Sveti Sava okupio sve Srbe

Širom naše zemlje i rasejanja, osnovci i srednjoškolci proslavili školsku slavu. U Miščićima kod Novog Pazara, gde je rođen Rastko Nemanjić, okupljanje “kod krsta”

 Učenici OŠ „Vuk Karadžić“ u Beogradu / Foto V. Danilov

SLAVSKI kolač išao je u ponedeljak iz ruke u ruku, od Milice, do Jelena, Stefana, Luke, Uroša, Ane… Kao jedan kazivali su “Oče naš” i pevali Svetosavsku himnu. Predstavom, pevanjem, sviranjem i recitovanjem svetkovali su u ponedeljak đaci OŠ “Vuk Karadžić” u Beogradu školsku slavu, Savindan.

Na pitanja oca Trajina iz Crkve Svetog Marka, uglas su govorili o prvom srpskom prosvetitelju. Niko od ovih mališana nije ni bio rođen u vremenu kada je Svetog Savu bilo zabranjeno slaviti u školama.

Pravu lekciju o tradiciji, državnosti, sadašnjosti i budućnosti Srbije kazala je u svom pismu svetitelju trinaestogodišnja Darja Krunić, učenica sedmog razreda ove škole:

– Krenuo si putem svog vizionarskog duha, da stvoriš svest koliko je bitno imati svoje ime, narod i državu. Srpska plemena između tadašnjih svetskih sila, Vizantije i Ugarske, ostaju srpska. Postaju Srbija, danas evropska država, koja nažalost čeka na potvrdu za to. Molim te, objasni mi zašto je za državu staru punih devet vekova tako teško steći evropsko priznanje. Koliko danas savremenih balkanskih država datira iz tako davne prošlosti? Devetovekovna Srbija bila je i carevina, kneževina, županija, despotovina, pa eto, danas republika. Prošavši kroz sve to, sačuvala je svoje ime. Ponekad ostavljena i iskorišćena Srbija se na tvoj dan seća tebe, tvog dela, svog imena… Ti, monah Sava, vođen ljubavlju prema Bogu i svom narodu, osvajaš vrhunac diplomatije i na međunarodnoj sceni 13. veka ostvaruješ srpsku državnost. Postavši prvi srpski arhiepiskop, krunišeš svog brata Stefana Prvovenčanog koji postaje, ni rimski, niti vizantijski, već srpski kralj… Pomozi nam, poštovani i cenjeni, Sveti Savo! Vrati veru u ono sutra, obasjaj nas Suncem spasenja i neprolaznom svetlošću svetosavskom.

AKADEMIJECENTRALNA svetosavska akademija u Republici Srpskoj održana je u Kulturnom centru Banski dvori. Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović prethodno je uručio nagrade najboljim srednjoškolcima. Centralna svetosavska akademija održana je u Hramu Hirstovog Vaskrsenja u Podgorici, a akedemije u čast najvećeg srpskog sveca i prosvetitelja održane su u većini crnogorskih gradova. Mitropolit Amfilohije kazao je u Podgorici da su Sveti Sava i njegovo delo neraskidivo utkani u istorijsko pamćenje našeg naroda.

Ovo je samo odlomak njenog nagrađenog rada. A osim u OŠ “Vuk Karadžić”, Svetosavska himna čula se u ponedeljak i u ostalim školama i vrtićima širom Srbije.

U zaseoku Miščići kod Novog Pazara, gde je rođen Rastko Nemanjić – Sveti Sava, u ponedeljak se, “kod krsta”, gde se svake godine tradicionalno obeležava Savindan, okupio veliki broj žitelja Deževske doline u kojoj je Savin otac Stefan Nemanja osnovao prvu srpsku državu.

– Svake godine, na Savindan, okupljamo se kod krsta kojim smo obeležili mesto gde je bila Savina rodna kuća i svake godine nas je sve više. U Deževi, nedaleko od Miščića, gradimo i hram posvećen Svetom Savi. Nadamo se da će mlade generacije iz svih delova Srbije i sveta u većem broju dolaziti u Deževu i Stari Ras da se na izvoru uče svojim korenima, svojoj veri i svojoj istoriji – ističe otac Radoslav Janković, paroh-deževski.

U Novom Sadu centralnu akademiju, u Gradskoj kući, priredili su učenici Gimnazije “Laza Kostić”. Po tradiciji, u Gradskoj kući uručene su diplome, plakete i po 50.000 dinara najboljim studentima Univerziteta u Nišu.

U Kruševcu je posebno svečano bilo u Gradskoj upravi, gde je za 27 najboljih učenika i 13 studenata sa prosekom 10 lokalna samouprava obezbedila vredne nagrade. Gradonačelnik Bratislav Gašić poručio je “svetosavcima” da se po završetku školovanja vrate u svoj grad. U Šapcu je izvedena predstava “Ja Čovjek”, nastala povodom 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša.

Jedinog srpskog đaka u Prizrenu, Milicu Đorđević, posetio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. On je sa malobrojnim preostalim Srbima u ovom gradu prisustvovao liturgiji u Crkvi Svetog Đorđa, a potom se sa malom Milicom i vladikom Teodosijem prošetao Prizrenom.

MINISTAR NAGRADIO PROFESORE I UČENIKE

NAJZASLUŽNIJIM prosvetnim institucijama, profesorima i đacima ministar prosvete Tomislav Jovanović uručio je u ponedeljak tradicionalne Svetosavske nagrade za 2013. godinu. Na spisku nagrađenih su predškolske ustanove iz Grocke i Rakovice i osnovnih škola “Prota Mateja Nenadović” iz Brankovine i “Abdulah Krašnica” iz Preševa. Nagrade su dobili i prosvetni radnici – Ljubiša Tomić iz Belušića, Dragan Radovanović iz Sočanice, Mirjana Vidović iz Sremčice, Snežana Matić iz Šida, Predrag Spasojević iz Amajića, kao i učenik osmog razreda iz Jelašnice Predrag Svetković.

Priznanje je dodeljeno i Prijepoljskoj gimnaziji, Vazduhoplovnoj akademiji, Srednjoj školi mode i lepote iz Niša, direktoru Poljoprivredne škole iz Požarevca Vidoju Vukašinoviću, profesoru iz Niša Milošu Milosavljeviću, profesoru Damiru Rondiću iz Prijepolja, kao i učenicima Strahinji Pavloviću iz Beograda, Marku Bakoviću iz Kragujevca, Radoici Draškiću iz Šapca i drugima.

ĐACI U KOSTIMIMAĐACI aranđelovačke OŠ “Sveti Sava” školsku slavu obeležavaju svetosavskom svitom. Više od 450 đaka u živopisnim srednjovekovnim kostimima prošlo je ulicama. U kočijama na čelu kolone sedeli su Sveti Sava, Stefan Nemanja i njegova supruga Ana. Čast da ponesu njihove uloge imali su učenici – Nikola Stevanović, Aleksandar Đukić i Anđela Stević.

STANISLAVA PAK STANKOVIĆ: SRBIJA VAS NEĆE OSTAVITI

– Ne treba očajavati. Ne treba, takođe, zatvarati oči pred istinom. Nažalost, za nas nije bilo dužeg vremenskog perioda bez ratova. Ali kada znate šta hoćete i kada ste jedinstveni, nema te prepreke koja će sprečiti da se borimo da naša deca budu ponosna što potiču od jednog poštenog i herojskog naroda – rekla je izaslanica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković na svečanoj Svetosavskoj akademiji u Bijelom Polju.

Ona je je prenela čestitke predsednika Tomislava Nikolića povodom Savindana i njegov poziv na jedinstvo srpskog naroda van matice.

– Srbi u Crnoj Gori, ujedinjeni oko istog cilja, treba uporno da se zalažu za ustavnopravno definisanje položaja kao konstitutivne nacionalne zajednice, za ustavno definisanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao službenog i za kulturnu i prosvetnu autonomiju – istakla je Stanislava Pak Stanković. – Srbija vas nikada neće ostaviti i zaboraviti. Srbija vam je na raspolaganju. Srbija je vaša majka i matica. Zajedno ćemo vratiti ugled srpskom imenu.

SVETOSAVSKA AKADEMIJA U NARODNOM POZORIŠTU

Svetosavska akademija “Tebi i nama na čast” održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu, a ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović poručio je da mnogo toga ne zavisi od nas samih, ali da odgovornost za budućnost Srbije nosimo svi zajedno – država, društvo i svaki pojedinac.

Svetosavskoj akademiji, na kojoj su učestvovali talentovani učenici i studenti sa čitave teritorije Srbije, prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, partijarh srpski Irinej i vladike SPC, ministar građevinarstva Velimir Ilić, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom Katarinom, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica i političkog i kulturnog života.

Jovanović je, u obraćanju prisutnima, istakao da je naša obaveza i interes ulaganje u obrazovanje i nauku.

“S razlogom se od prosvete i nauke najviše očekuje, jer samo obrazovana Srbija može ići napred i biti ravnopravni deo porodice evropskih i svetskih naroda i država”, rekao je Jovanović.

On je rekao da obrazovanje i nauka nisu potrošnja, već investicija i najsigurniji oslonac prosperiteta Srbije.

Jovanović je istakao da je Sveti Sava najveći prosvetitelj našeg naroda i dodao da, kad idemo za Svetim Savom, nema boljeg putokaza i orjentira da smo na pravom putu.

“Prosveta prepoznaje bisere, a od njih pravi nove, bez prava ‘da ih u korov zametne’. Zato stimulišemo najbolje, a činimo od prosečnih bolje”, rekao je Jovanović.

Ministar prosvete je istakao da je Sveti Sava istinski ideal svakog od nas, dece i omladine.

Prema njegovim rečima, Sveti Sava nas uči da ne budemo slabi, da je izgubljeno samo ono čega se sami odreknemo, opominje nas da se ne smemo odreći Kosova, da ne zaboravimo da rane koje ne zarastaju zauvek bole i da se za naše planine mi pitamo.

“Nesreće se ne mogu izbeći, ali se mogu ublažiti i opominju nas da prestanemo da urušavamo već da postanemo složni jer slogom rastu i male stvari a neslogom se i najveće ruše”, naveo je Jovanović.

On je naveo da nas Sveti Sava uči i da razgovaramo i pregovaramo i u tome ostvarujemo svoje bolje živote.

“Sveti Sava se nikada nije smejao, a uvek je bio nasmejan”, rekao je Jovanović, dodajući da nas taj prosvetitelj uči da se poslednja nada gasi kad prestanemo da pokušavamo i da se velika dela ostvaruju samo ako se misli ispunjavaju kako treba.

U programu su učestvovali učenica OŠ. “Bora Stanković” Jelena Bojić, koja je recitovala svoju pesmu “Sveti Sava”, združeni akademski horovi – Fakulteti umetnosti Univerziteta u Prištini, Kosovska Mitrovica-Zvečan i Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu, koji su otpevali himnu “Bože pravde” i “Vostani Serbie”, hor OŠ. “Rade Dodić” iz Milutovca.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s