Sandžaklije će pobiti do poslednjeg

Mediji u Novom Pazaru objavili su potresne slike mrtvog Mirze Ganića (19), vehabije iz Gornjeg Sebečeva kod Novog Pazara, koji je ratovao u Siriji i za koga se nedelju dana nije znalo da li je živ ili mrtav.

Poginuo u tuđem ratu: Telo Mirze Ganića

Misteriju o Mirzinoj pogibiji razrešili su njegovi ratni drugovi, predvođeni Novopazarcem Ebu-Malikom Sandžaklijom, koji su iz Alepa javili da je Mirza u jednom napadu na neprijatelja, ne navodi se kojeg, pogođen u nogu (snajperom ili granatom), da je odbio da se povuče, da je brzo iskrvavio i da je posle dva dana pronađen mrtav na položaju.

Pesma roditeljima

Mirza je poslednjih dana napisao i na Fejsbuk profilu objavio dve pesme, a jednu je posvetio roditeljima:

“Volim vas roditelji moji, znam ko se o meni brinuo dok sam bio mali, znam ko me sa tugom čak i u školu ispraćao i sa radošću dočekivao. Strpite se, dženet (raj) je blizu. Ako nam se Alah smiluje videćemo se tamo (u raju). Da džihada nije bilo, ništa me ne bi sprečilo da vam doživotno činim dobročinstvo. Ne zna se ko će pre umreti, ali budite strpljivi.”

Do sada su iz Sandžaka u Siriji poginuli: Eldar Kundaković (Ebu-Bera) iz Novog Pazara, Adis Salihović (Ebu-Merdija) iz Rožaja i Mirza Ganić, takođe iz Novog Pazara. Računa se da 30 Sandžaklija ratuje u Siriji. Mnogo više poginulih je iz Bosne, a ima i Albanaca s Kosova i iz Preševske doline.

Prema nezvaničnim informacijama iz Alepa, Mirzu su ubili pripadnici Slobodne vojske Sirije, a ne vojnici Bašara el Asada protiv kojih je ovaj mladi Sandžaklija, do pre godinu i po dana odličan učenik novopazarske gimnazije, ratovao.
Poslednjih dana pripadnici Slobodne vojske Sirije i Islamskog fronta Sirije ratuju protiv vojske Islamske države Iraka i Šama (IDIŠ) koju predvodi zloglasni pokret Al Nusra povezan sa Al Kaidom.

Amira zatrovali u Maoči

U Siriji je stradao Amir Kargić (23) iz Travnika, koji je zajedno sa suprugom otišao da ratuje u toj zemlji, a niko sa sigurnošću više ne može potvrditi koliko je građana BiH izgubilo živote do sada u toj zemlji.

Amirova majka Nermina potvrdila je informaciju je on stradao pre nekoliko dana u Siriji i da će njegovo telo biti ukopano u toj zemlji, prenosi “Dnevni avaz”.
Prema rečima Amirovog ujaka, koji nije želeo da mu se objavi ime, Amir je živeo normalnim životom do pre dve godine, sa majkom i bratom.

– Bio je vernik i ranije, ali je sve krenulo naopako kada je pretprošlog ramazana otišao u Gornju Maoču da uči Kuran. Vratio se drugačiji – tvrdi on i navodi da je familija znala da se Amir sprema za odlazak na sirijsko ratište, te da su ga navodno vrbovali ljudi iz Zenice, Turbeta i Travnika.

Sve tri formacije do pre desetak dana zajedno su se borile protiv Asada, a svi borci iz Sandžaka, Bosne, s Kosova i drugih delova bivše Jugoslavije uglavnom su pripadali Al Nusri, odnosno Al Kaidi. Sad im preti istrebljenje jer su u Siriji praktično svi protiv njih, prema informacijama iz ove zemlje, nema šansi ni za evakuaciju, pa postoji ozbiljan strah da će se broj mrtvih iz Sandžaka i Bosne narednih dana dramatično povećavati.

Šestorica mladića iz Bosne poginula su u poslednjih nekoliko dana, a više ih je ranjeno. Opozicija u Siriji procenila je da joj pripadnici Al Nusre, odnosno Al Kaida nanosi štetu, da čine gore zločine nego Asadova vojska, da zbog njih Amerika nije intervenisala, da su “oteli revoluciju” i da sa njima treba zasvagda završiti.

– Konačni obračun je u toku, svi iz Sandžaka i Bosne su na pogrešnoj strani, bojim se da će, ako ne uspeju da se izvuku, svi izginuti – kaže Novopazarac koji pomno prati događaje u Siriji.

Mirza Ganić je, kako je nedavno izjavila njegova očajna majka Šadija, vrbovan u jednoj novopazarskoj džamiji i odveden u sirijski ratni pakao. Iz Sirije se često oglašavao posredstvom internet-portala i na svom Fejsbuk profilu kritikujući muslimane u Sandžaku što u većem broju ne krenu u sirijski džihad. Ozbiljne pretnje uputio je aktivistkinji NVO Aidi Ćorović (koja je dobila policijsku pratnju), potpredsedniku Vlade Srbije Rasimu Ljajiću i ministru unutrašnjih poslova BiH Fahrudinu Radončiću.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s