Slovenija traži 15.000 Bosanaca

Slovenija kreće u jak privredni razvoj i ima godišnju potrebu za oko 15.000 radnika iz BiH, kaže direktor Agencije za rad i zaošljavanje u BiH Adnan Delić. Prema njegovim rečima, Slovenija najviše traži građevinske i ugostiteljske radnike.

On je istakao da je BiH ove godine potpisala sporazume o zapošljavanju sa Srbijom i Slovenijom, ali da su pretpostavke da sa Srbijom neće biti neke velike razmene radne snage.

BiH je i sa Katarom, koji izdaje oko dva miliona radnih dozvola za strance, usaglasila sporazum, čije se potpisivanje očekuje u narednom periodu.

Delić je upozorio radnike koji odluče da rade u inostranstvu da se ne upuštaju u avanture, već da obavezno obavijeste Agenciju za rad i zapošljavanje kako bi bilo ispitano to tržište i kako ne bi doživjeli neugodnosti.

On je istakao da radnici moraju imati kvalitetan pravni okvir koji im obezbeđuju ovakvi sporazumi.

“BiH ima potpisane ugovore o socijalnom osiguranju s Austrijom, Belgijom, Slovenijom, Mađarskom, Turskom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Makedonijom, Srbijom”, rekao je on i dodao da je u toku procedura potpisivanja i sa drugim zemljama.

Delić je istakao da u vezi sa posljednjim prevarama radnika u inostranstvu treba da se uključe mnoge institucije – policija, inspekcija rada i finansijska policija kako bi se došlo do zajedničkog stava i načina prevencije takvih stvari.

U toku ove godine Agencija je zaprimila 13 oglasa od poslodavaca iz inostranstva u vezi sa sezonskim poslovima, od čega je osam bilo iz Slovenije gde su tražili oko 100 radnika, po jedan iz Nemačke, Turske, dok je iz Crne Gore traženo oko 250 radnika. Delić navodi da je bilo ponude i iz Avganistana, ali je nakon provere ocenjeno da se ta ponuda ne uzme u razmatranje

Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s