Cilj je revizija „Dejtona“

Predstavnici boračkih i invalidskih organizacija o nemirima: Scenaristi protesta u FBiH nisu uspeli da prenesu demonstracije u RS

 Scenaristi protesta u Federaciji BiH nisu uspeli da prenesu rušilačke demonstracije u Republiku Srpsku, zbog čega planiraju da u to uključe nekoliko ekstremnih organizacija, izjavio je predsednik Boračke organizacije Republike Srpske Pantelija Ćurguz.

– Radi se o nekoliko ekstremnih organizacija, među kojima su oružane paravojne formacije pokret Sunni legion i „Zelene beretke“, koje treba u potpunosti da destabilizuju stanje u BiH – istakao je Ćurguz na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ćurguz je ocenio da je situacija veoma ozbiljna, zbog čega smatra da scenarista događaja u FBiH neće lako odustati od namere da BiH pretvore u nestabilno područje.

– Nakon toga, do izražaja bi došao poziv visokog predstavnika Valentina Incka prema EU u smislu intervencije u BiH. To će realizovati onog trenutka kada se eventualno u Srpskoj dese protesti i sukobi i kada budu imali osnova da Srpsku proglase faktorom destabilizacije u BiH i kada izvuku zaključak da u BiH preti eskalacija sukoba – kaže Ćurguz.

Prema njegovom mišljenju, nakon toga bi usledila nova konferencija o BiH, revizija „Dejtona“ i uređenje BiH po sasvim novim principima.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih,poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je da je neprihvatljivo da RS podržava proteste u FBiH, apelujući na javne medije da ne daju prostora onima koji pozivaju na rušilačke demonstracije i izazivanje nemira u BiH.

On je rekao da predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz otadžbinskog rata smatraju da ne treba zabraniti mirne proteste i izražavanje nezadovoljstva u Republici Srpskoj, ali istovremeno apeluju da se sve učini da se sačuva mir, dostojanstvo i da se tako očuvaju Republika Srpska i njene institucije.

Ćurguz je rekao da su predstavnici boračkih kategorija jedinstveni u oceni da kada se ukaže potreba i oni preuzmu odgovornost i organizuju proteste u smislu poboljšanja stanja.

On je pozvao one koji razmišljaju o protestima u Srpskoj da preuzmu i odgovornost u smislu posledica, zaključujući da je Srpska potrebna narodu bez obzira na to kojoj političkoj opciji i nevladinoj organizaciji pripadali, jer je budućnost budućih generacija – Republika Srpska.

Predsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić najavio je da će se predstavnici nevladinih organizacija proisteklih iz otadžbinskog rata obratiti Savetu bezbednosti UN sa zahtevom da se sa ovih prostora pod hitno udalji visoki predstavnik i OHR zbog prizivanja međunarodne intervencije u BiH.


SAČUVATI MIR

Predsednik Saveza organizacija udruženja ratnih vojnih invalida RS Dragan Vrhovac rekao je da se protivi da se protesti iz FBiH prenesu u RS. On je pozvao sve borce, ratne vojne invalide i građane da ne učestvuju u rušilačkim protestima, već da rade na očuvanju mira, Srpske i njenih institucija.

Predsednik organizacije amputiraca u Srpskoj UDAS Željko Volaš apelovao je na sve u BiH i Srpskoj da se sačuva mir, jer nikome ne odgovara novni rat na ovim prostorima.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s