Potresna svedocenja silovanih Bosanki

Izvor: BEHAR, casopis za kulturu i drustvena pitanja

“…e tad sam vidjela onoga Velibora Ostojića, nikad niko nit gaviše da spomene, nit ništa…, kad kaže onom dedi: “On zna, nje-gov je sin u Zelenim beretkama!”. A ovi što su sa njim, skomu-šaše dedu, šamaraju ga, biju ga da prizna gdje su i koliko imatijeh beretki. “Ma nema ih više od pedeset!”, vikao je dedo. “Kako nema kad ih pet hiljada ide prema Foči!!!” derao se taj Ostojić. “Nema ih toliko Boga mi, i Allaha mi!!!”, kleo se dedo. A ovaj jedan mu opsova i Boga i Allaha, tobe jarabi, pa mu prinese pištolj na čelo i ubi ga!”

“Kad su me prvi put silovali, bili su Crnogorci neki, jer sam ih razli-kovala po govoru. Četnici, oni mladi bili su najgori. “Stara je ona zamene” govorio je jedan štenac. “Moraš to učiniti po zadatku, onamora roditi Srbina”, naređivao mu je drugi. Vidi šta je meni mojat uga i bol? Nije to što su me maltretirali i tukli, već i moje dijete i tošto su me krstili i prskali onom nakom njihovom vodom!

“Kako su me tu noć izveli, nikad nijednu noć više nisu preskočili.Eto, koliko je to bilo od maja do jula. Da niko ne zna, osim Bogašta je kaurin, šta on može i kako može raditi zlo?!!! Mama mi jegovorila: “Ščeri moja, Foča je prokleta!” Znale su naše starežene šta je bilo s njima. I jest prokleta, da ne može biti prokleti- ja. Tuda treba glavu okretati kad se prođe. Svuda je tu đavolskobjesnilo!!! Koliko je stotina našijeh žena tako bilo u Partizanu i KP Domu, i vođeno ovako po komandama na silovanje. Vodili su ih na Buk Bilu, Kalinovik, Dobro polje… Mlađe su vodili njihovom glavešinama. Njima su davali i da se okupaju, a nas starijesu davali čoporima ščenaca da se izmjenjuju.”

“Bilo ih je odsva odakle; iz Crne Gore, Srbije i otalen iz Foče i Kalinovinka. Kad ih se skupi čopor pa mi kažu: “Imat ćete večeraszadovoljavanje…!” A ja sam, sine, bila sva krvava. Nikad se nisam umila, niti dotakla vodu rukom za svo to vrijeme. Eto, kadsu mi prve noći razderali haljine, došla sam i obukla one dimije od hodžinice i nikad ih nisam skinula. Sve su se na meni skorile od sukrvice i pasije sline! Ne možeš ti njima znati imena kad suse zvali nadimcima, jednog krmka su zvali Buco.”

“Stavili su me na sto, od dvije daske. Znam, ostao mi je u pamćenjuuuu…! Zato ja danas sva protrnem kad moram leći na sto dame pregleda doktor. Na tom stolu sam glavom platila. Nečka sudržali, pored stola, a iznad mene… Po dvojica bi me držala zaruke i noge… Pa sam jadna i učila svašta, šehadet donosila, ako bi umrla pod njima takva opoganjena… Ovaj je naredio kako njih peterica moraju da me siluju i da moj Nečko, zvali su ga Turčinom, sve gleda da vidi kako mu je majka kurva, kako će oni boljeto uraditi nego balije koji su me jebavali u Foči. On je jadan, otimo se i preklinj'o: “Evo mene, zakoljite me, ubijte, ne dirajte mi majku. Nemam nikog osim nje!” vrištao je. Oborili su mu glavuda gleda. On bi stavio ruku preko očiju, a oni bi mu zavrnili rukuna leđa.”

“Pa to ko nije doživio tome se to ne može ni kazati, a ko je doživo morao je poludjeti. Ne znam kako ja nisam luda. More bit da i jesam, kad ovo mogu i pričati i prisjetiti se tog džukca. Oni supekli krmad na ražnju, pa bi onu mast skupljali i mazali me po tijelu svukud, pa i, da izvineš, “onuda”, pa ližu i bale. Pokušala sam jednom pobjeći da pucaju u mene. A neće, crkli dabogda,uhvatili su me.”

“Vodi ovo i pobij, sredili smo ih! Jebali smo im balijsku majku!” Da je, bogdo, odveo nas i pobio. Ali, sleti onaj drugi pa kaže:“Nemoj ih ubijati, učinio bi im uslugu. Plavšićka je naredila dase s njima mora drugačije postupati.”, derao se onaj drugi. “Eto postupaj kako ti je naređeno, ja sam im jebo majku za sva vremena”, smijao se ovaj što je pio pivu. “Treba ih poslati ujutro do Alije, dati im po krišku hljeba i flašu vode da mogu stići do Predsjedništva, nek vidi šta će mu biti s njegovim mudžahedinima. Naredi komandi da ih niko ne dira putom!”, čula sam kad mu naređuje. “Nek odnesu poruku Aliji da će mu svi mudžahedini biti ovakvi, a da ćemo sve bule njegove obući po ovoj najnovijoj modi!” smijao se. A na meni one dimije sve krvave. To im je ta Plavšićkina moda za muslimanke!”

“Vidjela sam ih svakakvijeh; i onih s trakama i onim lančičima. E,ti su mi bili najgori; ti sa lančičima i njihovijem ikonama! Kad bime povalili na te daske, pa bi me prekrstili i lajali kako bula mora rađati Srbe, te bi im ikone visile ispred očiju mi! Žmurila sam jadna, stiskala oči, gušila u sebi bol i muku da bi mi srce puklo. Govorili bi da su bule slađe od njihovijeh žena i da kući ne smiju spavati sa svojim ženama, jer trebaju bulama napraviti dosta Srba koje će roditi k'o što su njihove prababe Turcima rađale Turke!”

ŠIFRA: “KRKAN”: Nakon ulaska uz pozdrav: “Pomoz’ Bog Tur-kinjo!”, zaključao je vrata i naredio da se skinem potpuno gola i to da ne žurim, nego da sve činim “polahko i na tenane…”…Odjednom me je Zoran Sikirica dočepao i osjetila sam njegov strašan udarac u glavu, tačnije u lijevo oko……Oborio me je na pod, počeo me tući i kidati mi odjeću sve dok me nije svukao golu. Kada sam se malo pribrala, pokušala sam da se pridignem u mraku, ali me je udario jako šakom u glavu”

ŠIFRA: “KRKAN”: “Rekao mi je da su mi i moji sinovi tu u logoru i ako ne budem poslušna i pružala otpor da će ih ubiti….Divljački me ponovo silovao, iživljavao se na meni, psovao, vrijeđao me, puštao iz sebe neke neartikulirane glasove, grizao……Amra je u jednom uglu plakala. I ona je bila sva modra i izujedana. U sali je bilo djece i staraca. Gledali su šutke sa beskrajnom tugom u svojim gotovo ugaslim očima”

ŠIFRA: “KRKAN”: “Nakon dvadesetak minuta u prostoriju je ušao Zoran Sikirica i naredio svojim četnicima da napuste prostoriju… Kada su izašli, zaključao je vrata i počeo sa mene da skidasuknju. Jako sam se uplašila i od straha sam dobila ženski odliv. Kad mi je svukao suknju i gaćice, i sam se skinuo i bio spreman na novo seksualno orgijanje.. Međutim, blokirala ga je bila krv koju je osjetio, trgnuo se i podigao sa mene, zaurlavši: “Fuj balinkuro, gadiš mi se,” …Gledao me je jedno kratko vrijeme,sagnuo se i počeo da mi gura flašu u vaginu …”

ŠIFRA: “BRČKO”: “Dvojica su me čuvala, a dvojica su me skinula potpuno golu i povalili me na pod autobusa, kao i moju majku.Tu su se njih četvorica izredali na meni, silujući me i tako mi oduzevši moju djevojačku nevinost… Sve je to bilo pred mojom devetogodišnjom sestrom i pred mojom nanom, koja je imala preko sedamdeset godina. Jako sam krvarila i nisam mogla da se pomaknem. Dok sam bespomoćno ležala, oni su me šutali cipelama, vičući: “Diži se Turkinjo prljava i ljubi nas što si od danas Srpkinja….Nas nekoliko, mlađih žena i djevojaka, molile smo da u autobus vrate starice i djecu da nas ona ne gledaju. Na to su se četnici divljački smijali, govoreći nam: “Hoćemo da vam se sve desi, i seks i bol i poniženje.”

ŠIFRA: “GAGOVIĆ”: “U Sportskom centru u Foči su nas znali izvoditi i po tri puta u toku jedne noći. Mene su lično tako više puta odvodili. Jedni me odvedu i siluju, redajući se na meni, i ondame vrate… Dođem kod djece i samo što odahnem, sjednem, onda dođu drugi četnici, pa me i oni odvedu da mi se sve zlo ponovi. …Tu, u fočanskoj fiskulturnoj sali sam bila 40 dana i mislim da sam silovana preko stotinu puta….Bilo ih je svakakvih. Svi su bili u uniformama JNA. Bili su iz Foče i okoline, ali znam da ih je bilo iz Crne Gore, iz Srbije, kao i okolnih gradova…”

ŠIFRA: “GAGOVIĆ”: “Prvo me je silovao “Žaga”, pa onda još njih šesterica četnika, koliko sam uspjela brojati, a onda sam bila izgubila svijest i ne znam šta su sve poslije četnici radili sa mnom. Kad sam nakon nekoliko sati došla sebi, vidjela sam dami je majica bila sva mokra i pocijepana, te da je smrdjela narakiju. …Grudi su mi bile isparane, sa krvavim podlivima……Faketu su, naprimjer, strašno tukli i mučili, cigarete su gasilipo njenom tijelu, po stomaku, po dojkama.”


ŠIFRA: “BOŽIJA PRAVDA”: “Jednom prilikom je došao jedan četnik, Srbijanac, i nasrnuo na mene. Ja sam se pokušala braniti. Međutim, on me je tako krvnički udario da mi je slomio četiri zuba. Tada sam shvatila da ću, ako se branim, još gore proći….Bila je tu u sobi neka stara janjeća kožica. Pitao me da li se znam moliti Bogu, klanjati, pa da tu pred njim klanjam potpuno naga.”

ŠIFRA: “BOŽIJA PRAVDA”: “Rekla sam mu da se ni muškarac nižena ne smiju Bogu moliti ako nisu pristojno obučeni, a žena posebno. Pitala sam ga zna li da će ga za sve što mi čini, kazniti Bog Svevišnji. On se na to razbjesnio, skočio na mene sav zajapuren i crven, i udario me nogom u stomak. Vikao je mahnito: “Slobodan Milošević je i tvoj i moj Bog balinkuro smrdljiva.”…Kad sam se spustila na sedždu, prišao mi je grubo sa leđa i snožem u ruci nad mojim vratom grubo me silovao vrišteći: “Bog je rođen u Srbiji, Bog je Srbin!”

ŠIFRA: “NELJUDI”: “Odveo me je u obližnju šumu. U šumi je bilo nekoliko Srbočetnika. Jedan od njih bio mi je poznat. Sjetila sam se ko je. Bio je to Slobodan Lazić iz okoline Bratunca. Na glavi jeimao bijelu krvavu majicu… Kada sam počela vikati i vrištati, jedan od Srba stavio mi je nož pod grlo, porezavši me njime.”

ŠIFRA: “NELJUDI”: “Prilikom silovanja psovali su mi balinsku majku, pucali iznad mene, psovali Aliju Izetbegovića, govoreći da ćemo se ubuduće morati udavati za Srbe, jer naših muškaraca više neće biti……Jedna od nas, Hata Tinjić, naglo se razboljela, dobila visoku temperaturu, buncala je. Tražile smo pomoć, kucale stražarima… Došli su tek nakon 2 – 3 sata i iznijeli je. Očekivale smo doktora, ili makar da čujemo auto ali ništa nije bilo… Nakon 10 – 15 minuta čuli smo dva pucnja..”

ŠIFRA: “BULJAVE OČI”: “Rekli su mi da pođem sa njima da uzmem dijete. Odveli su me prema centru grada u jednu višespratnicu. Tu su me uveli u jednu garsonijeru, mislim na trećem spratu. Pitala sam ih gdje mi je dijete, a onaj smeđokosi mise tada “iskesio” u lice riječima: “Šta će ti tursko dijete, kada ćemo ti mi sada napraviti dva buduća četnika.”

ŠIFRA: “BULJAVE OČI”: “Otimala sam se i gurala ga od sebe nogama, dok me nije počeo snažno udarati šakama i koljenima.Urlao je: “Ako se budeš otimala i pravila nam probleme, zaklat ćemo ti dijete. Ono je u našim rukama, u susjednom je stanu. Zaklat ćemo ti curicu…”

ŠIFRA: “BULJAVE OČI”: “Profesor Nikola”!!! Te dvije riječi du-boko su se urezale u moje pamćenje i brujale u meni, sve dok senisam vratila iz Švedske, krajem 1997. godine, i na televiziji prepoznala “profesora Nikolu”, zločinca, silovatelja. Prepoznala sam Nikolu Poplašena u srpskoj skupštini u Banja Luci….Sada živim samo za dan, za susret sa njim u Hagu, da vidim hoće li mu oči tamo divljački sijati, kao onda kada je nasrtao namene bespomoćnu zatočenicu, kada me je uprljao, obeščastio.”

ŠIFRA: “PRODAJA BOŠNJAKINJA”: “Poslije izvjesnog vremena uprostoriju su počeli ulaziti i drugi četnici. Ne znam koliko ih je bilo, ali dok sam bila pri svijesti izbrojala sam ih do devet, deset… Dalje nisam mogla. Izgubila sam se, onesvijestila. Probudili su me pucnji i vika četnika. Čula sam viku: “Pobježe balija…”Kasnije sam saznala da su tada ubili moga amidžića. Mene su obeščastili, silovali i izmrcvarili. Tu sam provela 3 – 4 sata dok su se oni iživljavali na meni. Drhtala sam gola na krevetu.”

ŠIFRA: “PRODAJA BOŠNJAKINJA”:” Teškom mukom sam se obukla. Izvela su me dvojica i doveli do autobusa. Tamo su bilisvi osim male Emine. Njena majka je stajala pored autobusa imolila četnike da joj dovedu Eminu. Plakala je i molila da joj vrate dijete, koje je imalo jedva 15 – 16 godina.”

ŠIFRA: “PRODAJA BOŠNJAKINJA”: “ Tu, među njima je bio i Jure Radović sa Broda, školski drug moje bliže rodice. Dobro sam ga poznavala. Meni je Jure Radović govorio: “Spasio bih te kao mo ju sestru.” Sve je lagao. On je bio gori nego deset četnika. On je bio non-stop na meni. Nije htio da me pusti, a sa sobom je na mene dovodio još trojicu četnika. Jedan četnik mi je bio sa jedne strane, drugi sa druge, treći me oralno zlostavljao…”

ŠIFRA: “PRODAJA BOŠNJAKINJA”: “Zatim nas je Pero Elez uzeo za sebe kao da mi budemo samo njegove djevojke. On je došao prvu noć i obje nas silovao. Dolazio je kasnije i nije nas dirao, ali je zatim dovodio po pet-šest Crnogoraca iz Titograda i Nikšića sa sobom.”

ŠIFRA: “PRODAJA BOŠNJAKINJA”: “Čekala sam samo kada će ući u sobu i zaklati nas. U toj kući smo bile 10 – 15 dana. Nad nama su se izredali svi. Jednom su nas iz te kuće odveli u jedan stan. Bile smo nas dvije i tri Srbijanca. Tu smo bile 10-ak dana….Dragan Stanković – Dragec me je poslije prodao Milanu Todoviću iz Čelebića, a ovaj me je odveo u jednu fočansku garsonijeru… Pošto mu Todović nije platio moju cijenu, Dragan je došao sutra i uzeo televizor iz tog stana. Tu sam bila zatočena mjeseci više dana.”

ŠIFRA: “RETARDIRANA”:” Najviše su, ipak, nasrtali na nas, Bošnjakinje. Nikome se nismo smjeli žaliti i niko nas nije branio osim sestre Milene. Četnici su dolazili kad su htjeli, obično noću kada su svi spavali….Poznajem pet-šest djevojaka koje su tada ostale u drugom stanju. Sestre su ih onda odvodile na abortus. Inače su medicinske sestre svako jutro dolazile u našu sobu i pitale nas da li redovno dobijamo menstruaciju. Morale smo da skidamo gaćice kako bi im pokazali da li imamo menstruaciju ili ne.”

ŠIFRA: “RETARDIRANA”: “Vodili su i moju sestru koja je u Domu bila najmlađa. Imala je samo 12 godina….Jednog dana je u sobu utrčala medicinska sestra Milena i uzbuđeno mi rekla da hitno pođem sa njom, jer je neki četnik, zvani Dragan, došao po moju sestru i rekao da je vodi u ložionicu na silovanje ili da je objesi.”

ŠIFRA: “KLADUŠA”: “Tu su smjestili nas 13 djevojaka zajedno u jednu sobu. Tu smo morali da im sve čistimo i peremo. Stražari su bili i Fikretovi autonomaši i Martićevi Srbi. Sve su nas redom svakodnevno silovali.”

ŠIFRA: “KLADUŠA”: “Ponekad bi se autonomaši i Martićevi četnici smilovali i donijeli nam nešto za jelo. Bila sam zatvorena i pošto sam bila još djevojčica, pitala sam se zašto mi se sve to dešava. Bježala sam od toga u mislima. Silovalo me je istovremeno po više muškaraca. Dolazili su sa linija kod nas i drsko se iživljavali na nama.Poslije izvjesnog vremena, autonomaši Fikreta Abdića prodali su nas nekim kninskim Srbima, koji su im platili alkoholom i cigaretama.”

ŠIFRA: “NISU SE KUPALI”: “Onda me je on privukao sebi i grubonavalio na mene. Pitala sam ga šta hoće od mene, jer bi mu mogla biti majka. Odgovorio je da on ima samo jednu majku i da je onakod kuće. Stavio mi je pušku između nogu… Silovane su žene od 12-60 godina. Masovno su ih odvodili. …To su sve radili Srbi-četnici, mladići, oni sa kojima smo živjeli, radili, išli u školu…”

ŠIFRA: “GENERAL”: “Oko 22.30 sati pred vikendicom se čula buka terenskog vozila. Ubrzo poslije toga, u prostoriju je ušao strani oficir sa dva pratioca. Prepoznala sam kanadskog generala, Luisa Mekenzija, koji mi je prišao sa ispruženom rukom,oslovivši me sa “gospođice” (na engleskom jeziku). U drugoj ruci je držao pupoljak crvene ruže, koga mi je prestrašenoj i nespremnoj “utrpao” u ruke. Dok je to činio, iz sobe su izašli njegovi pratioci i zaključali vrata.”

ŠIFRA: “GENERAL”: “Rekao mi je da, ukoliko želim da se sretnem sa svojom bebom, moram biti veoma pametna, jer će me uvikendici posjetiti jedan gospodin stranac, koji mi može puno pomoći ako budem dobra prema njemu.”

ŠIFRA: “MONSTRUM”: “Za komandira šamačke policije postavilisu Stevu, zvanog “Monstrum”, koji se sada nalazi u Hagu, jer je uhapšen kao ratni zločinac. On je pored općine, u zgradi tzv.“Karingtonka”, napravio zatvor za silovanje u koji je odvodio djevojke i mlađe žene. Silovao je mnoge žene, između ostalih, Hidu i Samiju koja se kasnije u nervnom rastrojstvu objesila…”

ŠIFRA: “MONSTRUM”: “Ne pitajući ništa, ušao je u hodnik pa usobu, a sa njim je i onaj u maskirnoj uniformi. “Evo nas, došlismo da vas obradujemo. Vaše balije će vas primiti i neće treba ti po 5.000 maraka. Sredio sam da bude po 2.000 DM”, oglasio se nastavnik Sveto Crnogorac i sjeo na kauč. To je učinio i uniformisani četnik. Kasnije sam, po znakovima na uniformi i ponaglasku zaključila da je pripadnik Šešeljevih “Belih orlova” iz Srbije. Sveto je tražio alkohol i mezu, a mi u kući nismo imaliništa. … Nakon 10 – 15 minuta naredio je mom mužu da me povali na tepih i da sa mnom pred njima ima seksualni odnos.”

ŠIFRA: “MONSTRUM”: Nakon 10 – 15 minuta stravičnog mučenja, podigli su sa mene moga muža i nisu dali da se obuče. Sveto mu je rekao: “Sad ćeš vidjeti kako pravoslavac, Crnogorac, tuca muslimanku.” Skočila sam sa poda a on me je jako udario šakom u vilicu i oborio me. Srbijanac je prinio nož uz vrat mogamuža i ja sam se morala opustiti.

ŠIFRA: “MIKAVICA”: Plakala sam i molila ga da me ostavi namiru. Međutim, on je vrisnuo, izvadio pištolj iza pojasa i narediomi da se skinem ili će me “ubiti k'o kuju”. …Obje smo po cijelunoć plakale a Berina je često padala u neke bolesne krize. Govorila je svašta i trzala se u snu……Jedno jutro mi je šapnula da će tom Slobodanu, koji se divljački iživljavao na njoj, odgristi onu stvar, ako je bude tjerao na oralni seks.

ŠIFRA: “PITLJO”: “Izdrži i ovo!” Sve je ovo Božije iskušenje, sve je u Božijim rukama… Sjetila sam se svoga supruga, djeteta,svojih najbližih. …Seksualne orgije udruženih ustaša i četnika trajale su sve do zore… Mijenjali su “Pitljo” i Očaušanin mene i Katu između sebe… a kada sam ušla u salon na TV ekranu sam vidjela prizore seksualnih odnosa i vrisnuvši prepoznala sebe na ekranu. Njih troje su se nastavili grohotom smijati, a Pitljo je gotovo vikao kako će Franjo biti nagrađen i za kameru u dugometražnom porno filmu.”

ŠIFRA: “PAĆENICI”: “Odveli su nas na rad i zadržali nas na farmi do pred večer, kada me je jedan mlađi četnik uzeo za ruku i rekao: “Ova je moja”….Bacio me je na šatorsko krilo i bespomoćnu svukao potpunodo gola. Nisam se smjela opirati i drhtala sam skupljenih nogu dok sam rukama pokrivala gole grudi….On mi je prišao samo spuštenih pantalona od članaka. Jako me je boljelo i gotovo sam vriskala. Otimala sam se i molila gada me poštedi, ali on mi je udario još nekoliko šamara od kojih mi je lice bilo utrnulo.”

ŠIFRA: “VOJNO”: “Nakon 5 – 10 minuta u sobu je ušao oficir Hrvatske vojske iz Hrvatske. Kasnije, u logoru sam saznala da mu je ime bilo Ivan. Prišao mi je i sjeo pored mene na kauč. Govorio mi je: “Neću ti ja ništa, neću te dirati. Samo ćemo malo pričati.Obuci se slobodno”. Sjedio je sa mnom na kauču do pred zoru,a onda izašao iz sobe i otišao u sobu u kojoj je “Maka” pio sadrugim časnicima. Čula sam kada se obratio Ivanu riječima:“Šta je, nisi je mogao j…..!. Digla sam se i ja i izišla sam na hodnik, gdje me je “Maka” dočekao riječima: “Nazad u sobu ponovo. Ja ću te povaliti još jednom da popravim dojam o Hrvatima”

ŠIFRA: “VOJNO”: “Zatim mi je prišao i podigao me na rukama sa kauča, pa ponovo bacio na kauč, govoreći mi ljutito: “Skidaj sebalinkuro jedna”. Počela sam plakati, a on mi je prišao i strgao košulju sa mene. Ošamario me je jako nekoliko puta, govoreći mahnito; “Ovo volim, ovo je najava pravog seksa”. … “Ako nastaviš plakati, poslaću desetoricu da se izredaju na tebi”.

ŠIFRA: “LIKIĆ”: “Lomila sam se u sebi da li da se opirem ili ne i zaključila da sa trojicom zlikovaca, bojovnika HVO, nemam nikakvih šansi… Prepoznala sam Likić Ivana koji je rođen u Varešu i stalno živi u njemu….Kada je završio, digao se sa mene i pošao da se pere, a u kupatilo je uletio drugi bojovnik i nasrnuo na mene. Molila sam ih da se makar malo odmorim, da se operem, ali bojovnik nije dozvolio, govoreći: “Likić je sve podmazao, ići će bolje.”

ŠIFRA: “STID”: “Do mene je ležala Suada i ona se digla, govoreći im: “Evo me, sad ću ja”, i pošla je prema vratima. Zaključila sam bila da me Suada hoće zaštititi, da im se ona javi umjesto mene,i bila sam u pravu… Odgurnuli su je, prilazeći meni….Molila sam ih da me ne diraju govoreći da sam bila ranjena,da mi je muž poginuo, da ne znam šta mi je sa djecom… A oni suse grohotom smijali: “Hoćemo da vidimo vjeruješ li u Boga iznaš li mu se moliti na podu kao i ostale balije. Možda onda i nađeš djecu.”

ŠIFRA: “STID”: Kada sam u prvom rekjatu bila na sedždi, počeli su da vrište, uzvikujući pogrešno tekbir “Alahu Egber”, i dodajući: “Bog je Srbin, samo Srbin”. Kad sam bila na jednoj od narednih sedždi, jedan od njih je skočio na mene, stisnuo mi glavu koljenima, snažno me držeći za ruke. Drugi mi je svukao gaćice i tako, uz pomoć onog što me je držao, silovao me..”

ŠIFRA: “BATKOVIĆ”: “Njih, Srba, je bilo sedam. Sjećam se samo dva imena, Petra i Matije. Jedan od njih mi je naredio da se raspremim, ako hoću da vidim svoju kćer. … Onda su me, jedan zadrugim, svih sedam silovali. Istovremeno, silovali su me i ujedali po cijelom tijelu. …U logoru Pilica sam sa djecom provela više od dva mjeseca, maltretirana, silovana, gladna i žedna… Od hrane smo dobijali krišku hljeba i jedno vareno jaje. To je bilo sve u toku 24 sata.”

ŠIFRA: “BATKOVIĆ”: “Mi smo razmotale svoju hranu koja je bila donesena u jednoj bošči i vidjele da su nam poslali slaninu….Kada je to vidio stražar, četnik Jovica, zagalamio je na nas,prišao nam, dohvatio rukama slaninu i počeo nam je, jednoj, padrugoj, silom trpati u usta. …On nas je onda počeo vrijeđati i psovati nam tursku majku, govoreći: “Naučićemo mi vas svemu dobrome što je srpsko”

ŠIFRA: “TJENTIŠTE II”: “Shvatila sam neminovnost svoga položaja i hrabro, ne razmišljajući, pitala ministra Ostojića zašto sam baš ja izabrana da budem družica stranom oficiru, a on mi je cinično procijedio: “General Majkl Rouz hoće “Turkinju”, hoće da promijeni miris, ako te baš zanima”

ŠIFRA: “EMINA”: “Neke su žene odvodili u javne kuće. Obukli biih u finu odjeću i one su se morale pokoravati svim njihovim perverznim zahtjevima. One, koje su zatrudnjele nisu smjele pobaciti. “Rodit ćeš malog Srbina”, govorili su im.”

ŠIFRA: “EMINA”: “Najgore je bilo kada je došao red da seksualno zlostavljaju, siluju naše djevojčice… Stalno smo do tada bili ustrahu da njih ne počnu dirati, krili smo ih kad bi stražari i nji-hovi gosti ulazili u logor. A one su se grčevito stiskale uz nas,svoje majke. …Kad Srbi nešto naume, a namjere se na slabije ina nenaoružane, ili ćeš se pokoriti ili završiti na kakvoj ledini, urijeci, u masovnoj grobnici….Jedne noći odveli su moju Eminu. Jedanaest godina je tek imala. Ništa nisam mogla učiniti. … Iz susjedne prostorije čulasam njen vrisak dok su je Srbi silovali.”

ŠIFRA: “SABORNIK”: “Molila sam ga za milost kao katoličkog vjernika, kao starijeg čovjeka, no on me nije slušao. U međuvremenu se već bio skinuo i prišao mi da me otkopčava i skida. … U sebi nisam ništa osjetila osim dahtanja na sebi, pa onda psovke i uvrede. Sjećam se, govorio je, dižući se sa mene: “Smrdiš muslimanko na islam”, pa me je tvoja smrad blokirala…”

PRIČA PRVA: “Pitao me gdje su nam ljudi, ja mu nisam odgovorila. Oh, živote moj! Ne, ne mogu dalje… Naredio mi je, naredio mi je da se skinem. Skinuh to nešto odjeće sa sebe, a duša miumire. Zatvorih oči da ne gledam svoju sramotu i to prokleto četničko lice. Udario me svom snagom, oborio na pod, navalio na mene poput krvoločne životinje.”

PRIČA DRUGA: “A potom je jednom od njih odlutao pogled prema komšiji Aliji i njegovu sinu Mustafi. “I vas bi dvojica svježeg mesa, je li?”, zapitao je pijanim glasom jedan bradonja. “E, pa mi nismo sebični. Dolazi ti stari ovamo!” naredio je jadnom  Aliji.“Evo ti,” pokazao je na njegovu kćer Arminu, koja je ležala u prašini. “tvoja je”. Njih dvojica su uhvatili starog i bacila ga na nago tijelo kćeri. Otimao se i bolno urlikao. Bilo je strašno slušati. Odjednom se istrgao iz četničkih ruku i pojurio preko dvorišta, ali su ga četnički rafali presjekli. Pao je sav u krvi.”

PRIČA TREĆA: “Starog Agana su odmah pred vodenicom strijeljali. Jedan od četnika je mrtvo tijelo samo odgurnuo u rijeku. Tad su na livadi ispred vodenice četnici počeli svoje orgijanje sačetiri nezaštićene djevojke. Zahidu su već četvorica držala za ruke i noge, a onaj bradonja je, dok se ona očajnički otimala i branila, već bio na njoj”

PRIČA ČETVRTA: “U jednom trenutku mi je rekao: – Marš van.Hoću da mi dovedeš dijete. Ja sam u tom trenutku jaukala i rekla: – Molim vas, nemojte mi dirati dijete, a od mene radite što hoćete. Poslije toga prišao mi je, uhvatio me za kosu na potiljku i pošao da me grize. Ja sam plakala, a on je govorio da će muslimansku divljakušu s oproštenjem… srpski… Onda me je uhvatio za ramena i bacio na ležaj.”

PRIČA PETA: “U jednoj noći smjenjivalo se njih po pet šest nasvakoj od ovih zatočenica uključujući i mene. Slijede zatim imena četnika koji su silovali zatočenice: Radomir Tošić, Momir Krsmanović, ranije radio u MUP-u Sokolac, Miomir Batinić, Kezunović (ime ne zna), a ostali su bili Srbijanci – zvali se nadimcima Miki, Zoka, Dole….Kad sam primjetila da sam nakon silovanja zatrudnila, nastavlja priču R.R., molila sam da mi dozvole da odem ljekaru da bi se očistila. To mi nisu dozvolili i rekli su da oni hoće da mi Muslimanke rađamo četnike.”

PRIČA ŠESTA: “Skinuli su me, i jedan po jedan se iživljavao, silovao me. Kada su me htjeli vratiti u “Partizan”, jedan reče – Da je bacimo u Drinu? Drugi je vikao, psovao mi majku balijsku. – Prvo da joj uzmemo dijete i nek’ gleda kako ga koljemo, pa ćemo kasnije nju zaklati i baciti u Drinu, kaže drugi.”

PRIČA SEDMA: “Za njih smo bile ustašice, turkinje, balijke. Kao da nismo ljudska bića. Silovali su nas nemoćne po dvadesetorica. Mi potpuno gole, mnoge do tada nevine, muška ruka nije dotada prešla preko naših bedara, prsa, lica….Sjurili su se na mene sva trojica. Sa svih strana su me silovali. Potom su me ostavili.”

PRIČA OSMA: “Mi smo ih morale dočekivati gole. Znalo se desiti da su se po petorica izredala na svakoj od nas. Nekada su i po dvojica u isto vrijeme na meni bila. Morala sam svašta činiti.Tražili su da ih ljubim po tijelu, da ih milujem, da mi u usta stavljaju penis, dok bi drugi u isto vrijeme bio u meni.”

PRIČA DESETA: “Ajde siluj. Zastao sam. Iznenadio me tom naredbom. – Ne mogu, odgovorio sam mu. – Kako ne možeš, proderaose na mene. Moraš. Znaš da ako se naređenje odbije ode glava….Položili su je na beton. Ona se nije opirala. Samo je šutjela.Kad su je položili, zadigli su joj suknju. Nije imala na sebi donjiveš. Morao sam leći po njoj….Poslije je onaj naredio da dovedu dva čovjeka. Kad su ih doveli dao mi je pušku i naredio: – Ubij ovu dvojicu….Tad je naredio da dovedu još dvojicu ljudi. Izvadio je iza pojasa poduži nož. Kad su doveli bespomoćne ljude, ovaj je naredio: -Zakolji ih….Tad su me odveli u jednu prostoriju gdje je bilo dvanaest djevojaka. Bile su izmučene, uplašene. – Biraj koju hoćeš, naredio je Arkanovac.”

(Kompletna svedocenja citajte OVDE )

Advertisements
 1. #1 od Balkanske priče, 13. Jula 2014. - 12:58

  Svedočenja dve muslimanske devojčice koje su silovali vojnici Nasera ​​Orića u Srebrenici…..https://www.youtube.com/watch?v=Zi9HqbzVzgo

 2. #3 od aca, 30. Oktobra 2014. - 16:49

  Muslimani ,lazovi i izdajnici RODA svoga .

  • #4 od Istina, 29. Septembra 2015. - 04:09

   Smradovi srpski.sta lazete monstrumi,kao nije istina.prokleti bili i da Bog da vam se vratilo na vasu djecu.silovatelji i ubice djece a kukavice spram junaka

 3. #5 od Senad Kurbegovic, 24. Marta 2017. - 00:55

  opet se balije s vama i dalje druze bez obzira sta je bilo mamu im balijsku jebem posebno onima iz istocne bosne to su isto vlahundre

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s