Bosna je regrutni centar za Siriju

Mesna zajednica Orahovica, kojoj pripada naselje Gornja Mahala u blizini Zenice, pod lupom je policijskih agencija i istražnih organa zbog Senada Čolakovića i Senada Ćurića, koji vrbuju mladiće za odlazak na ratište u Siriji.

Veliki broj boraca u Siiriji dolaze iz BiH 

Kako je za sarajevski “Dnevni avaz” potvrđeno iz Tužilaštva BiH, ova institucija zajedno s policijskim i bezbednosnim agencijama BiH, kao i Udarnom grupom za borbu protiv terorizma, prati i analizira sve aktivnosti u BiH i šire koje se mogu dovesti u vezu s terorizmom.

Akcioni plan SIPA

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) kazali su da, shodno obavezama koje proizlaze iz Akcionog plana i Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, rade sve što je u njihovoj nadležnosti.
“U saradnji s Tužilaštvom BiH preduzimamo sve potrebne mere u pogledu saznanja o odlascima bh. državljana na ratišta u inostranstvu”, kaže Kristina Jozić, portparol SIPA.

– Zbog poverljivosti rada agencija za sprovođenje zakona, ne možemo davati više detalja ili komentara – kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Prema saznanjima lokalnih medija, Čolaković je vođa grupe od dvadesetak vehabija koji su se stacionirali na “vrhu Orahovice”, gde su izgradili vlastiti džemat. Pre tri godine, uoči dženaze jednom meštaninu i otvaranja nove džamije, došlo je do odvajanja Čolakovićeve grupe, da bi potom počeli da grade mesdžid, odnosno islamske bogomolje bez minareta. Zanimljivo je da Čolakovićeva grupa predstavlja Islamsku zajednicu u BiH kao “one koji uvode novotarije u čistu veru”, vrbujući neuke, uglavnom mlade, da im pristupe.

Takođe, iz policijskih izvora nezvanično se saznaje da je čak devet osoba posredovanjem Čolakovića otišlo na ratište u Siriji. Ono što je sigurno jeste da se predavanja na kojima se vrbuju dobrovoljci za Siriju održavaju u samom gradu Zenici, neretko i u javnim dvoranama zeničkih hotela.

Vehabija s ruksakom

Drugi vehabijski aktivista koji se spominju u vezi s odlaskom mladića iz okolice Zenice u Siriju jeste izvesni Senad Ćurić. Njega su meštani Gornje Gračanice opisali kao “vehabiju s ruksakom”, jer više sela obilazi s parfemima i drugom robom, koju prodaje. Pri tome vrbuje mladiće za odlazak na strana ratišta.

– Najveća zajednica vehabija na području Zenice trenutno se petkom okuplja na lokalnom putu između sela Gradišće i Stranjani, gde su nedaleko od napuštene crkve sagradili novi mesdžid – kaže sagovornik iz bezbednosnih struktura.

Do sada je lokalna policija izlazila na teren po prijavama Islamske zajednice u BiH, ali nije bilo nikakve reakcije zbog okupljanja uglavnom u nelegalno sagrađenim objektima. Novac za vrbovanje mladića za odlazak u Siriju, kako se saznaje iz bezbednosnih agencija, Čolakoviću je doneo osnivač vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči Nusret Imamović, koji sada vodi vehabijsku zajednicu u Dubnici kod Kalesije.

– Nije tajna kojim kanalima ide novac, a pitanje je dana kada će se sve otkriti. Morate znati da u Siriju idu mahom ljudi s finansijskim problemima – kaže neimenovani izvor.

Advertisements
  1. #1 od Ekonomist-X, 18. Decembra 2013. - 23:13

    Vehabijesu osnovala Engleska tajna organizacija jos u 19 veku!danas MI-6 podrzava I Mosad!!Zajedno finansira saudiska Arabija I katar Emirati!Onicu zgariti I spaliti Evropu izazvati FASIZAM u Evropi!Krenuce”Muslimanski Holokaust”Strava I uzas stase sprema za Evropu I Englesku.

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s