Zukorlić u Bundestagu o Sandžaku i evropskom muftiji

Sandžački muftija Muamer Zukorlić razgovarao je sa predstavnicima Bundestaga zaduženim za jugoistočnu Evropu o Sandžaku kao prekograničnoj autonomnoj regiji u svetlu evrointegracija Srbije, Crne Gore i Balkana, kao i o uspostavljanju evropskog muftijstva.

Kako je danas saopštila Informativna služba sandžačkog mešihata, sa Zukorlićem, koji se nedavno povukao sa mesta predsednika mešihata Islamske zajednice u Srbiji, bili su predsednik novoosnovane Bošnjačke demokratske zajednice u Crnoj Gori Hazbija Kalač i potpredsednik Zajednice sandžačke dijaspore Ahmet Ahmetović.

Domaćini su, kako se navodi, pokazali veoma visok stepen interesovanja za ovu temu i izrazili spremnost za nastavak saradnje kako bi Sandžak u “duhu proklamovanih principa Evropske unije imao svoje mesto među evropskim regijama”.

Tanjug (Nenad Milošević)

Delegacija iz Srbije i Crne Gore je, kako se navodi, predstavila viziju prekograničnog evro-regiona Sandžaka ukazujući na važnosti ovog projekta za sve njene građane, kao i za stabilnost u regionu.

U razgovoru je, ističe se, bilo reči i o stanju ljudskih prava u Srbiji i Crnoj Gori sa posebnim osvrtom na verska prava i neophodnost implementacije propisa jednakosti svih građana i zajednica bez obzira na nacionalnu ili versku pripadnost.

Razgovarano je i o ideji uspostavljanja evropskog muftijstva u cilju intenzivnijeg rešavanja brojnih muslimanskih pitanja u Evropi.

Kao posebno zanimljiv istaknut je razgovor sa predstavnikom spoljnopolitičkog odbora Bundestaga zaduženog za jugoistočnu Evropu, Josipom Juratovićem, koji je, kako se navodi u saopštenju, ukazao izuzetno zanimanje po pitanju Balkana.

Delegacija je prisustvovala manifestaciji „Deset godina zlatne zvezde sporta, najznačajnije svečanosti ove vrste u Nemačkoj. Zasluge za ove susrete pripisane su savetniku kancelarke Angele Merkel za pitanja Evrope Ernestu Kalacu.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s