Vojvođanski “zeleni” o branama na Limu:REV hoće pare samo za sebe

Povodom incidenta u kome su u zgradi Skupštine opštine Prijepolje pretučeni aktivisti nevladinih organizacija koji se protive izgradnji hidrocentrala na Limu, oglasila se Vojvođanska zelena inicijativa

Oni podsećaju da je Srbija 2007. godine potpisala Kjoto protokol i da se prema tom dokumentu ne dozvoljava se gradnja visokih brana, a takve bi bile Brodarevo 1 i Brodarevo 2 koje na Limu želi da izgradi kompanija REV. Takođe, napominje se da se brane ne mogu graditi protiv volje lokalnog stanovništva.

Inicijativa podseća da je REV privatna kanadska kompanija, koja nikad nije realizovala sličan projekat i da bi sva dobit od izgradnje hidrocentrala otišla u džepove te kompanije.

Cena koju REV nude stanovnicima za otkup zemljišta je takva da građani, koji se moraju iseliti, neće moći nastaviti život dostojan čoveka i oni bi praktično bili ekološke izbeglice i to bi palo na teret države Srbije, upozorava Inicijativa.

“Sva struja će se izvoziti u Italiju, pa će oni koristiti subvencije iz EU za korišćenje energije iz obnovljivih izvora. Italijani čuvaju svoje reke! Čak su se i neke ekološke organizacije iz Italije bunile protiv ovog projekta. Struja bi se prenosila preko Crne Gore pa se protive i ekološke organizacije iz Crne Gore. Na obe brane bi bilo zaposleno 20 do 24 radnika! I nije nužno da su svi iz Brodareva i Prijepolja”, piše u saopštenju Inicijative koja napominje da je voda je dragocen resurs, a da bi pomenutim projektom gradnje brana upravljanje vodnim resursom reke Lim bilo prepušteno stranim kompanijama.

Advertisements
  1. #1 od s, 21. Avgusta 2012. - 23:10

    Povodom premlacivanja dvojice aktivista iz nevladine organizcije koja se protivi izgradnji brana na reci Lim, trebali bi se pozabaviti istrazni organi. Kompanija REV je unajmila nekoliko lokalnih vucibatina koji nikada nigde nisu bili zaposleni, niti su prosli obuku zastite lica, kako telohranitelje koji su pretukli dva clana nevladine organizacije. Tom sastanku su prisustvovali i nekolicina lokalnih interesdzija koji imaju koristi od izgradnje brana jer su svoju zemlji prodali istim, koji su provocirali clanove nevladine organizacije koji su prisustvovali kao i ostale gradjane u toj prostoriji koja se nalazi na tavanu Opstine Prijepolje. Odgovornost treba potraziti i kod predsednika Opstine Prijepolje, podpredsednika kako i ostalih clanova koalicije koji su prisustvovali premlacivanju a nista nisu preduzeli. Niko od njih niti jednom nije izasao na lokalnu TV Forum da podrzi gradjane i da osudi takav cin ljudi iz REV-a koji su naredili premlacivanje tih ljudi. Mozda lokalna tv i iskrivljuje takva desavanja , jer je suprug vlasnice TV Forum, Mileve Malesic, Zoran Malesic koji je direktor REV-a u Prijepolju. Postavlja se pitanje o postenom izvestavanju ? Da li novinare treba tuci kad pravilno izvestavaju ili ih tuci kad lazu ? Da li takve novinare uopste treba tuci ? Sta raditi sa takvim novinarima ? Naravno, postoji snimak koji je snimila NVO o premlacivanju svojih clanova na kojem se jasno vidi i lice sina lokalnog mesara Melica koji je i zapoceo svadju. njegov interes u svemu tome je da je prodao REV-u pogon mesare u Lucicama, kazu za veliki novac pa mu svakako odgovara da stiti interese REV-a. Inace mesar Melic je pre nekoliko meseci optuzen da je prikljucio na struju nelegalno kompeltan pogon mesare u Lucicama i za vreme trajanja tog lopovluka elektrodistribuciju i drzavu Srbiju ostetio za oko 60.000 evra, po proceni nadleznih sluzbi. U istoj toj kradji struje uhvacen je i ENES HODZIC, predsednik SDP-a, ili partije Rasima Ljajica- u Prijepolju. Naravno , ni o tome lokalna tv gradjane ne obavestava i krije podatke i cinjenice.
    pod hitno treba pozvati nadlezne organe da se pozabave pozadinom premlacivanja dvojice clanova NVO, da Opstin Prijepolje i predesednik sa komplet garniturom nakaradne koalicije izadje pred gradjane i da precizne informacije o dogadjaju u zgradi Opstine, da odmah prestanu sve aktivnosti kompanije REV u Prijepolju, dok se ne utvrdi odgovornost clanova REV-a koji su prisustvovali premalcivanju, da se angazuju sluzbe inspekcije rada , kako bi se ispitalo od kada je (covek koji je pretukao clanove NVO) Adnan Sinancevic iz Brodareva i drugi u radnom odnosu kod kompanije REV? traziti od predsednika opstine i svih clanova koalicije , clanova veca, predsednika skupstije i svih odbornika izvinjenje pretucenim gradjanima, obecanje da se takvo nesto vise ne sme ponoviti, da se bilo ko na takav nacin obracunava sa gradjanima Prijepolje, koji imaju pravo protestovati protiv svega sto im se ne dopada, na miran i demokratski nacin kao sto su i cinili prilikom skupa na kojem su dobili teske povrede glave.

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s