Srbija potvrdila postojanje grobnice

Tužilaštvo Srbije podnijelo zahtjev za ekshumaciju u Rudnici, gdje se pretpostavlja da je zakopano 250 tijela kosovskih Albanaca.

Srbija je potvrdila da su u selu Rudnica, na jugu zemlje, pronađeni ostaci ljudskih tijela.

I iz Komisije za nestale Vlade Kosova rečeno je da su pronađene kosti te da je u toku forenzična analiza.

Istražoci Tužilaštva za ratne zločine iz Beograda i Policije Srbije nekoliko dana provjeravaju teren, jer sumnjaju da je riječ o masovnoj grobnici u kojoj su pokopana tijela 250 kosovskih Albanaca, ubijenih u junu 1999.

„Ovo je u fazi u kojoj se radi na kompletnoj identifikaciji i ostalim radnjama, koje će dovesti do utvrđivanja broja lica identiteta. Mi u ovom trenutku nećemo da manipulišemo ni brojem ni nacionalnom pripadnošću, kako to ne bi dovelo do prejudiciranja bilo čega“, kaže Veljko Odalović, predsjednik Komisije za nestale Republike Srbije.

Podnesen zahtjev za ekshumaciju

Bruno Vekarić, zamjenik tužioca za ratne zločine Republike Srbije je za Al Jazeeru kazao da može potvrditi da se u Rudnici nalazi grobnica.

Marko Subotić, Rudnica

„Koliko tela ima u grobnici, to ćemo znati nakon ekshumacije. Naše tužilaštvo je upravo podnelo zahtev sudiji za prethodni postupak da se ta ekshumacija uradi. Posle toga ide identifikacija, a onda ćemo sa sigurnosti moći reći čija su tela i koliko ih ima“, rekao je Vekarić.

Premijer Srbije Ivica Dačić obaviješten je o pronalasku grobnice.

„Mi smo obavešteni da su neka tela pronađena, tek će se nastaviti iskopavanje. Nema nikakve dileme da će sve što je vezano za bilo kakve ratne zločine biti maksimalno oštro osuđeno sa naše strane. Sa druge strane, prerano je sada davati bilo kakve izveštaje, dok se sve to ne nastavi. Mi isto tako tražimo da se i tako odgovorno, kao što se i Srbija odgovorno odnosi prema nekim greškama iz naše prošlosti, da se i druge države odnose tako, i da isto tako odgovorno rade na rasvetljavanju zločina koji su izvršeni nad srpskim narodom“, rekao je Dačić.

Reporter Al jazeere Marko Subotić kaže da je MUP Srbije ogradio prostor oko grobnice te da ne dozvoljava snimanje. Prema njegovim riječima, predstavnik Eulexa je rekao da je već pronađeno pet tijela.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s