Elfić: ‘Protiv sam da bošnjačka djeca imaju posebnu nastavu na bosanskom jeziku’

288904_513451138721433_276041173_o

Emir Elfić, bivši predsjednik BDZ-a je za list Danas, u intevjuu sa Slađanom Novosel izjavio:

“Odvajanje djece (u nastavi na bosanskom jeziku i u duhu bošnjačke tradicije) je potpuno neprihvatljiv model, jer on potencijalno može stvoriti jaz između dvije zajednice u Sandžaku, srpske i bošnjačke, koje tradicionalno žive u duhu tolerancije i suživota.

Nadležni zakoni podrazumijevaju da Bošnjaci kao nacionalna zajednica imaju pravo na obrazovanje na maternjem jeziku sa elementima historije, tradicije i kulture uz mogućnost primjene različitih pristupa i modela. Pored BNV u tehničkom mandatu, veliku odgovornost za probleme nastale nakon uvođenja nastave na bosanskom nosi Ministarstvo prosvjete koje nije odgovorilo izazovu na pravi način. Prepucavanje među ova dva ključna aktera, zbog nastalih problema na terenu, neće dovesti do riješenja.

Način i model na koji je krenula implementacija u potpunosti je obesmislilo cijeli projekat. BNV u tehničkom sazivu nema kapaciteta da iznese jedan ovako značajan projekat. Cijela priča se pretvorila u monodramu Esada Džudževića i pokušaj prikupljanja poena političke opcije kojoj pripada zloupotrebljavajući djecu i njihove roditelje.

Još u junu prošle godine, za skupštinskom govornicom, postavio sam pitanje tadašnjem ministru obrazovanja koje stručne komisije rade na izradi naučno-nastavnih planova i programa, po kojim udžbenicima će se raditi i ključno pitanje koje sam postavio je da li će se srpska i bošnjačka djeca dijeliti u odvojene razrede. Na žalost, nisam tada dobio nijedan odgovor, ali sada je sasvim jasno da sam anticipirao ono što se trenutno na terenu dešava.”

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s