Aćif-efendija podelio Bošnjake

U Novom Pazaru se vodi žučna rasprava o gradnji memorijalnog centra „Hadžet“. Gradske vlasti i muftija Zukorlić se protive podizanju ovog spomenika

 Idejno rešenje kompleksa uradio je arhitekta iz Sarajeva

Idejno rešenje kompleksa uradio je arhitekta iz Sarajeva

UPRAVA grada Novog Pazara neće dozvoliti gradnju memorijalnog centra „Hadžet“, jer bi bili prekršeni urbanistički planovi. Bošnjačko nacionalno veće odlučno je da gradi memorijal Aćif-efendiji, njegovim saradnicima i više od 1.000 Novopazaraca, uglavnom Bošnjaka, stradalih u Drugom svetskom ratu.

I muftija Muamer Zukorlić je sada najavio da će blokirati gradnju.

Aćif-efendija, ratni gradonačelnik Pazara i saradnik okupatora, podelio je novopazarske Bošnjake, verske i političke vođe. Prvi put se to dogodilo podizanjem sporne spomen-table na kući Aćifa Hadžiahmetovića, kad je ministar Sulejman Ugljanin sa državnim sekretarom Muhedinom Fijuljaninom svečano otkrio spomenik, dok je ministar Rasim Ljajić osudio veličanje Aćif-efendije. Slično je i sa najavljenom gradnjom memorijalnog centra „Hadžet“.

Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu, koje predvodi Esad Džudžević, raspisalo je konkurs i izabralo najbolje idejno rešenje.

– Zahtev za gradnju smo dobili od BNV, ali gradnja na toj parceli nije moguća – kaže za „Novosti“ Elvir Hamidović, zamenik gradonačelnika Novog Pazara. – Reč je o tri parcele, od kojih je na najvećoj već izgrađeno obdanište. Na preostalim dvema, manjim, Generalnim urbanističkim planom, (GUP) koji je 2007. usvojila Skupština, predviđeno je zidanje stambenih objekata. Skupštinska odluka je za nas zakon, tako da je nemoguće dobiti saglasnost za „Hadžet“. Sada se bune protiv odluke, a 2007. Stranka demokratske akcije (Sulejmana Ugljanina) bila je na vlasti u Pazaru. Tada nisu dali nijednu primedbu.

MEMORIJALNI centar „Hadžet“ još je na papiru i mnogi se pitaju šta će biti ako počne da se gradi. Kada je počela izgradnja obdaništa u ovom naselju, koje je odavno završeno i još ne radi, umalo nije „pala krv“. Sukobili su se pripadnici Žandarmerije i pristalice muftije Zukorlića.

Hamidović objašnjava da niko ne može prvo da pravi projekte, pa da se onda informiše o mogućnostima gradnje. Ni zemlja na kojoj bi BNV trebalo da gradi nije vakufska, odnosno ne pripada islamskoj zajednici, već lokalnoj samoupravi.

Sa druge strane, Redžep Škrijelj, član izvršnog odbora BNV, tvrdi da neće odustati od gradnje „Hadžeta“.

– Izgradnja ovog memorijalnog centra je naš cilj. Nadamo se da ćemo ga realizovati u atmosferi opšteg konsenzusa Bošnjaka u Sandžaku – istakao je Škrijelj.

Rešad Plojović, potpredsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, tvrdi, za „Novosti“, da oni nikome neće dozvoliti gradnju na vakufskoj parceli Mearif na Hadžetu ili bilo kom drugom vakufskom zemljištu, bez saglasnosti.

On tvrdi i da postoje dokazi da je zemljište vakufsko i da je predmet restitucije.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s