Neće da se uda za silovatelja: Silovanoj austrijskoj studentkinji u Dubaiju preti zatvor

Nakon što je silovatelja prijavila policiji, austrijskoj studentkinji (29), koja je u Dubai otišla kao turista, oduzet je pasoš, a ukoliko ne pristane da se uda za svog silovatelja preti joj i zatvorska kazna.

Uprkos lepoti i bogatstvu, Dubai nije Diznilend za strance 

Prema pisanju “Galf njuza”, događaj se zbio 2. decembra, na nacionalni praznik Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Mlada žena, čiji se identitet drži u tajnosti, sa prijateljima je doputovala u Dubai kako bi pobegla od austrijske zime i malo se provela. Dalji tok događaja, međutim, nije bio idiličan. U baru u koji su izašli na piće, studentkinja i njeni prijatelji upoznali su se s drugom grupom, iz koje joj je jedan muškarac, koji se predstavio kao građanin Emirata, predložio da njegovim kolima pođu na kasnu sedeljku u nekom hotelu.

Čim je devojka, međutim, ušla u automobil, on je zaključao vrata i prozore i nasrnuo na nju, dok su još bili u hotelskoj garaži. Devojka je u svom izveštaju u policiji ispričala da je uzalud zvala upomoć i lupala u prozore.

Za neoprezne turiste, a naročito turistkinje, Dubai može da postane i noćna mora

Čim je uspela da se oslobodi istrčala je napolje i grupi ljudi koje je srela ispričala da je bila žrtva silovanja, na šta su oni pozvali policiju. U policiskoj stanici je, međutim, počao drugi deo njene noćne more. Silovatelj, za koga sa ispostavilo da je sin policajca, poricao je sve optužbe, tvrdeći da je u pitanju bio sporazumni seks za novac.

Istražni organi su nakon toga Austrijanku posavetovali da je najbolje da se za svog napadača uda, kako bi izbegla krivično gonjenje. Prema pisanju austrijskog “Kurira”, nesrećan studentkinja je čak provela i tri dana u zatvoru, zbog vanbračnog seksa i konzumiranja alkohola.

Trenutno je na slobodi, ali vlastima u Dubaiju je morala da preda svoj pasoš.

Diktatura, monarhija, i sudstvo pristrasno prema strancima 

Austrijska ambasada je devojci obezbedila advokata i navodno je detaljna istraga u toku. Ako bude mogla da dokaže da je silovana, počinilac će biti kažnjen, ali ako to ne bude moguće, žrtvi preti godinu dana zatvora zbog vanbrančnog seksa, pri čemu bi kazna mogla da bude produžena za još šest meseci zbog pijanstva.

Ovaj slučaj, pritom, izgleda da uopšte nije usamljen. Prošle godine, pažnju međunarodne javnosti je privukao sličan događaj, kada je mlada Norvežanka (24), koja je u Dubaiju prijavila svog silovatelja, izvedena pred sud i dobila 16 meseci zatvora, da bi nakon međunarodnih protesta bila pomilovana.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s