U Avganistanu legalizovano premlaćivanje žena!

Mala, ali važna promena u avganistanskom krivičnom zakonu zabranjivaće rodbini da svedoči, a većina nasilja nad ženama u Avganistanu događa se u krugu porodice, tako da će zakon, koji čeka još samo potpis predsednika Hamida Karzaija, efikasno “utišati” žrtve, kao i većinu potencijalnih svedoka njihove patnje.

Setaru je muž kaznio odsecajući joj nos i usne

Prema novom zakonu, kako je javio Gardijan, ugroženi nikad ne bi mogli da dođu na sud kao Sahar Gul, maloletna snaja koju je muževljeva rodbina okovala u podrumu i izgladnjivala, palila i tukla kad je odbila da za njih radi kao prostitutka.

Žene kao što je Setara (31), čiji nos i usne odsekao njen suprug-narkoman prošle godine, nikad ne bi mogla da se dignu protiv svojih zlostavljača da je ovaj zakon – kojom nesrećom – donesen ranije.

Hoćemo li i dalje, makar u velikim gradovima, nastaviti školu: Devojke Avganistana

‘Ubistva iz časti’ koja izvršavaju očevi i braća u Avganistanu kažnjavajući žensko ponašanje, sada če potpuno izmicati kazni. Prisilni brak i prodaja ili trgovanje ćerkama iz osvete ili da se podmiri dug, takođe će biti izvan kontrole zakona u zemlji u kojoj je i inače kažnjavanje zlostavljanja – retkost.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) ocenila je da će ovaj zakon ‘pustiti sa lanca zlostavljače žena i devojaka’.

Pravne izmene su se, inače, dogodile u delu krivičnog zakona pod naslovom ‘Zabrana propitivanja pojedinca kao svedoka’. Osim rodbine, zabrana svedočenja se odnosi i na decu, lekare i branioce optuženog.

Veze Kabula sa Vašingtonom, koje su loše već godinama, još su se više pogoršale. Ispostavilo se da su mnoge vlade koje su se zalagale da se poboljša avganistansko pravosuđe i učvrste ljudska prava – milijarde potrošile uzalud.

Prema Karzaijevim rečima, on sa Barakom Obamom nije razgovarao od jula i da su godine prošle su u neprestanim zahtevima Americi da živote Avganistanaca tretiraju kao ljudske.

Karzai je, inače, rekao da baš ništa dobro nije video u američkom prisustvu u njegovoj zemlji. On je naglasio da Amerikanci nisu radili za, već protiv njega, a u intervjuu za “Sandej tajms” talibane je nazivao “braćom”, a Amerikance “rivalima”.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s