Bosanska vojska svađa narode i bruka državu

Oružane snage BiH i Ministarstvo odbrane ove zemlje ogrezli su u aferama, po ocenama mnogih postale su mesto razdora tri naroda, a uz to i nepotreban balast od koga nema nikakve koristi. Godišnje se za potrebe bosanske vojske izdvaja više od 150 miliona evra, što i onako osiromašenu državu gura u ambis.

Samo za slikanje: Jedinica Oružanih snaga BiH

Iz Republike Srpske svake godine pred usvajanje budžeta BiH stižu zahtevi da se izdvajanja za vojsku i Ministarstvo odbrane smanje, ali, po pravilu, takve incijative budu odbijene od strane bošnjačkih političara koji smatraju da su Oružane snage važan simbol državnosti BiH. Oni, međutim, i u ovom slučaju prave istu grešku, kao i sa nekim drugim nadležnostima za koje žele da ih prebace na zajednički nivo, pod opravdanjem da se time jača država. A stvar je potpuno suprotno jer bi tih 150 miliona koji se skrše za vojsku, u velikoj meri pomoglo funkcionisanje nekih drugih društvenih oblasti od kojih bi građani imali koristi.

Delovanje Oružanih snaga svelo se na pomaganje građanima prilikom elementarnih nepogoda, ali čak i to se radi neuspešno. Podsetimo samo da je u jednoj od takvih situacija pre dve godine helikopter Oružanih snaga pao, dok je pokušao da dostavi pomoć u sela oko Kalinovika, zametena snegom. Nedavno je objavljeno da je za remont helikoptera izdvojeno blizu četiri miliona evra, iako je reč o letelicama koje su korišćene u, verovali ili ne, ratu u Vijetnamu.

I Srbi bez hrane na ramazan

Od osnivanja 2005. godine Oružane snage BiH prate skandali. Već je pomalo i zaboravljen istorijski potez regruta u kasarni na Manjači kada su se umesto Bosni i Hercegovini zakleli Republici Srpskoj. Veoma brzo nakon toga, vojska je postala profesionalna pa je tako i regrutacija ukinuta.
Manjača je, inače, bila poprište više incidentnih situacija. Pre nekoliko godina na jednom od vojničkih šatora bila je istaknuta zelena zastava sa polumesecom i zvezdom, a bilo je problema i prilikom ramazanskog posta, kada srpski i hrvatski takođe nisu dobijali hranu sve dok ne zađe sunce i njihove bošnjačke kolege ne prekinu post.

 

Dušanka Majkić

Vojska se bruka i na drugim stranama. U proseku jednom mesečno u javnost procuri informacija o krađi oružja ili municije iz skladišta OS BiH. Nikada do detalja nije razjašnjeno koliko oružja je nestalo u proteklom periodu, a sumnja se da je deo naoružanja završio u ratovima na Bliskom istoku, pre svega, u Siriji.

Poslednja krađa prijavljena je pre sedam dana. Iz Ministarstva odbrane saopšteno je da je u vreme novogodišnjih praznika iz skladišta OS BiH u Krčmaricama kod Banjaluke ukradena određena količina materijalno-tehničkih sredstava. Mediji su objavili da je moguće da je krađa smišljena i organizovana iznutra, a postoji verovatnoća da je prijavljena da bi se pokrio nedostatak naoružanja.

U kasarni sa feredžom

Mediji u BiH danima su brujali i o slučaju u Travniku gde je utvrđeno da kao kuvar u lokalnoj kasarni radi pripadnik vehabijskog pokreta koji po Fejsbuku piše grozne stvari o “nevernicima”. Problema je bilo i u kasarni u Pazariću gde je nemir unela pripadnica Oružanih snaga BiH koja je na službu dolazila pokrivena feredžom, tradicionalnom islamskom nošnjom. Sredinom 2010. godine, jedna jedinica OS BiH u Stocu kod Čapljine postrojena je uz zvuke hrvatske himne.

Predsedavajuća Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić tražiće kompletnu informaciju o ovom slučaju. Ona je istakla da je sumnjivo da se krađa desi baš u vreme praznika.

– U Oružanim snagama BiH vlada ogroman kriminal, a oružje iz skladišta nestaje već godinama – kaže Majkićeva, koja je dugogodišnji žestoki kritičar stanja u Ministarstvu odbrane.

Ipak, umesto da se ide u pravcu ukidanja vojske, u BiH je pokrenuta potpuno suprotna incijativa. Grupa građana iz Tešnja u FBiH pokrenula je internet-peticiju za ponovo uvođenje služenja vojnog roka. Za samo dva dana potpisalo ju je oko 7.000 građana, a cilj pokretača inicijative je prikupiti 50.000 potpisa kako bi se ona mogla uputiti u parlament.

Vojni analitičar Gostimir Popović kaže da bi bolje bilo da su incijatori peticije pokrenuli incijativu o ukidanju OS BiH.

– One su potpuno izgubile smisao postojanja. Oružane snage su parodija od vojske koja osim proizvodnje skandala i besmislenog trošenja novca iz budžeta nemaju nikakvu osnovu da deluju – kaže Popović.

Afera sa čestitkama

Prema nezvaničnim saznanjima “Vesti”, famozne čestitke sa motivima ljudskih žrtava koje su u režiji bošnjačkih nevladinih organizacija za Dan RS upućene na više stotina adresa, stigle su i brojnim zaposlenima u Oružanim snagama BiH. Prema tvrdnjama jednog od njih, gotovo svaki Srbin u vojsci je primio čestitku direktno na svoju poziciju, a neki čak i na zadacima koje izvršavaju u inostranstvu, što upućuje na zaključak da je neko zloupotrebio bazu podataka i doturio informacije autorima čestitke. Ako se ove tvrdnje pokažu kao tačne, to bi bio neverovatan skandal i novi udarac na Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s