EU zabrinuo “potpuni zastoj” u BiH

 

EK, predsedništvo EU i poslanici EP zabrinuti su zbog potpunog zastoja u BiH koja “zaostaje za svim zemljama u regionu u evropskim integracijama”.

 
Foto: Beta, AP
 
 
 

U raspravi koja se u Evropskom parlamentu vodila o napretku BiH, Crne Gore i Makedonije, evropski komesar za proširenje Štefan File je citirao deo iz izveštaja koje je pripremila izvestilac Doris Pak i u kojem se pozivaju “vodjstva tri konstitutivna naroda u BiH da odustanu od nacionalističke i etnocentrične retorike”.

“Nažalost, gotovo svake godine rasprava o Bosni i Hercegovini izgleda kao repriza nečega što smo već gledali”, rekao je File kasno sinioć u Evropskom parlamentu, izrazivši spremnost da doputuje u BiH na još jednu rundu razgovora s političkim liderima kako bi se rešila sva goruća pitanja, a država pokrenula na evropskom putu. Datum posete još nije ugovoren.

Pred jučerašnju raspravu o usvajanju izveštaja o napretku BiH u evropskim integracijama, potpredsednik Delegacije EP za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin ocenio je da taj izveštaj “ima gorak okus”.

Zemlja kojom se Pak bavila decenijama, odnosi se nezainteresovano i neodgovorno prema sopstvenoj budućnosti, ali i prema EU, izjavio je Kacin dodajući da su glavne žrtve gradjani, a posebno mladi ljudi i privreda.

“Nedostatak odgovornosti i državotvornosti blokira sprovodjenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci čime politika u BiH ozbiljno podriva svoj kredibilitet, ali najpre krši ustavna prava vlastitih gradjana”, navodi se u Kacinovoj izjavi.

U raspravi u EP su učestvovali i hrvatski poslanici Tonino Picula, Davor Stier, Nikola Vuljanić, Andrej Plenković i Zdravka Bušić, prenosi agencija Hina.

Svi su se zauzeli za to da se Hrvatima u BiH treba osigurati ravnopravnost s ostala dva konstitutivna naroda u toj državi.

Picula je pozvao BiH da prihvati načelo da se zadrži obim tradicionalne trgovine s Hrvatskom i nakon njenog ulaska u Uniju, dok su za Stiera glavne kočnice za napredak BiH “separatističke i centralističke snage u zemlji.

Plenković je u raspravi pozvao Crnu Goru da reši pitanje vojne imovine bivše Jugoslavije i zatražio povraćaj školskog vojnog jedrenjaka koji je u Hrvatskoj korišćen u civilne svrhe.

Holandska poslanica Marija Kornelisen iz stranke Zelenih zatražila je da se iz predloga rezolucije briše odredba o konstitutivnim narodima u BiH, jer u tome vidi prepreku za očuvanje celovitosti zemlje.

Zeleni su podneli takav amandman i najavili da će glasati protiv čitave rezolucije, ukoliko amandman ne bude prihvaćen.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s