Optuženi za pet ubistava i pljačke

Pred Sudom BiH juče je počeo glavni pretres na suđenju Zijadu Turkoviću i ostalim optuženima da su činili organizovanu kriminalnu grupu koja stoji iza pet brutalnih likvidacija, više pokušaja ubistava, milionsku pljačku novca sa sarajevskog aerodroma, međunarodni šverc droge i iznude. Suđenje veka, kako je ovaj proces nazvan u javnosti BiH, započelo je višečasovnim čitanjem optužnice, koja je ispisana na nekoliko stotina stranica.
Advokat Fahrija Karkin i Šejla Turković, Zijadova supruga

Optužbe, podeljene u deset tačaka, na smenu su čitali državni tužioci Dijana Kajmaković i Oleg Čavka, koji su vodili istragu u ovom predmetu. Početak glavnog pretresa protekao je u ogromnom interesovanju javnosti. Nakon čitanja optužnice u uvodnoj reči tužioci su rekli da imaju dokaze da iza svih nedela stoji Turkovićeva grupa.

Uz Turkovića, koji je označen kao vođa kriminalne organizacije, optuženi su Saša Stjepanović, Nijaz Zuban, Mirza Drinić, Sead Dumanjić, Hajrudin Memović, Fadil Aljović i Dragiša Rajak, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Ermin Delić, Milenko Lakić, Željko Đurić i Danijel Planinčić.

Do sada su sporazume o priznanju krivice potpisali Sead Dumanjić, koji je osuđen na pet godina robije, Željko Đurić, koji je dobio četiri, Dragiša Rajak – dve i Mirza Drinić, koji je dobio godinu dana zatvora.

Sud je odbio sporazum o priznanju krivice Hajrudina Memovića, zbog male kazne, a Danijel Planinčić je zatražio razgovor s Tužilaštvom, što upućuje da je i on na pragu sklapanja sporazuma sa tužiocima.

Prva tačka optužnice odnosi se na šverc heroina i kokaina, dok je u drugoj navedena pljačka 2,5 miliona KM iz kargo centra na sarajevskom aerodromu. U trećoj tački obuhvaćane su iznude za koje se terete optuženi, a u svim ostalim su pokušaji ubistava i brutalne likvidacije.

Tokom jučerašnjeg čitanja optužnice tužioci su u gotovo svim tačkama spomenuli ime kontroverznog Isljama Kalendera koji je, kako se navodi, bio jedan od najbližih saradnika prvooptuženog Turkovića. Podsećamo, Kalender je u međuvremenu postao svedok pokajnik i njegovo ime se nije našlo na optužnici.

Upravo je Kalender istražiocima pokazao lokacije gde su nađena tela ubijenih ljudi. Zanimljivo je da se kao glavni egzekutor i Turkovićev operativac u optužnici pominje ubijeni Rajko Milovanović. Prema navodima optužnice, njega su likvidirali upravo članovi organizovane kriminalne grupe, a telo je nađeno pored Drine u blizini Bijeljine.

Zijad Turković uhapšen je 21. septembra prošle godine, kada su u njegovu kuću upali specijalci Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Posle Turkovića, usledila su hapšenja njegovih saradnika, a zatim su istražioci, na osnovu izjava pokajnika počeli da pronalaze ljudske leševe.

U optužnici Tužilaštva BiH je navedeno da su Turković i njegova kriminalna grupa delovali od početka 2005. do septembra prošle godine. Oni se terete za ubistva Marija Tolića, Vernera Ajdarija. Mithata Mekića i njegove devojke, Marije Salas-Kortez iz Bolivije. Grupa se tereti i za nekoliko pokušaja ubistava, među kojima je i priprema likvidacija kontroverznog sarajevskog biznismena Nasera Keljmendija.

Podsećamo, Turković je prilikom izjašnjavanja o krivici priznao samo pripremu ubistva Keljmendija, a njegova supruga Šelja Turković je u ispovesti za „EuroBlic” navela kako on nije imao šanse da pojasni ovo prizanje, jer je mogao odgovarati samo sa da ili ne.

Advokat kažnjen sa 1.500 KM

 Sudsko veće juče je sa novčanom kaznom od 1.500 KM kaznilo advokata Izeta Baždarevića, branioca optuženog Hajrudina Memovića jer se nije pojavio na prošlom ročištu. Kako je navedeno, zbog Baždarevićevog nedolaska na ročište, suđenje je moralo biti otkazano. Baždarević, koji na ovo rešenje ima pravo žalbe, Memovićev je advokat po službenoj dužnosti.
Advertisements
  1. Komentariši

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s