POTERNICA ZA ORIĆEM PODELILA SRBE I BOŠNJAKE

Međunarodna poternica koju je Srbija raspisala za Naserom Orićem i tadašnjim šefom policije u Srebrenici Hakijom Meholjićem dodatno je podelila Srbe i Bošnjake u BIH

Dok zvanični predstavnici Srba smatraju da Orić treba da bude izručen Srbiji, gde bi bio procesuiran za zločine koji mu se stavljaju na teret, bošnjački politički lideri smatraju da je Srbija prekršila Protokol koji su potpisala tužilaštva dveju država.

Tužilaštvo BiH ogradilo se od aktivnosti suda u Beogradu u vezi sa Orićem i njegovim saradnicima i ističu da taj slučaj nema nikakve veze sa ranije potpisanim Protokom o saradnji dve države.

Tužilaštvo je ukazalo na to da je predmet protiv Orića i Meholjića u Srbiji pokrenut pre potpisivanja Protokola o saradnji. Bosanski mediji objavili su da je Tužilaštvo BiH najavilo da će uskoro biti održan sastanak glavnih tužilaca tužilaštava Srbije i BiH, na kojem će biti razgovarano o ovom predmetu.

Ministarstvo pravde BiH, kako su preneli banjalučki mediji, još nije dobilo molbu za izručenje Orića i Meholjića.

Ukoliko Centrala Interpola u Lionu odluči da za Orićem i Meholjićem raspiše crvene međunarodne poternice one će biti obavezujuće za sve države da uhapse i izruče tražene osobe.

Srpsko Tužilaštvo saopštilo je ranije da se Orić, Meholjić i još trojica njihovih saradika sumnjiče da su 1992. godine na području Podrinja počinili zločin nad devet civila srpske nacionalnosti.

Najuticajniji politički lideri, među kojima je bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, ministar bezbednosti i lider Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić i zamenik predsedavajućeg Saveta ministara BiH i lider Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija, sastali su se 30. januara u Predsedništvu BiH sa Orićem i Meholjićem i obećali im zaštitu države.

To jednonacionalno okupljanje odmah je naišlo na oštre osude zvaničnika Republike Srpske, posebno predsednika RS Milorada Dodika i srpskog člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića.

Dodik je najavio mogućnost da Srbi zaposleni u državnim institucijama prestanu da odlaze na posao u Sarajevo, što bi značilo njihovu blokadu.

Zamenik ministra pravde Srđan Radulj izneo je uverenje da će resorno ministarstvo BiH i nadležne pravosudne institucije preduzeti sve neophodne radnje u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovoru o pravnoj pomoći između Srbije i BiH.

“Da li će neko biti izručen odluku donose nadležni pravosudni organi, a konačnu odluku ministar pravde BiH. Bez obzira na to kakva odluka bude donesena niko ko je počinio krivično delo ratnog zločina ne može da izbegne procesuiranje”, rekao je Radulj.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina Milorad Kojić je gostujući na RT Republike Srpske istakao da bi ministar pravde BiH trebalo da donese odluku o izručenju bez ikakvih pritisaka, bez obzira na to što bošnjački političari na sve načine pokušavaju da izvrše pritisak i daju izjave da BiH neće prihvatiti Interpolovu poternicu.

“S obzirom na odnos Tužilaštva BiH prema srpskim žrtvama najbolji način bio bi da taj predmet procesuira Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i da se Naser Orić izruči Srbiji”, rekao je Kojić.

S druge strane, Izetbegović je ponovo stao u odbranu Orića istakavši da je Beograd postupio protiv potpisanog Protokola o saradnji. Izetbegović je za sarajevsko “Oslobođenje” rekao da je ovog puta “Srbija počela poteru za ljudima koje je tokom agresije na BiH progonila na najgori način”. Dodao je i da je Haški tribunal dokazao da je Orić nevin, a raspisivanje poternice doveo u vezu sa predizbornom kampanjom uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

List Pres u izdanju za RS objavio je, pozivajući se na svedočenja očevidaca, da je Orić za vreme svoje strahovlade u Srebrenici počinio brojna “zverstva” ne samo nad zarobljenim srpskim civilima već i nad Bošnjacima.

A poznati hrvatski advokat Ante Nobilo je za Radio Slobodna Evropa rekao da Oriću ne može biti suđeno dva puta za isto delo, pogotovo ako se radi o oslobađajućoj presudi Haškog suda. Uveren je da BiH neće izručiti Orića Srbiji pa joj, kako kaže, jedino preostaje da ustupi predmet pravosuđu BiH.

Nobilo kaže i da je u ceo slučaj umešana i politika I istorija, odnosno da je Srbiji “nasušno potrebna ravnoteža za Srebrenicu pa bi joj osuda Orića u istorijskom smislu dobro došla”.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s