Vehabije u Sandžaku vrbuju decu za džihad

Sve počinje u džamijama i ispred njih. Hiljade knjiga o vehabizmu podeljeno je mladima u Sandžaku u proteklih petnastak godina. Kod nekih od njih, uglavnom povučenih, nezadovoljnih životom, teškom ekonomskom situacijom, ili sa nekim drugim problemima, one su našle plodno tlo.

Ubrzo su građani Novog Pazara i okoline sve češće počeli da viđaju mladiće sa bradama i kratkim, tričetvrt pantalonama, kako šetaju gradom. Godinama kasnije oni su, praktično, postali baza za regrutovanje ratnika za džihad koji već tri godine besni u Siriji. Jedan od njih je i 19-godišnji Mirza Ganić, koji je u Siriju otišao pre nego što je i završio gimnaziju.

– Nikoga oni ne vrbuju direktno, ali znaju kome treba da se obrate. Uvek biraju mlađe osobe, za koje ocene da su nesigurni, povučeni – priča za  jedan od građana Novog Pazara koji je zbog toga što se otvoreno protivio vehabijama često od njih dobijao i pretnje.

Ćorović: Ganić je veza sa mladim Pazarcima
Aida Ćorović, doskorašnja direktorka NVO Urban-in iz Novog Pazara, smatra da Mirza Ganić predstavlja nešto poput portparola vehabija.
– Od Mirze Ganića dobila sam ozbiljne pretnje, slao mi je fotomontaže mog portreta i leševa iz rata. On je stalno na društvenim mrežama, pri mobilnom telefonu, javlja se, šalje fotografije. Uvek je obrijan, u čistim uniformama, nasmejan, a da je u sukobima to ne bi tako izgledalo. Mislim da on služi da zove omladinu, njegove vršnjake, da mu se pridruže. Za to ga iskorišćavaju – smatra Aida Ćorović.

Vehabije odlaze u iste džamije, kao i svi muslimani. Cilj im je da u određenoj džamiji postanu većina i da dalje šire vehabizam. Osim po karakterističnim bradama i kratkim pantalonama, vehabija se u džamiji od ostalih razlikuje i po načinu na koji se moli.

– U delu molitve kada se stoji, na primer, oni ne stoje skupljenih nogu, čime vernik pokazuje skromnost i skrušenost pred Alahom, već raširenih nogu – priča  sagovornik.

Prve vehabije na ovim prostorima pojavile su se sa završetkom rata u Bosni, kada su iz Saudijske Arabije, gde je vehabizam zvaničan pravac islama, počeli da stižu emisari koji su, najpre u Fojnici, počeli da šire ovo učenje. Ti emisari bili su i dobro plaćeni jer je Saudijska Arabija preko njih želela da proširi svoj uticaj u Evropi. Cela akcija išla je, inače, preko Beča koji važi za nezvanični evropski centar vehabizma.

Na ruku im je, osim ratnih dešavanja i teške ekonomske situacije, išla i podeljenost islamske zajednice u Srbiji, gde su se obe strane najmanje bavile verom, što je vehabijama otvorilo prostor da se predstave kao zagovornici “prave vere”.

Do srpskih bezbednosnih službi stizale su čak i informacije da su dolasku vehabija u Srbiju kumovali i ljudi bliski Islamskoj zajednici u Srbiji, ali glavni muftija Mešihata IZUS Muamer Zukorlić kaže da ga čude takve tvrdnje i da nije ni čuo za Mirzu Ganića.

– Srbija treba da ima više islamske vere – dva puta je ponovio na pitanje  kako komentariše odlazak ovog mladića u Siriju.

Mirza pored leša na sirijskom ratištu
Psiholozi: Veruje da je heroj
Ko je Mirza Ganić (19), mladić koji je pred sam kraj srednje škole rešio da ode u džihad? Psiholozi koji su analizirali njegov Fejsbuk profil kažu da se iza maske jednog od najboljih đaka gimnazije krije narcisoidni momak koji je lako podlegao pričama džihadista i koji je ubeđen da je heroj koji će spasiti islam.
Mirze Ganića plaše se čak i oni koji nisu iz njegovog rodnog mesta, pa tako nijedan od psihologa koje smo zvali nije želeo da priča pod imenom i prezimenom.
– Prvi zaključak je da priča o uspešnom srednjoškolcu otkriva samo mali deo njegove ličnosti. Mirza sam navodi da se kao navijač „Torcide“ tukao sa policijom, a ima i slika njega u grupi navijača na tribinama. To se ne uklapa u sliku štrebera kakva je stvorena – navodi jedan od psihologa.
Drugi momenat je slika njega kao dečaka sa snajperskom puškom koja je, po svemu sudeći, prava. Ljubav prema oružju postojala je, dakle, još od malih nogu uz ideju da je oružje znak muškosti. Proučavanje islamske literature, ljutnja na vladajuću elitu u Bosni koja je “izdala” islam i verovanje da će islam pobediti pokazuju da je u pitanju ideološka indoktrinacija.
Tu su i slike mrtvih prijatelja za koje Mirza veruje da su u raju.
– Na taj način dokazuje da je on pravi heroj jer se oko njega gine – zaključuje poznati psiholog koji je iz straha zamolio da ostane anoniman.
Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s