Dodik: Ostaćemo u BiH dok svi ne shvate da je neodržživa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne želi da osnuje nikakvu izolovanu RS, već će ostati u BiH “dok svi ne shvate da ona nije održiva”.

Milorad Dodik

“Mi ćemo ostati u BiH dok svi ne shvate da ona nije održiva”, naglasio je Dodik za bečki list “Standard”.

Na konstataciju da Srbija, koja je započela pristupne pregovore sa EU sada mora slediti stav 28 zemalja članica prema BiH, Dodik je kazao da RS nema problema s tim, i da je zainteresovana za Srbiju koja bi bila integrisana u EU.

Srbija, koja bi bila u potpunosti integrisana u EU, ne bi samo primenjivali ideje Unije već bi učestvovala i u njihovom stvaranju, rekao je lider RS.

Dodik je izrazio uverenje da je BiH iluzija, neodrživo društvo, te dodao da su strani političari širom sveta donosili odluke u vezi sa BiH na osnovu utisaka koje su stekli u trenutku zapostavljajući činjenicu da u BiH ne postoji interni konsenzus.

“Brojne intervencije visokog predstavnika nisu stvorile održivi sistem. Ovo nije propala država zbog nas, nego propala država međunarodnih pokrovitelja. Ima mnogo međunarodnih političara koji nas za to krive. To, međutim, može doći samo od onih ljudi koji ne znaju situaciju. Mi Srbi tu Bosnu nismo želeli od samog početka. Postoji jedna grupa stranaca koji sede u Sarajevu i primaju velike plate, koji šalju svoje izveštaje”, rekao je Dodik.

Govoreći od Dejtonskom sporazumu, Dodik je ocenio da je taj dokument miniran od međunarodne zajednice koja je lokalnim snagama nametala rešenja, a da su zaboravljene sve vrednosti demokratskog Zapada.

“BiH kakva je stvorena Dejtonom, za nas je bila prihvatljiva, ali Bosna koja je stvorena političkom silom visokog predstavnika je neprihvatljiva”, podvukao je on dodajući da je visoki predstavnik nametanjem zakona promenio suštinu sporazuma i to tera RS u nezavisnost.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s