Srpski analitičar: ‘I bez Zukorlića će se do ujedinjenja teško doći’

Foto: Medija Centar

Sagovornik Politike se pribojava da je najava povlačenja Muftije Zukorlića samo jedna od Zukorlićevih taktika i ne vjeruje da će on prepustiti kontrolu nekoj drugoj ličnosti. Tucić ne isključuje mogućnost da će za Zukorlićevog nasljednika biti izabrana neka slaba figura, preko koje bi on nastavio da upravlja.

“Do ujedinjenja će zaista vrlo teško doći, jer je Zukorlićeva strana protiv svojih oponenata izgovorila izuzetno mnogo teških riječi. Iza Zilkića stoji Muhamed Jusufspahić, pa da li to znači da se i Jusufspahić povlači? I koju on ima ulogu u ujedinjenju, pošto je mnogima u Sandžaku neprihvatljiv? Ako Turska forsira to ujedinjenje, onda i tu treba imati velikog opreza. Jer, Turska je sve manje sekularna, a sve više islamska država, sa jasnim ambicijama prema Balkanu, uz podsećanje na osmanske tradicije”, ukazuje Tucić.

Ostaje i pitanje, šta se nudi kome za ujedinjenje, šta oni dobijaju da bi se povukli, podsjeća vjerski analitičar.

“Koja je uloga Sarajeva, vjerskog i političkog, u svemu tome? I posljednje pitanje: da li je Srbija i sama akter eventualnog ujedinjenja? Prosto mi je nevjerovatno da iza priče o njegovom povlačenju ne stoji neki koncept, koji mi zasad ne znamo. Ja bih volio da je otvoreno još više karata, ovako sve ostaje nedorečeno. Na putu ka Evropskoj uniji, Srbiji je potreban vjerski mir, kako unutar samih vjerskih zajednica tako i između njih međusobno”, kaže Živica Tucić.

Sa druge strane, Bekir Makić, bivši funkcioner Mešihata IZuS, tvrdi za „Politiku” da inicijativa za ujedinjenje i pomirenje nije turska, niti bosanska, već potiče od ljudi koji su uposleni u islamskim zajednicama, a da su od Beograda, Turske i Sarajeva i samo tražili podršku.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s