TADIĆ: Odnosi sa Crnom Gorom zahladnjeli zbog srpskog jezika

Tadi_i_ukanovi_1

Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić smatra da su, zbog borbe za srpski jezik u Crnoj Gori, svojevremeno zahladili odnosi između dvije države. Tadić kaže da to što premijer Milo Đukanović nije dolazio uz Beograd deset godina, ne znači da crnogorski premijeri nijesu posjećivali Srbiju.

”To što Đukanović nije dolazio u Beograd posljednjih deset godina, dakle, ne znači da crnogorski premijeri nijesu dolazili, jer on nije bio sve to vrijeme premijer”, rekao je Tadić za beogradski list ”Nedeljnik.”

Upitan kako mu izgleda situacija u kojoj je Đukanović srpskim vlastima bliži od predsjednika Republike Srpske Milorada DodikaTadić je kazao da sa oba lidera imao dobru komunikaciju i da je poslije izbora, na kojima je njegova partija smijenjena sa vlasti, razgovarao sa obojicom.

”Vidio sam se i sa Đukanovićem i sa Dodikom poslije izbora, sa obojicom sam imao dobru komunikaciju. Sve vrijeme tokom trajanja mog mandata imao sam susrete sa predsjednikom Crne Gore, kao što je Mirko Cvetković imao susrete sa svojim kolegom premijerom Igorom Lukšićem”, rekao je Tadić.

Tadić smatra da odnosi između Crne Gore i Srbije nikada nijesu ni bili prekinuti, već samo zahlađeni nakon referenduma i proglašenja nezavisnosti Crne Gore, te da je glavni razlog zahlađenja bila borba za zaštitu srpskog jezika u Crnoj Gori.

”Razlog za to zahlađenje sa crnogorske strane nastao je možda zbog toga što smo se borili za očuvanje našeg jezika u Crnoj Gori, što je bila i naša obaveza imajući u vidu Povelju UN o ljudskim pravima”, kazao je Tadić.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s