Izetbegovićev protest ambasadoru Srbije zbog Orića

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je prilikom prve, nastupne posete, ambasadoru Srbije u Sarajevu Stanimiru Vukićeviću uložio “oštar protest” jer smatra da je Srbija “zloupotrebila sistem izdavanjem difuznih poternica” za Naserom Orićem i saradnicima.

Izetbegović smatra da je reč o potezu “protivnom sadržaju Protokola o saradnji” koji su potpisale dve države i da “Srbija konačno treba da se suoči sa prošlošću i da dobro razmisli o budućnosti”, navedeno je u saopštenju iz kabineta bošnjačkog člana Predsedništva BiH, prenela je federalna agencija Fena.

...

Beogradski Interpol raspisao je poternice za ratnim komandantom Srebrenice Orićem i šefom tadašnje policije u tom gradu Hakijom Meholjićem, zbog sumnje da su 1992. godine u Podrinju počinili ratni zločin nad devetoricom srpskih civila.

Izetbegović je, kaže se u saopštenju, istakao da se u “navedenom slučaju ne radi o slučajnosti nego o nastavku agresivne politike Srbije prema Bosni i Hercegovini, te izrazio ogorčenje, ocenivši da su ovakve aktivnosti organa Srbije potpuno neprihvatljive”.

Navodi se da je Izetbegović dodao da su i svi raniji slični pokušaji kažnjavanja žrtve, jer se branila, proglašeni ništavnim i to na sudovima trećih zemalja i da se “nadao da su slučajevi (Ejup) Ganić i (Jovan) Divjak bili pouka organima Srbije, ali se to, nažalost, nije desilo”.

Izetbegović je, stoji u saopštenju, podsetio ambasadora Vukićevića na sadržaj presuda vezanih za ratna zbivanja u Srebrenici.

On je ambasadoru Srbije, prilikom prvog susreta, predočio presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je, kako se navodi, Srbiju “proglasio odgovornom zbog toga što nije učinila sve što je u njenoj moći da spreči genocid u Srebrenici”.

Napominje se i da je Izetbegović Vukićeviću predočio drugu presudu koja se odnosi na suđenje Oriću, koji je pred Haškim tribunalom pravosnažno oslobođen svih optužbi za, kako se ukazuje, navodne zločine nad srebreničkim Srbima.

Banjalučki “Glas Srpske” objavio je danas faksimil oslobađajuće presude koju je Oriću izrekao Haški tribunal iz koje se jasno vidi da taj sud nije sprečio pravosuđe BiH da vodi dalji postupak protiv ratnog komandanta Srebrenice, koji je započet u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini 1993. godine. Haški tribunal je odbacio predlog Orićeve odbrane da se protiv njega obustave svi drugi postupci. Tužilaštvo BiH je, međutim, taj predmet oduzelo bijeljinskom Tužilaštvu.

“Umesto pokajanja i izvinjenja za sve što je Srbija počinila prema BiH i njenim narodima, ovakvim potezima odnosi dve države vraćaju se dve decenije unazad”, ocenio je Izetbegović, prenela je agencija Fena.

Izetbegović i Vukićević su, između ostalog, razgovarali i o političkoj situaciji u BiH i regionu, kao i ukupnim odnosima dve države, a Izetbegović je ocenio da “najnoviji događaji nanose veliku štetu odnosima BiH i Srbije, koji su bili krenuli ka normalizaciji i otopljavanju u okviru regionalne saradnje i ostvarenja napretka na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”, stoji u saopštenju.

Nema zabrane Tribunala za vođenje istrage

Haški tribunal je još 2009. godine dao “zeleno svetlo” pravosuđu BiH da može da vodi istragu protiv Nasera Orića, odnosno nije prihvatio predlog njegove odbrane da, nakon oslobađajuće presude, tribunal naredi obustavljanje dalje istrage protiv ratnog komandanta Srebrenice.

Iako je tribunal Orića oslobodio optužbi za ratne zločine nad Srbima u Srebrenici i Podrinju, taj sud je ostavio mogućnost Okružnom tužilaštvu u Bijeljini da nastavi započetu istragu.

Predlog Orićeve odbrane o obustavljanju dalje istrage protiv njihovog klijenta odbilo je pretresno veće Haškog tribunala u sastavu Karmel Agius, Kevin Parker i O-Gon Kvon.

Dogodilo se, međuitm, da je Tužilaštvo BiH oduzelo taj predmet od Okružnog suda u Bijeljini, piše banjalučki “Glas Srpske”.

List podseća da je istraga protiv Orića i drugih pokrenuta 1993. godine zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo ratnog zločina nad srpskim civilnim stanovništvom 1992. i 1993. godine na području Srebrenice i Bratunca, u Kravici i Zalazju.

Tu se, navodi list, radi o Orićevoj individualnoj odgovornosti.

U odluci Haškog tribunala 7. aprila 2009. godine, u koju “Glas Srpske” ima uvid i koju je potpisao sudija O-Gon Kvon, stoji da je Orićeva odbrana 11. decembra 2008. godine podnela predlog koji se odnosi na kršenje “non bis in diem”, odnosno pravila da se ne može dva puta suditi za isto delo.

Zaključeno je, međutim, da predlog, podnesak i odgovor ne pružaju dokaze da se Oriću sudilo u Tribunalu ili da mu se sudi u sudovima u BiH za bilo koji od zločina koji su predmet istrage koju je protiv njega vodilo tužilaštvo u Bijeljini.

“Ne postoji kršenje člana 10 (1) Statuta suda, jer Oriću nije suđeno u državnom sudu za dela koja čine ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava po Statutu, a za koja mu je Haški tribunal već sudio. Ne postoje ni informacije koje pokazuju da je pokrenut krivični postupak protiv Orića u nekom sudu u BiH za zločin za koji mu je Tribunal već sudio pa propis 13 nije primenjiv. U skladu sa članom 10 (1) i propisom 13 odbacuje se predlog Orićeve odbrane”, navedeno je u obražloženju odluke koju je potpisao O-Gon Kvon.

Sekretar Okružnog tužilaštva u Bijeljini Danka Prodanović kaže da je 11. maja 2009. godine bijeljinsko Okružno tužilaštvo obavešteno da je Sud BiH 23. aprila iste godine doneo rešenje da predmet Orić preuzme Tužilaštvo BiH.

“Tada su od ovog tužilaštva preuzeta četiri predmeta protiv 41 osoba. Od tada se kompletan predmet protiv Orića i drugih nalazi u Tužilaštvu BiH”, navela je u svom dopisu Prodanovićeva, preneo je “Glas Srpske”.

Orić i Gotovina više nisu na crnoj listi SAD

U međuvremenu, bivši komandant Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici skinut je sa američke crne liste, piše danas sarajevski Dnevni avaz. Ista odluka je donesena i za Antu Gotovinu, generala Hrvatske vojske.

Kako prenosi list, odluku o tome američke vlasti donele su 30. januara i ona je kasno sinoć objavljena.

...

Prema odluci, Oriću se ukida zabrana raspolaganja bilo kakvom imovinom koju eventualno ima u SAD i dopušta putovanje u tu zemlju.

Orić i Gotovina su se na crnoj listi SAD našli pošto ih je Tribunal u Hagu optužio za ratne zločine.

Sa američke crne liste je uklonjeno i ime Mirka Šarovića, donedavnog ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i aktuelnog funkcionera SDS-a.

Šarović je na crnu listu dospeo nakon afere “Orao”.

On je tada optužen da je znao za poslove koje je ta firma, sa sedištem u Bijeljini, imala s režimom Sadama Huseina u vreme kada je Iran bio pod sankcijama UN.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s