”Demonstrantima zabranjeno da uđu u RS”

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je danas da će policija RS zabraniti organizovani ulazak demonstranata iz Federacije BiH u RS.

“Neće biti problem za mirne proteste u RS, koj i su najavljeni i koji se održavaju na mestima za to predviđenim zakonom. Zaustavljanje saobraćaja i rušenje institucija u Republici Srpskoj biće sprečeno policijom jer je to nezakonito”, rekao je Dodik u Banjaluci, posle sastanka s predstavnicima zajedničkih institucija BiH iz RS.

Milorad Dodik, Aleksandar Vučić i Mladen Bosić

Govoreći o protestima u Federaciji BiH, on je pozvao na prestanak nasilja, dodavši da političari u Federaciji BiH “treba da sednu i vide šta im je činiti, i kako obezbediti da institucije sistema funkcionišu”.

“Jedina alternativa haosu koji je viđen u Federaciji BiH je sesti, obezbediti dogovore i zakonodavstvo u okviru realnih mogućnosti, jer je uvod u revoluciju – odakle god ona dolazila, uvek bio na štetu ljudi koji su na to naseli”, ocenio je predsednik RS.

Govoreći o današnjem sastanku s prvim potpredsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, na koji je pozvan i lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, Dodik je kazao da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, ima pravo da se uključi u pitanja u vezi s tim sporazumom.

“Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, dugo godina je eliminisana iz pitanja vezanih za realizaciju tog sporazuma i u tom kontekstu me raduje poziv na sastanak u Beograd”, kazao je on.

Napominjući da je premijer Hrvatske Zoran Milanović danas posetio Mostar, Dodik je ocenio da su Srbija i Hrvatska, zbog pritiska visokih predstavnika međunarodne zajednice, godinama bile eliminisane iz zbivanja u BiH. Dodik je rekao da predstavnici RS u zajedničkim institucijama BIH treba da nastave da rade u Sarajevu, da bi se očuvao ustavni poredak, bez obzira na to što, kako je naglasio, “rade pod stalnim pritiscima”.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s