, razdvojeni policijom okupilo se dvadesetak protivnika koji su uzvikivali “Živeo Ratko Mladić”. Osim razmene psovki i uvreda, incidenata nije bilo

Učesnici skupa podrške su u nekoliko navrata intervenisali udaljavajući one koji su dobacivali neadekvatne parole.

 

Sa skupa je poručeno da su problemi isti u svim državama na Balkanu i da je zato krajnje vreme da se svi ujedine protiv zajedničkih neprijatelja. U proglasu koji je pročitan istaknuto je da su se predstavnici vlasti u svim državama zbog straha ujedinili u ocrnjavanju narodne pobune, jer je zajednička borba građana “njihova noćna mora”.

 

Kako je objašnjeno, protest se održava jer se i u Srbiji prepoznaje socijalna borba naroda BiH kao vlastita, a probleme koji su je izazvali kao problemi prisutni u svim društvima zahvaćenim pljačkom i razaranjima, “koji se jednim imenom nazivaju evropske integracije ili tranzicija”.

 

– Krajnje je vreme da se ujedinimo u zajedničku borbu protiv zajedničkih neprijatelja i za rešavanje zajedničkih problema. Dole Evropska unija i njeni tajkunski režimi.
Dole kapitalizam, privatizacija i gazde. Živela borba naroda Balkana – poručili su učesnici protesta.

Novinari i policija

Iako je na skupu svega nekoliko desetina demonstranata, prate ih brojne novinarske ekipe i jako policijsko obezbeđenje.

 Među građanima je bilo mnogo nezadovoljnih.

– Hoću platu koju sam zaradio, mamu vam j…. – bio je glasan jedan od učesnika skupa.

Aleksandar Mirkov (35), grafički dizajner i električar iz Beograd na skup je došao jer već 17 godina radi bez dana radnog staža, a vrlo često i bez plate.

– U medijima nema radničkih prava. Došao sam da izrazim protest, mada bojim se da ovaj skup ne može da učini ništa jer je kordon policije okrenut od nas ka spolja, kao da druge brane od nas. Došli smo u stanje apsurda – kaže revoltirani Mirkov.

Kandić: Siromaštvo opasno za ceo Balkan

Na skupu je bila i direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić koja je agenciji Beta kazala da je “podrška narodu Bosne i Hercegovine, podrška borbi protiv siromaštva. Siromaštvo je opasnost za ceo Balkan”.

Maja Krek, sociolog iz Beograda došla je na skup da bi pružila podršku radničkom buntu u BiH.  Ona nije bila iznenađena grupom koja je pokušavala da isprovocira skup jer su im je i na Fajsbuk grupi upućivane brojne pretnje.

Protest organizuju građani koji su se okupili na grupi na Fejsbuku pod nazivom “Podrška narodu Tuzle iz Srbije”.

U pisanom saopštenju dostavljenom medijima, navodi se da protesti u BiH na dramatičan način postavljaju pitanja koja se ućutkavaju godinama.

“Njihova spontanost, orijentacija na socijalne i ekonomske probleme i, istovremeno, jasna težnja da se distanciraju od nacionalnih i verskih sukoba, kao i od svih postojećih političkih partija pružaju po prvi put prostor mladim i uglavnom nezaposlenim ljudima da uzmu aktivno učešće u političkom životu,” stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Tuzla podigla svoj glas i započela borbu za socijalna prava i prevazilaženje podela.

“Najbolja solidarnost koju možemo da pružimo jeste da se i sami organizujemo i konačno na dnevni red postavimo pitanja dvodecenijske pljačke narodnog bogatstva putem ratova i privatizacija”, navodi se u saopštenju.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s