Zukorlić se povlači

Muftija Muamer Zukorlić neće se kandidovati za predsednika Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji na izborima koji su zakazani za 4. januar sledeće godine. On je svoju odluku saopštio juče na konferenciji za novinare. Rekao je da se tim činom „oslobađa najteže i najčasnije funkcije“ koju je do sada obavljao i da će sa pozicije sandžačkog muftije nastaviti borbu „za punu slobodu i prava pripadnika IZ i drugih ljudi“

– Želim značajnije da se posvetim bošnjačkom nacionalnom pokretu, a posebno Svetskom bošnjačkom kongresu i Bošnjačkoj akademiji nauka i umetnosti. Uveren sam da je IZ postigla takvu zrelost da njena stabilnost i budućnost ne ovise o tome ko je na čelu Mešihata. IZ u Srbiji ima nekoliko kvalitetnih ljudi koji je uspešno mogu predvoditi. Onaj ko bude izabran za predsednika, imaće moju podršku na putu očuvanja slobode, autonomnosti i jedinstva IZ – naglasio je Zukorlić i dodao da su ovoj odluci prethodile konsultacije sa saradnicima, prijateljima i porodicom.

Zukorlić je na čelu Mešihata IZ Sandžaka od njegovog osnivanja 1993. i na tu funkciju je biran još dva puta 1998. i 2003. godine. Od marta 2007, kada je održan Objediniteljski sabor IZ u Srbiji, glavni je muftija i predsednik Mešihata IZ u Srbiji. Novi petogodišnji mandat za tu funkciju dobio je u septembru 2008. Pre nepuna dva meseca jednoglasno je dobio četvorogodišnji mandat za sandžačkog muftiju. U narednih desetak dana odbori medžlisa i upravni organi ustanova i udruženja IZ predlagaće kandidate za predsednika Mešihata IZ u Srbiji.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s