Marku Somborcu i Aidi Ćorović nagrade za građansku hrabrost

Marku Somborcu i Aidi Ćorović nagrade za građansku hrabrost

Karikaturista Marko Somborac i osnivač NVO “Urban in” iz Novog Pazara Aida Ćorović dobitnici su tradicionalne nagrade “Povelja za građansku hrabrost – Dragoslav Stošić” koju dodeljuje Kuća pravde Strazbur i Unija sindikata.

Žiri, kojem je predsedavao novinar Milovan Jovanović, ove odluke je doneo jednoglasno, a nagrade će dobitinicima biti uručene u ponedeljak, saopštila je danas Kuća pravde Strazbur.

“Marko Somborac je preko stranica dnevnog lista ‘Blic’ dokazao da strip nije samo sredstvo za razbibrigu, već da može biti moćno satirično, edukativno i krajnje pozitivno ‘oružje’ koje doprinosi jačanju demokratije kroz žigosanje negativnih društvenih pojava”, ističe predsednik Kuće pravde Strazbur Predrag Savić.

Donoseći odluku da se nagrada dodeli Aidi Ćorović, rukovodili smo se saznanjem da je svojom upornom i beskompromisnom borbom, ova hrabra žena pokazala je da se značajni rezultati u ostvarivanju građanskog društva, demokratije, ljudskih sloboda i prava mogu postići i delovanjem u manjim sredinama, a ne samo u Beogradu, dodao je Savić.

“Za mene, ova nagrada, pre svega, ima baš to značenje – podstrek da nastavim sa dosadašnjim radom, iako me je to, ponekad, koštalo i odricanja, a poslednjih meseci i visokog stepena slobode, ali me ovakva priznanja podsete da sve to nije uzalud i da se zbog dobrobiti za jedno društvo, jednu zajednicu, nekada moramo lišavati sopstvenih dobrobiti”, istakla je Ćorovićeva.

Prema njenim rečima, nagrade, uglavnom, mada ne i nužno, pokazuju da ono što radimo ima značaj, ima efekta u sredini u kojoj živimo ili čak i šire i da neko prepoznaje taj rad i zalaganje.

Ali, nagrade više od svega, kako je kazala, obavezuju da se nastavlja dalje, da se ne posustane, da se i dalje hoda “težim putem”.

Ćorovićeva je istakla da bez obzira na to što će joj ova nagrada biti uručena, ona predstavlja nagradu za brojne, ne tako poznate, ali izuzetne ljude koji rade na teritoriji cele Srbije.

“Bez njihovog rada, ova zemlja ne bi imala šansu da jednog dana osvoji neke ozbiljnije demokratske prostore i postane istinski građanska, tolerantna i dostojna poštovanja u celom svetu”, rekla je Ćorovićeva.

Raniji dobitnici Povelje za građansku hrabrost su i Verica Barać, Predrag Koraksić Koraks, Vukašin Obradović, Zoran Panović, Predrag Sapara, prof. Čedomir Čupić, Rasim Ljajić, Vladimir Radomirović.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s