Ambasada SAD u Sarajevu traži kaznu za napadače na učesnike festivala kvir filma

Ambasada SAD u BiH pozvala je nadležne predstavnike sarajevskih vlasti da brzo i efikasno deluju i da kazne odgovorne za napad na LGBT zajednicu tokom Međunarodnog festivala kvir filma “Merlinka” u Sarajevu.

Ambasada je u saopštenju osudila je “nasilni i kukavički napad” tokom festivala u kinu “Kriterion” uz ukazivanje da u modernom društvu nema mesta za mržnju i netoleranciju, te da su LGBT prava, obuhvaćena ukupnim ljudskim pravima.

Jučerašnji napad na učesnike festivala, u kojem ima i povređenih, najoštrije je osudilo i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) koje smatra da je MUP Kantona Sarajevo morao obezbeđivati ovaj skup i da u tom smislu snosi punu odgovornost.

“Sigurnost svakog građanina BiH, bez obzira na njihovo religijsko, etničko ili bilo koje drugo uverenje i orijentaciju, očigledno i dalje ostaje neispunjena dužnost ministara unutrašnjih poslova”, navodi se u saopštenju UDIK-a.

 Grupa UDIK smatra da je BiH duboko zagazila u kulturu nasilja prema svakome ko drugačije misli u zajednici i zahteva utvrđivanje odgovornosti o ovom, kao i svakom činu diskriminacije u zajednici.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH, koja je oštro osudila napad na učesnike Kvir festivala “Merlinka”, juče je navela da BiH u procesu evropskih integracija mora potpuno poštovati ljudska prava LGBT osoba što podrazumeva i mogućnost javnog izražavanja drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta bez diskriminacije i pružati im punu zaštitu.

Nekoliko maskiranih osoba napalo je juče u prostorijama Art kina “Kriterion” u Sarajevu učesnike Međunarodog festivala kvir filma “Merlinka”. Tri osobe su zadobile lakše povrede, jedna od njih je odbila lekarsku pomoć, a druge dve zbrinute su u Klinici urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Koševo.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s