Sudiji prete smrću u ime Alaha

Zbog ugrožene bezbednosti sudiju Vericu Vasojević iz Novog Pazara čuva policija. Pristalice Semira Koce zastrašuju je uživo i preko društvenih mreža

 Verici Vasojević prete zbog presude za zločin Semira Koce koji je ubio čoveka na motoru

Verici Vasojević prete zbog presude za zločin Semira Koce koji je ubio čoveka na motoru

VERICA Vasojević, sudija krivičar Višeg suda u Novom Pazaru, od početka nedelje je pod budnim okom policije zbog pretnji ubistvom. Agonija je počela 27. januara, na Svetog Savu, kada je držala glavni pretres u slučaju Semira Koce (poznat kao Jenki), Farisa Čekrlića i Izudina Dedića, optuženih za teško ubistvo u pokušaju.

Čekrlić i Dedić su se branili sa slobode, dok je Koca doveden iz pritvora, gde je smešten zbog drugog ubistva.

– U toku glavnog pretresa Koca mi je uputio ozbiljne pretnje zbog kojih sam tražila da ga udalje iz sudnice – kaže za „Novosti“ sudija Vasojević. – Pretio je da ću ga zapamtiti i da ću videti svoje. Potom sam ga oko 14 sati pozvala da mu saopštim šta se dogodilo, pošto sam bila obavezna po zakonu da to uradim. Bio je miran.

Mirno je ušao u sudnicu da čuje presudu pola sata kasnije. Sudnica je bila puna njegovih prijatelja. Slušao je presudu stojeći i rekao: „Ništa ne brini, zapamtio sam ti lice.“ Predsednik veća pozvala je stražu: „Izvedite ga iz sudnice!“ Dok je prolazio pored stola sa sudskim većem, kažiprstom je dao znak saoptuženima i publici, a sudiji ponovio: „Zapamtio sam ti facu. Ubiću te!“

– U sudnici je nastao haos, a Koca je ponavljao sa podignutim kažiprstom: „U ime Alaha! Ja priznajem samo Alaha. Ne priznajem ni tebe, ni ovaj sud, ništa više!“ Njegovi saosuđenici su povikali: „Bolje da smo ga ubili nego što smo ga ostavili u životu!“ Mislili su na momka kojeg su napali sekirama i jedva je preživeo, a zbog čega sam im sudila – kaže sudija Vasojević.

Publika joj je dobacivala: „Izaći ćeš ti iz sudnice, ali mi znamo kako!“ Dedić je izvalio vrata sudnice. Nastala je gužva. Te večeri na društvenim mrežama, posebno na „Fejsbuku“, puštane su razne pretnje. Prethodne noći jedna grupa okupila se ispod sudijinog prozora i vikala da je zastraši.

– Podnela sam prijavu za ugrožavanje bezbednosti i dok je čekao advokata pred saslušanje, Koca je zameniku okružnog tužioca u hodniku ponovio: „Da znate, ubiću je!“ Nisam osoba koja se plaši, radim sve po zakonu i očekujem zaštitu. Više puta sam podnosila zahtev VSS da me premeste odavde, ali bezuspešno.

NA slučaj sudije Vasojević javnosti je pažnju skrenuo predsednik VKS Dragomir Milojević, koji je grupi novinara saopštio planove za rešenje problema nagomilanih starih predmeta. Svi sudovi su poslali izveštaje VKS, koji će biti razmotreni od 15. februara. Prošle godine je bilo 1,7 miliona predmeta starijih od dve godine, od čega 1,6 miliona u osnovnim sudovima. Najveći problem su izvršenja, gde je 1,4 miliona starih izvršenja na osnovu verodostojnih isprava (računi za komunalne usluge).

Koca ima nepunu 21 godinu, a od četrnaeste je već počinio dva ubistva plus ubistvo u pokušaju. Bio je u maloletničkom zatvoru u Valjevu. Pred sudskim većem sudije Vasojević našao se zbog pokušaja ubistva Emira Selmanovića na naročito surov način – udarcima sečivom sekire u glavu, i to samo zato što je Emirova grudva pogodila njegova kola. Koca je dobio 14 godina, Čekrlić 10, a Dedić sedam. Sudija Vasojević kaže da to nisu maksimalne kazne, ali osim što su osuđeni nezadovoljni, ubeđena je da je dodatni problem to što je ona Srpkinja.

– Posle napada na Selmanovića, bili su u pritvoru, ali ih je Apelacioni sud oslobodio. Upozorila sam da neće proći ni 10 dana, a da će počiniti ubistvo. Tako je i bilo. Koca je ubio čoveka, usred bela dana, na motoru (Fatmira Medića) – konstatuje sudija.

Vasojević je bila predsednik suda u Sjenici, gde je bila udata za tamošnjeg advokata. Onda joj je predloženo da pređe u Pazar, odakle bi imala prohodnost za Beograd, gde joj žive deca. Do dana današnjeg, međutim, ostala je u Pazaru i sve njene molbe su odbijene. Nije prošla ni reizbor 2010, jer ni tada nekima, kako kaže, nije odgovarala. Danas je na relaciji Pazar – Beograd, a u Pazaru živi u iznajmljenom stanu, sada pod budnim okom policije.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s