Srbin plaćenik spasao Orića od hapšenja

Ratnom vođi Armije BiH u Srebrenici informaciju da će biti uhapšen u Srbiji odao je dojučerašnji neprijatelj sa ratišta na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Ljubavnica: Naser Orić je do pre tri godine dolazio u Srbiju kod ljubavnice. Kada je saznao da mu se sprema hapšenje, “ljubavno gnezdo” je premestio u BiH.

Naser Orić, protiv koga Tužilaštvo za ratne zločine vodi istragu zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u istočnoj Bosni 1992, Drinu je prestao da prelazi 2011. upravo na mig svog poznanika i poslovnog partnera, koji je bio plaćenik u vojskama nekadašnjih jugoslovenskih republika.

Knjiga na dar vođi „Osvetnika“

Jedan od svedoka u istrazi protiv Orića za zločine nad Srbima izjavio je da je Naser Orić poslao svoju knjigu s posvetom Bobanu Inđiću, komandiru voda “Osvetnici” koji je učestvovao u otmici i ubistvu putnika iz voza u Štrpcima. Svedoka je naveo da je Orić napisao da knjigu posvećuje “velikom srpskom borcu”.

Srpski organi su njihovu vezu otkrili u vreme potere za nekadašnjim komandantom Vojske Republike Srpske Ratkom Mladićem. Tada je uhvaćen telefonski razgovor Orića i njegovog insajdera, koji je vođen u šifrovanim porukama.

Sumnja se da je poslovni partner i u ratu neprijatelj srebreničkog komandanta saznao da se planira hapšenje i o tome obavestio Orića. Tako je propala akcija da se iza rešetaka nađe prvoosumnjičeni za ratni zločin nad devetoro Srba u Zalazju u Donjim Potočarima 1992.

Za Orićem je izdata crvena poternica Interpola, ali kako je juče rekao zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, pravno je neizvodljivo da ga BiH izruči Srbiji. Srbija i BiH su septembra 2013. potpisale Sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana.

Međutim, on se ne odnosi na optužene i okrivljene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid.

Poslovi:

Srbin koji je otkrio Naseru Oriću da će biti uhapšen već godinama vodi poslove sa ratnim vođom iz Srebrenice.

Ovu prazninu trebalo je da popuni protokol koji su januara 2013. u Briselu potpisali srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević i glavni tužilac BiH Goran Salihović, ali ovaj dokument nema obavezujuću snagu. To znači da Srbija na osnovu protokola može BiH da ustupi prikupljene dokaze, ali je neizvesno da li će postupak protiv osumnjičenih za ratni zločin nad devetoro Srba biti i sproveden.

Protiv Orića je pred Haškim tribunalom vođen postupak zbog ratnih zločina nad Srbima u Podrinju tokom 1992, ali je oslobođen ovih optužbi i pušten na slobodu.

Dok je boravio u haškom pritvoru, Orićeva ćelija je bila na istom spratu sa onom u kojoj je bio Slobodan Milošević. Posle Miloševićeve smrti, poštu nekadašnjem predsedniku Srbije i SRJ Orić je odao čituljom.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s