Ugljanin: Bošnjaci se diskriminišu kad je u pitanju izdavanje ličnih karti

Ministar bez portfelja zadužen za održivi razvoj nedovoljno razvijenih područja Sulejman Ugljanin pozvao je danas nadležne organe da riješe problem izdavanja ličnih dokumenata na jeziku nacionalnih manjina koje je utvrđeno pravnim poretkom Srbije.

“U svojstvu ministra u Vladi Srbije i legitimnog predstavnika Bošnjaka, zahtjevam, prije svega od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva pravde i državne uprave, da daju pisane instrukcije nadležnim organima u Srbiji koji izdaju lična dokumenta, kako bi se na taj način omogućilo nacionalnim manjinama da ostvaruju svoja prava koja su im zagarantovana Ustavom i zakonima”, navodi se u Ugljaninovoj izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Dodao je da posebno skreće pažnju na diskriminaciju koju čine službe MUP-a i lokalnih samouprava koja izdaju lična dokumenata Bošnjacima u sandžačkim opštinama.

Prema njegovim riječima, tim pitanjem bavio se i zaštitnik građana koji je i ranije ukazivao na taj problem.

Takođe, Ugljanin je naveo da upotreba termina srpsko državljanstvo nije u skladu sa propisima Srbije, te u tom smislu takav termin asocira na nacionalnu pripadnost, a ne na pripadnost određenoj državi.

U skladu sa Ustavom Srbije zagarantovano je da se štite prava nacionalnih manjina i garantuje njihova posebna zaštita radi ostvarivanja potpune ravnopravnosti i očuvanja njihovog identiteta, garantuje pravo na očuvanje posebnosti i pravo nacionalnim manjinama na korišćenje svog jezika i pisma.

Zakonom o ličnoj karti, Zakonom o putnim ispravama, kao i Zakonom o službenoj upotrebi jezika propisano je da pripadnici nacionalne manjine imaju pravo da se koriste svojim jezikom, pismom i pravopisom, navodi se u saopštenju.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s