Zavahri poručio islamistima u Siriji da prekinu sa sukobima

Vođa međunarodne terorističke mreže Al Kaide, Ajman al Zavahri, pozvao je danas islamske grupe u Sirji da prekinu da se međusobno sukobljavaju i usredsrede svoju energiju na borbu protiv snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Poziv Zavahrija došao je u trenutku kada je u sukobima između snaga tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koja je povezana sa Al Kaidom, i drugih pobunjeničkih grupa na severozapadu Sirije, poginulo više od 1.000 ljudi u protekle tri nedelje, uglavnom boraca na obe strane.

Al Zavahri je poručio pripadnicima islamskih grupa da su im međusobni sukobi “okrvavili srca” i da treba hitno da prestanu da se sukobljavaju, preneo je AP. On je pozvao islamske grupe u Siriji da uspostave islamski sud koji će posredovati i rešavati njihove nesuglasice.

Al Zavahrijeva petominutna audio poruka postavljena je na vebsajtovima koje obično koriste ekstremističke grupe. Sukobi džihadista, pripadnika ISIL i nekoliko drugih sirijskih pobunjeničkih grupa, dodatno su zakomplikovali skoro trogodišnji rat u Siriji i u drugi plan potisnuli borbe protiv vlade.

“Islamska država” se prošlog proleća probila do teritorije na severu Sirije koju su držali pobunjenici. Vremenom, ta grupa povezana sa Al Kaidom, u svoje redove je primala borce manjih pobunjeničkih grupa, dok je druge eliminisala.

Neki od stanovnika su u prvi mah blagonaklono gledali na ISIL, smatrajući da “uvode red”, ali je ta ekstremistička grupa na brutalan način insistirala na primeni svoje interpretacije islamskih zakona, a protivnike je kidnapovala i ubijala. ISIL je optužio opozicione snage da se bore protiv tog pokreta kako bi udovoljile Zapadu i drugim “izdajničkim” državama.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s