Neredi na protestu radnika u Tuzli

U Tuzli protestuje oko hiljadu nezadovoljnih radnika nekadašnjih privrednih giganata, uz podršku drugih građana, a osim blokade prilaza sudu i tužilaštvu, demonstranti su pokušali i upad u zgradu kantonalne vlade i tom prilikom bilo je povređenih.

Pošto se tokom protesta povećavao broj demonstranata, koji su i kamenicama gađali zgradu kantonalne vlade i porazbijali prozore, deo grada je blokiran, a odatle se vije gusti dim od zapaljenih guma i kontejneri su razbacani po ulicama.

Na ulicama Tuzle je veliki broj pripadnika specijalne jedinice kantonalnog MUP-a.

RTV

Radnici “Konjuha”, “Polihema”, “Poliolhema” i “Dite”, “Guming”, negodovali su zbog kriminalnih privatizacija tih firmi i nerešenih statusnih pitanja, a pridružili su im se i mladi, uglavnom nezaposleni, negodojući zbog nepotizma pri zapošljavanju, kao i članovi boračkih organizacija i Fejsbuk grupe “50.000 ljudi na ulice za bolje sutra”.

Njih oko 500, uz uzvike “lopovi, lopovi”, pokušalo je da provali u zgradu vlade, jer je premijer tuzlanskog kantona odbio da razgovara s radnicima. Došlo je i do sukoba s policijom, povređen je jedan policajac i jedan novinar.

Od Vlade kantona radnici traže isplatu jednokratne novčane pomoći u iznosu od 250 evra, povezivanje radnog staža i osiguranje prava na lečenje, kao i da se “spasu firme koje se još mogu spasiti”.

Traži se i smanjenje plata ministrima u kantonalnoj Vladi.

U međuvremnu, predstavnicima radnika obećan je sastanak s premijerom Tuzlanskog kantona Seadom Čauševićem.

Vlada Tuzlanskog kantona izdala je i saopštenje u kojem navodi da je svesna problema s kojima se suočavaju ovi radnici i da je, kao i dosad, spremna na dijalog.

Kantonalna vlada podseća, međutim, da je rešavanje ove dugogodišnje problematike potrebno pokrenuti u okviru Ekonomsko-socijalnog saveta u kojem ravnopravno učestvuju predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade.

Istovremno se kantonalni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH ogradio od istupa i aktivnosti pojedinca i grupa, pa je Vlada pozvala protestante da svoje aktivnosti i ostvarenje svojih prava traže putem sindikalnih institucija, objavili su mediji u BiH.

Na stotine okupljenih demostranata najavljuju proteste i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s