U kriznim štabovima 1992. bili današnji agenti OSA-e i aktuelni narodni poslanici

Na spiskovima članova 24 krizna štaba (KŠ) iz 1992. godine na području Republike Srpske, odnosno teritorija koji je tokom rata bio pod srpskom kontrolom, a koje su članovi Saveza logoraša BiH dostavili Tužilaštvu BiH, nalazi se ukupno 227 osoba od kojih su mnoge i danas na funkcijama u manjem bh. entitetu ili rade na odgovornim pozicijama u državi BiH!

Kako nam je potvrdio predsjednik Saveza logoraša BiH Murat Tahirović, spomenute osobe nalaze se u važnim državnim agencijama poput SIPA-e, u institucijama izvršne i zakonodavne vlasti države BiH i RS, općina, javnih preduzeća…

Predsjednik općine

Tako se, osim predsjednika Republike Srpske Rajka Kuzmanovića i predsjednika Srpske radikalne stranke RS i poslanika u Narodnoj skupštini RS Milanka Mihajlice, na spiskovima koje već istražuje Državno tužilaštvo nalazi i aktuelni savjetnik za informiranje premijera RS Milorada Dodika – Pero Simić.

Simić je, naime, kao tadašnji glavni urednik “SIM novina” i Radija Bijeljine, te dopisnik beogradske “Politike”, bio i član Kriznog štaba Bijeljina. Na spisku je i aktuelni načelnik Centra javne bezbjednosti Bijeljina Vasilije Andrić zvani Vojo i Vaja. Zanimljivo je da je upravo Andrić nedavno potpisao nalog za saslušanje muftije tuzlanskog Huseina ef. Kavazovića o navodnim ratnim zločinima.

U KŠ Bijeljina, između ostalih, bili su i bivši predsjednik te općine, a sada direktor općinske Direkcije za izgradnju Četin Simić, bivši predsjednik općine Bijeljina i prvi čovjek “Kosig Dunav osiguranja” Zlatko Joković, savjetnik za politička pitanja općine Bijeljina Drago Vuković, uposlenik bijeljinske općine Dragan Anđelić, advokat Predrag Jerušić, regionalni sekretar SDS-a Aco Pantić, bivši zamjenik komandanta paravojne formacije Ljubiša Lazić i dr.

U Kriznom štabu u Bosanskom Novom, prema prijavi, bio je i Boro Bukva, prijeratni radnik Državne bezbjednosti, a danas zaposlen u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) BiH, ratni ministar unutrašnjih poslova u Vladi RS Živko Rakić Žika, kao i novinar i urednik Radija Bosanski Novi Dragan Beara. Prema saznanjima Saveza logoraša BiH, čelnik Kriznog štaba Banja Luka bio je Radoslav Vukić.

Predmet istrage Tužilaštva BiH trebao bi biti i Nikola Kecman, ratni predsjednik KŠ Bosanski Petrovac. U Bratuncu je član Kriznog štaba bio Luka Bogdanović, ratni komandir SJB Bratunac, gdje i danas radi. Među prijavljenima je i Đorđe Ristić, bivši predsjednik općine i Kriznog štaba Brčko, predsjednik općine i KŠ Čajniče Duško Kornjača, te predsjednik Skupštine opštine Foča i čelnik KŠ Miroslav Stanić.

U čajničkom štabu bili su i Goran Karadžić, danas zaposlenik Ureda za poljoprivredu RS u Banjoj Luci, te aktuelni rukovodilac Odjeljenja finansijske revizije općina i gradova RS Duško Pejović.

Bivši urednik

Za Nedjeljka Prstojevića, komandanta Kriznog štaba i predsjednika Skupštine općine Srpska Ilidža, Haški tribunal je dao oznaku “A”, dakle, da ima dokaza za procesuiranje. Istu oznaku dobio je i Ratko Adžić, koji je bio predsjednik Kriznog štaba Srpskog Ilijaša.

Nikola Kovač bio je na čelu KŠ Kalinovik, a Nedjeljko Đekanović u Kotor-Varoši, gdje je član ovog ratnog tijela za informiranje bio bivši urednik “Nezavisnih novina” i magazina “Fokus”, a danas direktor NK Borac iz Banje Luke Radmilo Šipovac.

Prvi čovjek Kriznog štaba i SDS-a u na Palama bio je aktuelni zamjenik direktora Instituta za intelektualno vlasništvo BiH Jovan Šarac, aktuelni uposlenik Terenskog ureda Sarajevo Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Zdravko Čovo, ratni načelnik CJB Pale Malko Koroman i drugi.

Prema saznanjima bh. logoraša, po zlu čuveni Nikola Poplašen, Jovan Tintor Joja i Rajko Koprivica bili su najutjecajniji ljudi Kriznog štaba i SDS-a u Vogošći. U KŠ Zvornik, po prijavi, bilo je čak 28 osoba, među kojima su i predsjednik privremene vlade SO Zvornik Branko Grujić, Stevo Radić, aktuelni direktor Osnovne škole u Čelopeku kod Zvornika Radoslav Perić, bivši javni tužilac u Zvorniku Slavko Savić i drugi.

Upravnik “Kule” i narodni poslanik

Među prijavljenima su, između ostalih, i bivši predsjednik SDS-a Prijedor Simo Mišković, ratni komandir izviđačko-diverzantskog voda 43. motorizirane brigade VRS Momčilo Radanović zvani Cigo, predsjednik i članovi KŠ Rogatica Milorad Sokolović, Tomislav Batinić, Mile Ujić, Milorad Štica, predratni poslanik SDS-a u Vijeću općina Skupštine RBiH i član KŠ Autonomne regije Krajina (ARK) Nedjeljko Rašula, bivši predsjednik SDS-a Sanski Most Vlado Vrkeš, predratni delegat Skupštine RBiH Boro Tadić, ratni upravnik logora u Sanskom Mostu Drago Vujanović…

Na spisku članova KŠ Vlasenica su i aktuelni upravnik KPZ “Kula” u Istočnom Sarajevu Čedo Vražina, uposlenik Ministarstva sigurnosti BiH Radenko Stanić, ratni komandanti interventne jedinice “Mićine bebe” i aktuelni poslanik u Narodnoj skupštini RS Miroslav Kraljević Mićo i uposlenik SO Milići Tomislav Savkić.

Direktor Muzeja u Višegradu

Osim predsjednika Milana Topajića, u KŠ Sokolac bili su Milovan Cicko Bjelica, ratni predsjednik SDS-a Sokolac, predsjednik Skupštine grada Srpsko Sarajevo i nekada bliski saradnik Radovana Karadžića, zatim ratni komandant TO Slobodan Batinić, te Nenad Samardžija.

U Višegradu su ključne odluke donosili komandant Kriznog štaba Branimir Savović, te članovi tog organa, prosvjetni radnik Slobodan Lipa, aktuelni direktor Muzeja u sklopu manastira u Dobrunu Aleksandar Savić, zaposlenica Općine Višegrad Snežana Kojić-Nešković, nekadašnji policijski inspektor, a sada uposlenik UIOBiH Srećko Ninković, komandant višegradske brigade Vinko Pandurević, te uposlenik HE Višegrad Drago Gavrilović.

Advertisements
  1. #1 od Munir, 10. Aprila 2010. - 20:11

    Nisi rekao ništa novo.Ovi naši šupci zatvaraju oći na ove činjenice pa nije ni čudo što im Dodik i kompanija udaraju packe.Ništa nisu uradili da razotkriju ovakve ljude problematićne prošlosti.Krajnje je vrijeme da se u bošnjačkom korpusu naprave korjenite promjene.

  2. #2 od Dragoljub, 1. Januara 2017. - 13:50

    Cinjenice navedene u blogu znace da su se Srbi ovaj put dobro organizovali i ujedinili u odbrani svijih ognjista pouceni klanjem koje su dozivjeli u drugom svj. ratu. Komsije su bile iste, obecanja lazna. Logicno je da su se najpametniji Srbi iz kriznih stabova premjestili u institucije vlasti svoje Republike Srbske da,umjesto puskom,olovkom i pravom brane entitet koji je garantbopstanka njihovih kuca. Muslimanima dugo ne smiju vjerovati. Njihova namjera se vidi iz ovog i iz svakog drugog iskrenog bloga i teksta.

  3. #3 od dilfa, 3. Januara 2017. - 17:39

    Prosla su vremena vjerovanja u muslimanske zalopojke. Oni nece nikada stati sve dok ima srba

Vaš komentar

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s