Bošnjaci na časovima srpskog – ćute

Učenici bošnjačke nacionalnosti, njih stotinak, bojkotuju nastavu u novopazarskoj gimnaziji. Direktor nemoćan, čeka instrukcije Ministarstva. Podstiču ih i profesori Bošnjaci?

 Gimnazija u Novom Pazaru

Gimnazija u Novom Pazaru

PROSLAVU veka postojanja Gimnazije u Novom Pazaru stotinak đaka Bošnjaka proslavilo je tišinom. Tražeći nastavu na bosanskom, prvo su četiri dana bežali sa nastave, a onda odlučili da na časovima srpskog jezika i književnosti zaćute.

Ovu predstavu đačke tišine režiralo je, procenjuju upućeni, Bošnjačko nacionalno veće. Posle nekoliko dana bojkota, Bošnjaci su se vratili u klupe, na poziv Esada Džudževića, lidera BNV, da prava ostvare na „miran, tih i pasivan način“.

Postoje indicije da i među profesorima Bošnjacima ima pojedinaca koji podstiču muk u učionicama. Neki nastavnici samo predaju, bez ispitivanja. Na kraju časa nastavnici kažu da bojkota nije bilo. Drugi, koji pokušaju nešto da pitaju učenike, umesto odgovora dobiju ćutnju. Na časovima srpskog ovo je masovno pravilo među Bošnjacima, a neki ćute i na ostalim časovima.

Direktor gimnazije Zoran Milosavljević, za „Novosti“, kaže da je rad da reši ovaj problem, ali da nema mehanizme da započne nastavu na bosanskom. Milosavljević je već dobio krivične prijave zbog „sprečavanja nastave na bosanskom“. Tužili su ga roditelji Bošnjaci, ali i Bošnjačko nacionalno veće.

GIMNAZIJA u Novom Pazaru u četvrtak je svečanom akademijom obeležila sto godina postojanja. Čestitka školi, jednoj od najstarijih gimnazija u Srbiji, stigla je i od ministra prosvete. U okviru proslave, otvorena je izložba koja dokumentuje istoriju škole. Predstavljena je i monografija „Sto godina gimnazije“.

– Nemam ništa protiv bosanskog jezika i spreman sam da, ako dobijem potrebne instrukcije i naloge Ministarstva prosvete, preduzmem sve da nastava na bosanskom u gimnaziji na čijem sam čelu počne što pre – objašnjava Milosavljević svoju nezavidnu poziciju. – Do sada od nadležnog ministarstva, ako se izuzmu neki neobavezujući zaključci, nisam dobio – ništa! Nemamo verifikovani plan i program, nemamo kadrove, ni prostorne uslove, još mnogo toga treba razjasniti. Pokušavao sam da dođem do ministra, ali nisam uspeo.

Milosavljević se našao između načelne odluke države da se Bošnjacima dozvoli nastava na bosanskom i nemogućnosti na terenu da odluku sprovede. Prošlo je gotovo celo polugodište, a da u raške škole nisu stigle dodatne instrukcije. Od Milosavljevića je u težoj poziciji Murat Baždarević, direktor Gimnazije „Jezdimir Lović“ u Sjenici, i sam Bošnjak, koji, zbog toga što neće da krši zakon i čeka instrukcije nadležnih za uvođenje bosanskog, među sunarodnicima trpi dvostruke kritike.

– Na mene i direktora gimnazije u Sjenici vrši se strahovit pritisak samo što hoćemo da sve bude po zakonu i što se protivimo da nam drugi, van Ministarstva prosvete, određuju šta treba da radimo i kako – ocenjuje Milosavljević. – Krivičnim prijavama koje protiv mene i drugih direktora podnosi BNV, neodmernim izjavama i organizovanim bojkotom nastave, iza koje stoji predsednik BNV Esad Džudžević, teraju nas da ovo rešavamo vaninstitucionalno, van Ministarstva i „sa ulice“. Zarad političkih poena koje Džudžević i ljudi oko njega, koji ne znaju bosanski ili ga tek uče, žele da dobiju, sve ovo uveliko je postalo politika i to nije dobro.

I direktori škola, ali i BNV, koje traži hitno uvođenje bosanskog, smatraju da ovaj problem mora da reši ministar prosvete prof. dr Tomislav Jovanović. On je upoznat sa poteškoćama.

– Pojedinačni interesi ne treba da budu iznad opštih i državnih, a razlike ne treba da razdvajaju, već spajaju u jedinstven korpus usmeren ka evropskoj zajednici – kaže ministar Jovanović. – Naše iskustvo u pokazalo je da problemi počinju sa segregacijom dece u školama. Deca treba da, poštujući međusobne različitosti, uče zajedno, i da ovaj problem bude rešen na zadovoljstvo svih strana.

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s