Jevrejski doseljenici izvršili novi upad u džamiju el-Aksa

jevrejski-doseljenici-izvrsili-novi-upad-u-dzamiju-el-aksa_trt-bosanski-25374
Jevrejski doseljenici su uz podršku izraelske policije u utorak ponovo upali u dvorište džamije el-Aksa, u okupiranom dijelu Jerusalema.
“Devetnaest doseljenika je upalo u dvorište el-Akse kroz kapiju el-Magarib, u pratnji izraelske policije,” izjavio je čuvar džamije, Osman el-Garbijeh, za Anadolu Agency.
“Četvorica doseljenika su pokušali da izvedu talmudske rituale, odmah u dvorištu, ali su ih čuvari el-Akse spriječili u tome,” kazao je el-Garbijeh.
Kako prenosi Fondacija za vjerske vakufe i baštinu “El-Aksa”, izraelska policija je evakuisala doseljenike iz dvorišta džamije zbog bojazni od mogućih sukoba sa palestinskim studentima, koji su im se usprotivili.
U posljednjih nekoliko mjeseci, ekstremni jevrejski doseljenici, često u pradnji izraelskih snaga sigurnosti, redovno neovlašteno upadaju u kompleks džamije el-Aksa. Česti upadi izazivaju srdžbu kod muslimana i nerijetko vode ka nasilnim sukobima.
Jevreji ovo područje smatraju dijelom “Hrama na brdu” za koji tvrde da je jedan od dva sveta jevrejska hrama još od davnina. Za muslimane je ovo pak jedno od tri sveta mjesta na Zemlji.
Izrael je okupisao el-Kuds 1967. godine, u toku Bliskoistočnog rata. Kasnije ga je anektirao i odredio za glavni grad samoproglašene jevrejske države.
Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s