Obuka za sirijski boj u Sandžaku

Regrutovanje za odlazak na sirijsko ratište vrši se na Kosovu i Metohiji, a kampovi za obuku nalaze se u Sandžaku i Albaniji. U njih odlaze i Albanci iz Makedonije, a njih četvorica su do sada poginula na sirijskom ratištu, piše skopski dnevnik “Utrinski vesnik”.

Raskidaju sve veze sa familijom i odlaze u sirijski rat

Alil Osmani (22) iz Skoplja četvrti je Albanac iz Makedonije koji je poginuo na ratištu u Siriji, gde je otišao prošlog leta. Stradao je tokom sukoba pobunjeničkih snaga protiv armije Bašara al Asada. Pre Nove godine on je putem Fejsbuka poručio majci da “ne plače za njim, jer se neće vratiti, već da se pomoli za njega”.

Prošlog leta u blizini Damaska na strani pobunjenika poginuo je Imer Nimetula (38), poreklom iz skopskog sela Grčec. Prethodno je poginuo Skopljanac Sami Abdulahu, a krajem maja i Rasim Zećiri iz gostivarskog Beloišta.

Za sada je, kako navodi makedonska štampa, teško odrediti koliko je makedonskih državljana otišlo da ratuje u Siriju, Avganistan i Iran, jer u Makedoniji ne postoje kampovi za obuku i tu se ne regrutuju ratnici.

“U regionu kampovi za obuku postoje u Albaniji i Sandžaku, gde stiču neophodne veštine za preživljavanje. Regrutovanje se vrši na Kosovu, a postoji i veliki deo koji se prijavljuje u Austriji. Zbog svega toga, teško je reći koliko njih je na kriznim žarištima”, navodi “Utrinski vesnik”, pozivajući se na dobro upućene izvore.

List piše da je više od 20 hodža iz Gostivara i okoline prošle godine bilo na školovanju na fakultetima u Saudijskoj Arabiji i Kairu. Stečeno znanje oni sada prenose vernicima u Makedoniji.

Ovom skopskom dnevniku u Islamskoj verskoj zajednici u Skoplju rečeno je da ne nameravaju da pozovu vernike da ne odlaze na sirijska ratišta i ističu da je sve to preuveličano, jer se “ne može znati da li neko i kuda odlazi”.

“Nama je žao, ukoliko postoje mlada deca iz Makedonije koja odlaze u Siriju, ali smatramo da je sve to preuveličano”, kažu u Islamskoj verskoj zajednici.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s