Povlačenje Muftije Zukorlića sa čela Islamske zajednice kao dio plana “turske inicijative”

1530469_10151803377021697_2062059597_n

Poslije najave povlačenja predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji (IZuS) Muamera ef. Zukorlića sa ove funkcije, za sada je jedino izvjesno da to ne znači i njegov nestanak iz vjerskog života, s obzirom na to da će biti i dalje muftija sandžački – ističu srpski mediji.

Na ovu temu je komentarisao “vjerski” analitičar Živica Tucić.

Da li je to i korak u pravcu ostvarenja “turske inicijative“, koja, kako je ranije najavljivano, podrazumijeva odlazak sa čelnih funkcija muftije Zukorlića i  Adema Zilkića, čelnika paravjerske tvorevine koju je napravila srpska BIA – ostaje i dalje otvoreno pitanje, piše Politika.

“Vjerski” analitičar Živica Tucić objašnjava za ovaj list da je muftija Zukorlić čovjek pun energije i da je stvorio snažnu strukturu islamske vjerske zajednice.

“Na neki način ju je podigao iz stanja izvjesne nerazvijenosti i mrtvila. Međutim, on je u svojoj darovitosti želio da nadiđe funkciju vjerskog vođe: da bude nacionalni, ali jedini nacionalni lider Bošnjaka Sandžaka. I on tu nije uspio. Politička struktura Sandžaka je jako izdiferencirana, tamo imate preko deset političkih partija koje niko ne može da ujedini” ističe Tucić.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s