BNV poziva đake da prekinu bojkot nastave

Bošnjačko nacionalno veće zamolilo je danas učenike novopazarske Gimnazije da prekinu bojkot časova, u nadi da će vrlo brzo biti konačno rešenje za nastavu na bosanskom jeziku u toj školi, dok rukovodstvo Gimnazije insistira na poštovanju procedure za uvođenje nastave na jeziku nacionalne manjine.

– Na današnjem sastanku sa roditeljima, zamolio sam da učenici krenu na nastavu jer očekujem konačno uvođenje nastave bosanskog pošto za to postoje svi uslovi – rekao je predsednik BNV Esad Džudžević na konferenciji za novinare.

Govoreći o detaljima sastanka sa ministrom prosvete krajem prošle nedelje, Džudžević je rekao da su konsultacije ekspertskih timova Ministarstva prosvete i BNV u toku.

On očekuje da će u novopazarskoj kao i u Gimnaziji u Sjenici i u OŠ “Svetozar Marković” u Brodarevu kod Prijepolja nastava na bosanskom biti uvedena već do kraja ove nedelje.

  • Ministar prosvete Tomislav Jovanović juče je pozvao roditelje i decu u Novom Pazaru da se đaci vrate u školu, dok nadležni ne reše problem povodom organizovanja nastave na bosanskom jeziku i naveo da se pravila ne mogu menjati u toku školske godine.

Za to, kako tvrdi, postoje svi uslovi, jer su pre početka školske godine odobreni i objavljeni nastavni planovi i programi, odobreni su i štampani svi udžbenici za prvu godinu gimnazija.

– Mi smo na dobrom tragu da nastava na bosanskom jeziku bude u službi dalje afirmacije suživota, multikulturalnosti, poštovanja bošnjačkog i srpskog naroda a ne suprotno – rekao je Džudžević i naveo da su BNV i Ministarstvo dužni da obezbede da nastava na bosanskom jeziku posluži tim ciljevima.

On je naveo da se nastava na bosanskom u ostalim osnovnim školama odvija u skladu sa zakonom i da je na sastanku sa ministrom veliki deo vremena bio posvećen pripremi za sledeću školsku godinu i uvođenju bosanskog u 2. i 6. razredu osnovne i 2. razredu gimnazija i stručnih škola.

Džudžević navodi da su pre početka ove školske godine odobreni i objavljeni nastavni planovi i programi, odobreni i štamani svi udžbenici, međutim direktor Gimnazije u Novom Pazaru Zoran Milosavljević tvrdi da planova i programa nema.
– Izuzev plana i programa za bosanski jezik i književnost i to za gimnaziju, nijedan drugi plan i program ne postoji – rekao je on i ukazao da o svemu odlučuje Ministarstvo prosvete.

On je istakao da su “deca prevarena”. Đaci su, kako kaže, u startu, prilikom upisa, morali da znaju da nisu ispunjeni uslovi koje su tražili u Ministarstvu prosvete, zbog čega nije ni mogla da počne nastava na bosanskom.

– Nemojmo da štampamo deci nekakve parole, bolje da su im odštampali planove i programe, pa da to imamo – istakao je Milosavljević, samatrajući da deca ne treba da trpe zbog aktuelne situacije.

  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s