Humanista Izet Rastoder: Naravno da sam Srbin!


 

Izet Rastoder (34), član nikšićkog kluba dobrovoljnih davalaca krvi, 12 puta spasavao nečije živote. Ponosan što pripada narodu koji su proslavili Meša Selimović i Emir Kusturica.

Izet Gile Rastoder (34) jedini je musliman član nikšićkog kluba dobrovoljnih davalaca krvi „Sveti Sava“. Kako kaže, kroz vene mu teče slovenska krv, jer su njegovi daleki preci bili Srbi pravoslavci, Petrovići iz zaseoka Savin Bor kod beranske Petnjice. To se može pronaći i u nekim spisima istoričara muslimana. Upravo je Giletov primer najbolji pokazatelj da klub dobrovoljnih davalaca krvi „Sveti Sava“ iz Nikšića okuplja humaniste različitih vera i nacija, kojima je jedini moto spasiti čoveku život. Zbog toga su najbrojnija i najorganizovanija družina u Crnoj Gori. To nije promaklo Ministarstvu zdravlja, rada i socijalnog staranja, koje ih je nagradilo plaketom zahvalnosti. A naš sagovornik je gotovo od osnivanja ovog kluba među nikšićkim svetosavcima. Do sada je 12 puta dao dragocenu tečnost, spasavajući nečiji život.

“Kada sam saznao da je u mom gradu osnovan klub dobrovoljnih davalaca krvi, koji nosi ime prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja, prvog srpskog državnika i lekara, obradovao sam se i bez oklevanja zakucao na vrata i zatražio članstvo. Moram da priznam da je u startu bilo od pojedinaca podozrivih pogleda, šta ja kao musliman imam da tražim među pravoslavcima. Međutim, preživeo sam to i danas, posle četiri godine, svi zajedno shvatamo da niko od nas nije pogrešio što sam došao pod krov ovog humanitarnog društva”-kaže Izet.

Moji svetosavci…

Ovih dana Gile Rastoder dobio je prinovu. Njegovoj supruzi na porođaju je bilo potrebno hitno obezbediti krv: “Čim sam saopštio problem, moji svetosavci su brzo reagovali i pomogli, tako da je porođaj prošao bez komplikacija. Radost je uvećana rođenjem sina”. Rastoder dodaje da je i njegov pokojni otac Rašid takođe bio dobrovoljni davalac krvi i da je 30 puta priskočio ljudima u nevolji.

“Zapamtio sam njegove priče o našem porodičnom stablu, poreklu, korenima. Govorio mi je – ako ne ceniš svoju veru, nećeš moći ni tuđu. Možda će ova priča naići na osudu nekih  ‘velikih’ Crnogoraca ili muslimana, ali ja ne hajem zbog toga. Ja sam Srbin islamske veroispovesti – gromovito poručuje Rastoder, pozirajući za „Novosti“ pored ikone Svetog Save, koje je rukodeljstvo Vojislava Jeftova Miljanića iz Niša, dar nikšićkom klubu.

Kosmet je srpska zemlja!

“Ponosan sam što pripadam narodu kojeg su proslavili Meša Selimović i Emir Kusturica! Pozdravljam našu braću u Republici Srpskoj, Srbiji i njenom Kosmetu i pozivam da dođu u Nikšić i naš klub, da zajedno pomognemo ljudima u nevolji. Što se nas tiče, mi smo uvek spremni da se odazovemo svakom pozivu, bez obzira ko je traži, odakle je i u koje vreme zove” – kaže Rstoder.

Gile voli da zapeva i oko sebe okupi brojne prijatelje. U njegovom velikom srcu ima mesta za njegove pobratime, kumove, drugare Ratka Krulanovića, Lazara Bečanovića, Aleksandra Milićevića, Igora Stanišića, Jovana Kljajevića…

Advertisements
 1. #1 od Bosnjak, 15. Februara 2012. - 00:06

  Koji lik,bolesnik u pm.Zbog ovakvih cu sakupiti sa jaranima 1000 potpisa i registrovati BRP Bosnjacku Radikalnu Partiju.(Ha ha ha).
  I nadje covjek kusturicu olosa koji je dobio neke nagrade na racun politikanstva , a bas bih se volio sjetiti lika iz ranih 90 ih isto iz CG (cinimi se Kalac da je bio,a vrteo glavom ko lud,e ovaj me podsjeti na njega).

 2. #2 od Bela Lala, 15. Februara 2012. - 20:35

  J… te kusturica.

 3. #3 od Hasan Bahonjic, 17. Februara 2012. - 23:41

  Rastodere,upustio si se u nemogucu misiju.Srbin moze biti iskljucivo pravoslavac i od
  tvojih svetosavaca bilo bi fer da ti to objasne.Na Balkanu je jedino kod Albanaca moguce
  pripadati bilo kojoj vjeri i ostati Albanac.Tu su daleko ispred nas ostalih,sto im malo i zavidim.
  No,lijepo je od tvojih srpskih prijatelja da te prihvataju kao covjeka.Bog je jedan svima.
  Pozdrav

 4. #4 od enver, 8. Maja 2013. - 05:57

  Poštovani Hasane svaka ti je na mjestu,svaka rijeć druga bi bila suvišna.Pametnom dosta a ovom ???????Bože saćuvaj.

 5. #5 od fadil, 29. Juna 2014. - 13:29

  Brav kao svaki drugi brav svaki mu je buljuk isti.

 6. #6 od РаДуКа, 6. Februara 2017. - 20:34

  Али ће да га псују и пљују они који упорно доказују доказују да су османлије биле у праву када су им се подсмијавали и звали шупљоглави… Жив Ти био Изете Растодеру требаће и шупљоглавим псовачима крв…

 7. #7 od Zlatko Petrović, 6. Februara 2017. - 21:46

  Najveći deo naroda na Balkanu dok je bio pod Turskom carevinom a zapadni deo pod Austro Ugarskom se osećao i izjašnjavao kao Srbi pravoslavci i unijati i katolici poturčenjaci. Srbija je 500 g.nije imala državu dugo nije imala ni crkvu itd.

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s